Dr.Larsen wrote:
Ok, Archangel, ja imam dobar razlog da kategorisem "huligane", jer njima treba neki image. Po njihovom misljenju image mora biti takav da su profilirani kao neka sila. No, kako sprovesti tu silu? Mrznjom. Jebiga, problem je, sta mrziti?? Aja, mrzit cemo drugi grad, drugu drzavu, drugu naciju, drugu vjeroispovijest, drugu rasu, drugi klub ako bio i iz istog grada itd.....
No dobro, nek ti bude da imas razlog za kategorizacije, ali to su samo i upravo to - kategorizacije i kao takve mogu eventualno vrijediti za tebe jer si stvorio takvu nekakvu predodzbu bez prethodne upoznatosti u sve nijanse te problematike koja jest i negativna u brojnim aspektima i momentima, ali ne nuzno i ne iskljucivo posto isto tako ima iskupljujucih i hvalevrijednih poteza i vrlina, a incidenti se iskljucivo dogadjaju pojedinacno i onda takvi kao ti kategoriziraju kompletan jedan pokret ili skupinu a to je u startu - pogresno, da ne govorim predrasudno..
Da, ima stvari tu koje priznajem da postoje sto si spomenuo, no to je do pojedinaca, a ne skupine, a takvi pojedinci su uvijek najglasniji zato sto su najextremnija im gledista sto se onda kroz medije daljnje ispoljava i senzacionalizira, prenapuhava i iskrivljuje kroz generalizacije i sve to dodje do jednog tebe primjerice, bez uvrede, koji je vec sklon vjerovati svemu tome na racun nekih svojih virtualnih (jos jednom ogroman naglasak na to) iskustava i predrasuda, stoga, ono, nemoj mi o tome.. toga ima ama bas svugdje, i tu nema price, ali isto tako, da, upravo to, ne mozes razumijeti tifo scenu ako nisi dio iste, ma jednostavno ne mozes koliko god ti to pokusao deminizirati i umanjiti nekim hladnim intelektualnim stavom, to tako ne ide, nema banaliziranja posto ovo definitivno budi uvjeren nisu banalne stvari, u to sam se osobno mnogo puta uvjerio.. ali, naravno, mozes imati svoje misljenje o istoj, to postujem, ali suditi joj bas i ne mozes posto to zahtijeva punu upoznatost u sve njene aspekte i osobna iskustva, a ne virtualna prepucavanja i medijsko zgrazanje nad istim..
To je cijeli sustav represije, generalizacije i kontrole dizajniran cisto radi ovakvog diskreditiranja, a to, zapamti, nikad nitko nece moci posto vecinu tih ljudi (dakle, opet, incidente prave mahom pojedinci) tjeraju, u ovoj problematici da se razumijemo, daleko visi motivi nego tebe, medije i sve slicne..
Haj, nemoj da se ponavljam sto puta, imas misljenje, kakvo-takvo, drzi ga se, ali kategorizirati ne mozes grupne pothvate posto kao takve vrlo rijetko postoje..
Quote:
uvijek se ponove odgovori kao "ne razumijes ti tifo-scenu" i clicni "argumenti". Huligani sprovode politiku. Oni kad idu na stadion, njima ne pada toliko izgubljena tekma ekipe za koju navodno navijaju, nego se radi o tome da li su pobijedili na tribini. Takmice se ko ima vise transparenata mrznje ili ko je kome vise "pjesmi" odpjevo. Jeli ti zbilja mislis da s time cinis nesto za svoj grad?? Gradovi se sramote takvih stvari.
E, da ja tebi nesto kazem, iako, jao, stvarno ne znam sto mi se vise da o ovakvim temema, al haj.. dakle, zasto se tako 'otresito' prema tebi ponasaju kad dodjes na jedan sportski forum eventualno..
Ti odgovori su mahom i tocni koliko god cinicno bilo.. mislim, zao mi je, suhoparno moze zvucati, ali ono stoji.. jer gledaj, i ovo ti govorim samo jednom, ti kao ti vjerojatno imas drugaciju filozofiju, drugacije interese, ovo ti je samo hobi, dakle ti si
daaaleeeeko od svega toga za sto ti ljudi zive.. sta ti imas zajednicko s njima osim sto pogledas utakmicu eventualno na tv-u il slicno..

ama bas nista i ti im nemas sta prigovoriti dok ne budes u istim govnima kao i doticni.. nemas osjecaj pripadnosti s nekom odredjenom grupacijom navijaca (haj eto i huligana bas ako hoces).. nemas osjecaj pripadnosti gradu u tom smislu, lojalnosti grupi, lojalnosti klubu, gradu, nemas tisuce i tisuce satih provedenih u raznim podrumima praveci koreografiju, transparente, parole, nemas tisuce i tisuce predjenih kilometara da budes sa grupom, da budes sa klubom, tisuce i tisuce potrosenih maraka, eura, kuna, dapace, sumnjam da si IKADA u zivotu dao zadnju pare na svijetu da upanes na stadion (a ja takve raje znam ihihi, nemalo puta je i meni bilo isto, to je visi motiv i tocka) budes s ekipom tu, sve samo da jos jednom budes tu gdje najvise zelis biti, uz svoj klub, svoj grad, ljude koji ti kroz godine postaju kao braca na tribinama, a to sto se 'moralisti' i 'uzorni gradjani' toga stide eventualno, PIH, jako bitno..
I da, ima i grupa kojima je vise do pobjede na tribinama nego na terenu, dapace vecina je takva, i to je sasvim normalno i logicno posto su to sve aspekti jedne navijacke grupe, od transparenata, parola, pjesama, koreografije, pa na kraju krajeva i brojnosti u sirem smislu, a rezultat moze biti i u drugom planu iako je pozeljan, ali to se desava izmedju rivala, i ponovno kazem, sasvim logicno i realno i ocekivano, ali, da, ti to ne mozes shvatiti jer jednostavno to ne razumijes, moram ti dati isti odgovor posto drugi ne postoji, a druga je stvar sto ga ti ne zelis priznati posto bi valjda eto znacilo da ne znas bas onoliko koliko mislis da znas, a vjeruj, ovdje ni priblizno ne znas koliko mislis da znas osim VRLO povrsnog gledista, generalizacija i filovanja medija, a to tako ne ide bojim se..
Iz tih razloga, i brojnih drugih, ne, ti nikad neces moci u potpunosti shvatiti tifo scenu dok ne budes dio nje, to ja dobro znam posto sam i sam to otkrio na tezi nacin, nitko se naucan nije rodio, i tu NEMA rasprave zalim.. dobro ti mislis, mislim, motivi su ti admirabilni, ali vjeruj, pojma nemas o svim aspektima onoga cega pljujes, vidis samo ono sto zelis da vidis i ono sto drugi naglasavaju pa onda to ponavljas..
Dakle, koja je moja poanta bila ovoga.. da si ti svoje neko misljenje mozda zadrzao za sebe, ili da mozes ga sagledati iz vise aspekta, a ne samo iz jedne uske perspektive
Quote:
Evo mladi zagrebacki fizicar je pronasao je nacin kako koristiti struju bez kablova. On je nesto ucinio za ovaj svijet i svoj grad. O tome se pise u cijelom svijetu. Kada se purgeri potuku mozda sa rijeckom Armadom ili mozda osjeckom Kohortom, to ce pisati mozda na zadnjim stranicama u dvije recenice u Glasu Slavonije ili Novom listu.
Zanimljiva anegdota.. doduse apsolutno nebitna..
Nek se drzi mladi zg fizicar FER-a i svoje domene, jedino tu ga netko moze i saslusati, ovako, covjek mu se moze samo nasmijati..
Quote:
Huligani stete svojim klubovima a ubise se pjevajuci o njima.
Kategorizacija.. netocna kategorizacija k tome.. stete onda kad 'obicnim ljudima' ne odgovaraju, ne trebaju, a kad su potrebni, kad nitko drugi ne zeli biti tu - najbolji su navijaci na svijetu, a gdje su ti 'obicni ljudi' - u svojim kucama, na toplom, gdje je svim vikend navijacima i mjesto.. (ne, ne mozes koristiti jadnu kategorizaciju 'pa upravo radi takvih')..
Quote:
Jebiga, nije vrijedno toliko o tome diskutovati, jer u BiH ne postoje huligani.
Netocno, no nebitno.. kao sto vec rekoh, incidenti su stvar pojedinaca, a ti nisi u stanu razlikovati navijacke grupe od huliganizma reklo bi se..
Quote:
I ne pokusavaj od navijanja praviti nauku. To nije tesko, za to ti ne treba puno mozga, samo moras znati kako izdati nalog iz mozga da kroz kicmu dodje do ruke koja se dize. Aja, i moras znati hodati.
Eto ti jos jednog razloga zasto ne kontas to niti ces ikada kontati.. vrlo cinicno banaliziranje, k tome i glupo.. nakon ovoga ne znam sto bi se dalje trudio posto si sam sebe tu sasvim pokopao no dobro, samo jos ovo..
Bogami treba ti i za to kvalitetna i inteligentna grupa ako ikada ista zelis postici kvalitetnije.. ne bih evo da vrijedjam, ali izvoli pogledati Rudar Kakanj i Gusare pa mi ponovi ovu gore recenicu ako se usudjujes..
Ni ne slutis kakvi sve tipovi ljudi cine jednu navijacku grupu i sta je sve potrebno da sve ono sto se izvodi na jednoj utakmici ispada onako kako ispada.. od koreografista, parolista, organizatora rasporeda, covjeka zaduzenog za organizaciju i izgled tribine, do koreografije i smisljanja pjesama, do promocije, promidzbe, merchandise-a, odnosa sa upravom kluba, odnosa s javnosti, odnosa sa igracima, ma, e, ja cu ovdje prestati, ne isplati se trositi rijeci kad padaju na gluhe i predrasudne usi.. k tome lagano pridodaj strucnost vecine tih 'staff' ljudi i kvalifikacije, kvalitetnu pripremu i opcu pismenost i zdra'o, ode ti teorija u vodu..
Ali samo cu jos jednom reci da ti je ovo bilo vrlo vrlo glupo, i upravo zato i dobivas cinicne komentare i odbrusivanja kakva dobivas po tim raznim siteovima - tvoji su takvi u startu (kao i ovaj uostalom), sam to trazis (dakle, kako bi ti netko drugi replicirao, ukljucujuci mene), a ne sagledavas vecu sliku (niti zelis niti mozes) u svemu tome i nisi upoznat u problematiku i ljude koje pljujes ni dva posto osim kategorizacija, generalizacija, i vjeruj, svaki put ces dobiti istu repliku od tih ljudi posto ti fali najobicniji osjecaj postovanja prema svemu sto ti ljudi rade i sto su u stanju uraditi iz nekih 'visih, moralnih, kvazi-intelektualnih' razloga i umanjujes i vrijedjas, pa tako i mene, nesto sto takvi smatraju svetinjom, a ti u tome nisi ni DVA posto..
E pa, dragi moj Larsen, to tako NE IDE, a vjerujem cak da bi se i silne HZ u ovome slozile, cak..
Nemoj me vise o ovome tlaciti dok ne budes ili upoznatiji (u sto sumnjam) ili malo, hmm, takticniji, argumentiraniji, a manje generalizirajuci u svojim 'analizama'..