Quote:
Potpisujem !!!!
Rock,ne nasmijavaj me molim te,taj argument sa Kemom ti je neuvjerljiv! Svi ratovi,koji su ikada zapoÄinjali bili su vezani za boga i religiju i narod se kako Ivan kaže borio za svoja vjerska uvjerenja,Å¡to naÅ¡ primitivni narod kaže:u ime allaha protiv vlaha i sliÄno.Vjerske knjige ne zagovaraju niÅ¡ta loÅ¡e,ljudi su ti,koji
formiraju kako je njima ćejf...A i istina je da je religija izmiÅ¡ljena da se narod drži u Å¡aci i da bude glupo stado,kojim će moćni sveÅ¡tenici i crkva upravljati kako želi.Koliko je samo ubijeno u srednjem vijeku ljudi,koji su pokuÅ¡ali da se obrazuju ili žena koje su bile povezane sa prirodom i bile travarke,spaljeno i proglaÅ¡eno vjeÅ¡ticama?Uzmi samo simbol pentagrama,koji je od strane katoliÄke crkve iskrivljen i proglaÅ¡en satanistiÄkim,a koji je i postojao i prije te crkve i predstavljao prirodu i simbol majke prirode!Da kolokviram crkva je institucija,koja već godinama ugnjetava ljude i pravi razdore meÄ‘u istim u ime boga...
Opet se ne slazem. Svete knjige ne pozivaju na krvoprolice, mrznju, ratove... Bogoslovi su ljudi i oni to rade i njihove pozivanje na vjeru je samo izgovor. Da nije religije ti umobolesnici bi se pozivali na nesta drugo da opravdaju svoje ciljeve. Pa ako je neko pokvaren i zao u dusi njemu ce biti dovoljna slikovnica pa da je protumaci na svoj nacin i nadje izgovor za sva svoja zlodjela.
Nemoj religiju usko vezati za Crkvu kao organizaciju i njena (ne)djela.
Pravom vjerniku, obicnom covjeku ne treba crkva kao posrednik izmedju nejga i Boga.
Cito sam neke teorije kako su celni ljudi crkve unistili neke stare papiruse, ako nisu to bila evandjelja, ne sjecam se tacno, u kojima pise da je bogomolja svugdje ispod kamena, ispod drveta itd.
To su uradili zato jer bi to znacilo da crkva nema nikakva prava na uziamnje raznih desetina, i posjedovanje ogromnih zemljisnih parcela i slicnih privilegija.
Razgranici religiju od Crkve kao neke organizacije sto ona uistinu i jest, i mislim da ces shvatiti ono sto pokusavam reci

Mislim da si i sama rekla da je crkva institucija...