Stargazer wrote:
Quote:
Sto se tice prodaje oruzja - pa profiti od toga su smjesni u poredjenju sta Microsoft ili Coca Cola prodaju vani.
Ja bih rekao da je ovdje situacija upravo obrnuta. Prodaja oruzja je jedna od najprofitabilnijih privrednih djelatnosti. Recimo SFRJ je prije rata imala OGROMAN ugovor o opremanju iracke vojske, koji nikad nije u potpunosti ostvaren. U vojnu industriju, pogotovo u ameriKi, ulazu se enormne kolicine novca, a treba nekako potrositi stare zalihe oruzja

Uglavnom, najvjerovatnije cu ponovo zvucati paranoicno

, no, profit koji ostvaruje Microsoft, Coca Cola ili zapadno trziste naoruzanja( odnosno, stalno uvodi nove naprednije tehnologije, a smece prodaj Istoku- osim Izraela, naravno) ne moze se porediti sa k'o fol crnim, a u stvari polulegalizovanim i zasnovanom na principu liberalne trzisne ekonomije PROFITOM TRZISTA LJUDSKIM ORGANIMA. Broj nastradale iracke djece, npr., je stravican, a nije irelevantno spomenuti ni broj stradalih americkih vojnika jer zivot je zivot. U SAD-u se odavno, jos od Vijetnama, izrazava javni protest: zasto porodice stradalih US vojnika ne mogu otvoriti mrtvacke sanduke u kojima se oni dopremaju? Kakvo je stanje u irackim bolnicama i mrtvacnicama ne znam, ali znam da sve objekte ovog tipa, bar kada je rijec o zaristima, kontrolisu razne medjunarodne humanitarne i zdravstvene organizacije, dakle, zdravstveni radnici i administracija iz zapadnih zemalja.
Mislim da je u svim promisljanjima potrebno sagledati sto vise opcija koje se logicno namecu, a posebno one koje su, bar po JUS-u, potpuno nelogicne.