Joj sto volim kad vi veliki metalci vako puknete raspravu o "true" bendovima i albumima kad ste ih culi ne vise od deset komada..., al to nije topic, samo komentar opasnim zagrizenim ljubiteljima MNOGO JAKOG Rammstein-a, I TEK NAJJACEG In Flames-a (jacina je ovdje koeficijent kurvaluka, besramnog sponzorisanja i kompletnog udaljavanja od bilo cega sto moze imati veze sa metalom)...al da se malo kontrolisemo, evo mog misljenja
"elektronika" je vec usla u metal. Naravno, ne u BM/DM/Funeral Doom (bicu fasista, ostalo nije metal, ostalo je pop rok), ali sam pristup produciranju, poliranju, sranju, koji se danas koristi pri proizvodnji "metal" albuma je krajnje pod utjecajem trenda siroko rasprostanjenog na "elektro" sceni. Trigeri, semplovi, efekti....ima ih na svakom malo "vecem" izdanju danas. Naravno tu se uvjek nadje par retrogradnih haronja u bodljama da garantuju da svjet nece nikad otici previse daleko od lampaskih pojacala, polomljenih cinela, svjeca i baklji, pa ko voli nek izvoli. Ja sam odrastao na groznim kasetama i uzasnim snimcima Maidena, Testamenta, Razora, Possesseda, Sodoma...Danas mi i najgori podrum zvuci ko totalna sterilna digitala u poredjenju sa tim.
Mislim da Industrial sam kao samostalan pravac (svojevremeno guran u istu kantu sa novim valom i gotikom) ima i onako dovoljno veze sa metalom da bi proizveo nekakav crossover. Ja znam da je dosad masala bilo dovoljno polupokusaja da se pravi nekakav Industrial Black. Sve je to samo lupa ritam masine iz 85 i ista ona punk drlja. To je Black bez bubnjara i sa malo manje metala (Mysticum, Diabolicum, BlackLodge). Da sad ta tri benda poredim sa jednim Skinny Puppy-em, FLA-om, Wumpscut-om, MZ.412, ljudi, to je vec kriminal. Samo jedna pjesma SP-a ima vise talenta i vizije nego citav album Diabolicuma, ma koliko blizi mojem ukusu bio Diabolicum nego Skinny Puppy.
Ko god je slusao Laibachov "Jesus Christ Superstars" zna koliko je krajnje nepotreban jedan Rammstein ovoj planeti. Ako niste to, onda moze i Ministry, pogotovo Psalm 69 ili Filth Pig. Mislim ako postoji bar jedan jebeni netalentovan, ofiran, i odvratan KLON na ovoj svjetskoj rock sceni onda je to Rammstein.
Ja na cjelokupnu situaciju gledam sa jednog relativnog ugla. Jucerasnji veliki metalci su postali matorci koji su sve to dobro isfurali. Pa sad slusaju Depeche Mode, jebga, pa im pada na pamet svasta nesta. Pa onda naravno, posto je naucno dokazano da je vecina metalaca sirom svjeta (pogotovo ovi mladji narastaji), grupa mladih ljudi sa problemima oko samopouzdanja, pa im svako dodvoravanje "mainstream" pop umjetnosti od strane "metala" ide kao as na desetku, jer eto, nisu oni masni varvari neoprane kose i koznih tola, oni slusaju Opeth, In Flames, imaju otvorene usi ka razvoju i evoluciji zanra i muzike...
Samo nek mi neko odgovori na ovo pitanje, i od mene ima obecanje da cu se slozit sa svim i svacim ponudjenim.
Slucaj 1.
proizvoljno, uzecu
X=In Flames
kako X*(prosjecni nu-insprisani riffovi + slab pop vokal + pod prosjecna elektronika + dobar marketing + totalni sminka izgled)=BUDUCNOST METALA???
Ja ovu jednacinu ne kontam, valjda sam jebeno glup. Mozda zato sto slusam elektroniku vec par godina pa ovo popratno smece sto se nagura u "metal" albume me nimalo ne "iznenadjuje" kao nekakav superiorni izum.
P.S. A sto se tice Kovenanta...ajooj, pa ko u toj hrpi narkica vidi bilo kakav talenat??? "In times before the light"??? Kaka apsolutna. Da Nagash nije bio u Borgiru za Covenant/Kovenant, Carpe Tenebrum, pa ni Troll...(naravno zaboravljam da je svaki Kovenant album bio pokusaj da se unovci na predvidjeni trzisni trend u metalu, prvo ofiran black, pa onda jos ofirniji black-prog-power hibrid, i na kraju marilyn menson, i to pravi pijacni) danas niko ne bi ni znao, tek onako popratno jebga, ko sto svi znamo za jedno hiljadu puta bolji Fimbulwinter i Nocturnal Breed. Al u kurcu...
...HAIL METAL
P.S. 2 put: Haman sto nisam zaspo pa pardon za post koji vijuga s teme na temu.
|