Evo ovako djederi moji. Primjećujem da najviÅ¡e brutalaca ima forumu pa mi se nije dalo stavljati anketu - jer mislim da bi to bilo trenutno besmisleno. Ja sam death metal od poÄetka najviÅ¡e mrzio - od sveg metala - zbog growla i monotonosti - Å¡to je upravo brutala tipa SFU i sliÄno. Kasnije sam skontao da DM nije samo to, da ima toga joÅ¡...
Dakle i pored brutale koju prepoznaješ po growlanju i (da ne bi bilo previše dosadno) natenane crustanju, dosadnoj bas gitari i još dosadnijim riffovima i bubnju koji prži u 17 cijelo vrijeme, gdje skontaš promjene jedino kad se mijenja pjesma (ako imaš sreće), dakle brutali koja je jebeno monotona...ima još podžanrova u slavnom i sexy (deathcore is sexy

) death metal žanru metala. Malo vas zajebajem za brutalu ali vjerujem da su to generalni utisci i mišljenja za sve one koje ne slušaju brutal DM. Ne ljutite se o troo djed-aj metal vitezovi, o!
Uglavnom pored ove brutale imamo još:
- Kombinacije tipa:
Death/Thrash,
Death/Black (možda rani Venom, nemam pojma, vazda po blogovima taj tag).
Death/Doom etc.
- Onda imamo najpopularniji DM podžanr od svih:
Melodic Death Metal. Danas bi paradigma ovog podžanra bili In Flamesi - ali ko baš ono sluša ovaj podžanr će isto misliti za At The Gates-e.
- Zatim je tu odliÄni
Technical Death Metal. Iskreno, ovaj podžanr je meni najkvalitetniji od svih, zato vazda tražim DM na taj fol (+ HC ili joÅ¡ nekih mali milion stvari). Necrophagist mi je najbolje Å¡to sam od ovog sluÅ¡ao. Ima i kombinacija ovog i MDM-a koju radi Neuraxis - odliÄan kanadski band prisutan i na ovom forumu. Zatim je tu i francuski Scarve - sa nekom novom tech tehnologijom i tako dalje...
- Onda imamo ovaj DM sa
Grindom - to ne znam najbolje - to neka piše ko zna.
- Moj najdraži DM podžanr -
Deathcore - Äija je odrenica Death Metal/Metal/Hardcore - na myspace-u vazda za bendove ovog podžanra. Ovo je neÅ¡to novo, kao nova Å¡kola DM-a, u tom folu. Kreće se od žestoke pržione tipa rani All Shall Perish ili Animosity, Suicide Silence ili svi bandovi kojima ime poÄinje sa As... pa do onog melodiÄnog, tehniÄkog, svakavog. KarakteriÅ¡u ga prljavi, masni i odvratno spori i sirovi break-downovi i nekada ga je teÅ¡ko razlikovati od klasiÄnog DM-a (valjda old school, ne znam taÄno kako se naziva ta osnovna DM shema koje najviÅ¡e u brutali ima). Npr. With Blood Comes Cleansing. Ima tu i onih koji su proÅ¡irili i modernizovali sam DM - Lamb of God i Fear Factory. Volio bih kada bi smo o ovome porazgovarali -
šta mislite o Deathcore-u???- (nešto lafo)
Moderni Death Metal - ne znam sad taÄno Å¡ta ovo znaÄi ali znam da postoji - pa ako može malo rasprave o tome. Ja sam Äuo da je novi Death moderni DM, mislim da je to Aborted, možda i onaj grÄki Dead Congregation ali je to Fear Factory definitivno bio u svojim poÄecima.
Ne znam više koji postoje, vi dodajte. Otvaram raspravu.
ALL HAIL TO MET DEATHAL!