Sion girl wrote:
BOGAMBER - zao mi je sto cu o ovom "hepeningu" morati napisati najvise, al' sta cu, izazva me sve, od samog "hepeninga" do komentara na ovom forumu. Ne mogu da vjerujem da je samo jedan jedini covjek (za sada, a ne vjerujem da ce ih biti vise) taj "hepening" prokomentarisao ovako:
osunnećen wrote:
u zaÄaranom krugu vrljike iz pakla mrak obuze
Äopor seljaka, Äudan obred na po Bocka poÄe, stotinjak seljaka i vrljike dvVvjee!
šege do koljena \m/..

Ja cu, Boga mi il Sotone, bit' otvorena: Unistise se ljudi na potpuni papanluk,
PAPANLUK!!! Ja! Onakav ti je subkulturalni izraz najbilizi nasoj stoci,
STOCI !!! Ja! Samo par faca je, hvala Onom Gore il' Onom Dole, zurilo u prostor beskrajne nevjerice, a jedan moj frend rece: Ma, nemoj se, bona, uzrujavati, smij se! Jebi ga, sta ces drugo!
Da se ne shvatimo pogresno, jasno mi je zasto ekipa iz Bogambera igra na ovu kartu. Uuuuuu tek mi je sada, nakon "hepeninga", jasno! Boli ih kita, tipa: Jel' hocete? E, gledajte! Jebi ga, ja im ipak moram zamjeriti. Sto, ba, od 45 il' vise minuta tog "hepeninga" ja cuh samo sedam minuta ludila ludog od muzike, odnosenja potpunog, pravog, al' sad pravog
SEJTANSKOG KOLA A drugi mi frend, na taj moj bjes sto izgubih odlicne, devastirajuce minute, kaze: Ma, to ti je bosanska zajebancija. Mi Bosanci smo ti po tome svuda poznati, pogledaj Nadrealiste!. Ma, daj, ba, dosta mi je tih nasih "autohtonih" zajebancija. Muzika je, ba, muzika, i jebes ti sve kad ti neko ne da odlicne minute zbog "opstenarodnog primanja".
Mislim da zaista ne trebam da govorim za ljude iz Bogambera jer fala kurcu imaju zdrave zube, jezike, a bogami i prste pa mogu kucat, al moram ti odvuc paznju na sekund na par stvari...
Kao prvo, cesto puta mi se svasta spocitavalo jer sam ljudima u lice govorio da su nafuranti, debili, zalutali u Metal jer slusaju kiturine tipa Sportlov, Impaled Northern Moon Forest, i jos kamaru zajebancija projekata nulte muzicke vrijednosti i humora ravnom Kiketu. nemam nimalo postovanja prema takvim muzickim fenomenima a jos manje prema ljudima koji nesto u tome nalaze. Ocito da se radi o lako zabavljenim dvobitnim debilima koje bi i govno u kutijici i sjajecem papiru nasmijalo.
Ne vidim po cemu su Bogamber "papanska" furka. U civilizovanom svjetu, to bi se nazvalo "agrarno-orijentiranim", al to je kod nas nekakav bauk, tabu, uzas...dok su fenomeni neukusa kao sto je Skroz jebene "urbane nade". Opet, poslijedice straha i nesigurnosti medju ljudima koje ih sprijecavaju da uzivaju u necemu. Ako nista ukazuju na fenomene koji su zivi i zdravi u nasoj jadnoj drzavi ismijavanjem istih. Jako puno Metal muzicara ima neko vanstandardno visoko vidjenje sebe kao intelektualnih individua pa nalaze za shodno da popuju, filozofiraju (citaj: seru) putem svoje muzike. Pustite ba bar jednom prave ljude da rade prave poslove. Muzicari mogu jedino biti satiricari ako iole zele da prenesu svoju poruku. Nekakva Elita, ma daj, Lita u najbolju ruku. Elita sjedi u pozoristu i gleda simfonijski orkestar.
Trebas zaista imati turoban i iskompleksiran zivot da se ne nasmijes kad prvi put cujes dijelove kao "Lijepo june, nema govora" s pocetka "Jede Klasuru". I pored svega toga, ja zaista ne shvatam vas ljude koji ocekujete da ljudi na selu citaju Tolstoja i budu raketni inzinjeri. Seljastvo je jedan nacin zivota, ne predstavlja nikakvu prijetnju niti neman, samo prakticku adaptaciju ljudi svojoj okolini. E sad kad taki nahrle u stotinama hiljada u gradove, pa i gradjani krenu bit kao oni, dobijamo, jeli, papanluk....
Kakvi ljudi takvu muziku slusaju i gotive, i zasto, treba biti brutalno jasno, imajuci na umu ostatak Metalne Bosne. Koja nema nijedan nepretenciozan bend. Svi imaju neke duboke tekstove o a)nicemu il b)nicemu relevantnom. Kazes muzika je muzika, slazem se, al i film je film, a svi nasi postratni radovi na oba polja su totalni shitcrnjaci i placipickini jastuci satkani od silnih jada koji na mene imaju efekt ko i laksativ. Metalcima/Metalkama su Sotona, Jebanje i Pijanstvo puno opipljiviji i realniji fenomeni nego neke hrpe metafora i moralnih lekcija o vragznacemu u stilistickoj izvedbi a-sta-je-to-pjesnik-htjeo-da-kaze. U takvoj atmosferi jedan bend kao Bogamber nudi jedno istinsko osvjezenje, nesto sto raja cuje, osjeti, i uz sta se moze kvalitetno nacugat i nasmijat. Jos plus ne peglaju nikoga sa supertehnickim akrobacijama i izivljavanjem na instrumentima nego prase, 'nako kako se za marisane ubilo....
Stvari nisu tako komplikovane kao sto se cine