Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 18. 06. 2025. 17:15

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 50 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Death Metal podžanrovi
PostPosted: 27. 08. 2008. 21:15 
Moderator

Evo ovako djederi moji. Primjećujem da najviše brutalaca ima forumu pa mi se nije dalo stavljati anketu - jer mislim da bi to bilo trenutno besmisleno. Ja sam death metal od početka najviše mrzio - od sveg metala - zbog growla i monotonosti - što je upravo brutala tipa SFU i slično. Kasnije sam skontao da DM nije samo to, da ima toga još...

Dakle i pored brutale koju prepoznaješ po growlanju i (da ne bi bilo previše dosadno) natenane crustanju, dosadnoj bas gitari i još dosadnijim riffovima i bubnju koji prži u 17 cijelo vrijeme, gdje skontaš promjene jedino kad se mijenja pjesma (ako imaš sreće), dakle brutali koja je jebeno monotona...ima još podžanrova u slavnom i sexy (deathcore is sexy ;-) ) death metal žanru metala. Malo vas zajebajem za brutalu ali vjerujem da su to generalni utisci i mišljenja za sve one koje ne slušaju brutal DM. Ne ljutite se o troo djed-aj metal vitezovi, o!

Uglavnom pored ove brutale imamo još:
- Kombinacije tipa: Death/Thrash, Death/Black (možda rani Venom, nemam pojma, vazda po blogovima taj tag). Death/Doom etc.

- Onda imamo najpopularniji DM podžanr od svih: Melodic Death Metal. Danas bi paradigma ovog podžanra bili In Flamesi - ali ko baš ono sluša ovaj podžanr će isto misliti za At The Gates-e.

- Zatim je tu odlični Technical Death Metal. Iskreno, ovaj podžanr je meni najkvalitetniji od svih, zato vazda tražim DM na taj fol (+ HC ili još nekih mali milion stvari). Necrophagist mi je najbolje što sam od ovog slušao. Ima i kombinacija ovog i MDM-a koju radi Neuraxis - odličan kanadski band prisutan i na ovom forumu. Zatim je tu i francuski Scarve - sa nekom novom tech tehnologijom i tako dalje...

- Onda imamo ovaj DM sa Grindom - to ne znam najbolje - to neka piše ko zna.

- Moj najdraži DM podžanr - Deathcore - čija je odrenica Death Metal/Metal/Hardcore - na myspace-u vazda za bendove ovog podžanra. Ovo je nešto novo, kao nova škola DM-a, u tom folu. Kreće se od žestoke pržione tipa rani All Shall Perish ili Animosity, Suicide Silence ili svi bandovi kojima ime počinje sa As... pa do onog melodičnog, tehničkog, svakavog. Karakterišu ga prljavi, masni i odvratno spori i sirovi break-downovi i nekada ga je teško razlikovati od klasičnog DM-a (valjda old school, ne znam tačno kako se naziva ta osnovna DM shema koje najviše u brutali ima). Npr. With Blood Comes Cleansing. Ima tu i onih koji su proširili i modernizovali sam DM - Lamb of God i Fear Factory. Volio bih kada bi smo o ovome porazgovarali - šta mislite o Deathcore-u???

- (nešto lafo) Moderni Death Metal - ne znam sad tačno šta ovo znači ali znam da postoji - pa ako može malo rasprave o tome. Ja sam čuo da je novi Death moderni DM, mislim da je to Aborted, možda i onaj grčki Dead Congregation ali je to Fear Factory definitivno bio u svojim počecima.

Ne znam više koji postoje, vi dodajte. Otvaram raspravu. ALL HAIL TO MET DEATHAL!

Profile  

Post subject: Re: Death Metal podžanrovi
PostPosted: 28. 08. 2008. 01:06 

Bezpotrebna rasprava/tema... Sumnjam da ce ti iko ovdje priznati Deathcore kao podzanr Death metala :razz:

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 01:08 
ja iskreno ne znam sta je cilj ovoga :oops: :oops:

PostPosted: 28. 08. 2008. 03:06 
Moderator

Deathcore nije death metal...ustvari jeste nastao pod utjecajem BDM-a al nije dm...

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 03:07 
Moderator

btw izaso novi See You Next Tuesday, kad smo vec kod (experimentalnog i tehnickog) deathcore-a
Odroooooooooonnnnnnnnn :twisted:

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 09:17 
Moderator

Bonded_by_Blood wrote:
Bezpotrebna rasprava/tema... Sumnjam da ce ti iko ovdje priznati Deathcore kao podzanr Death metala :razz:

Ma tema je da se raspravlja o DM podžanrovima i pored toga da navedeš koji ti slušaš, koji je po tvom mišljenju najbolji i zašto i tako to. Ja sam mislio da će se ovdje razjasniti i šta je koji podžanr u stvari, kakva mu je osnovna shema i kako se to sve razvijalo. Ja mogu najviše o deathcore-u - koji je u stvari podžanr newbreed-a ali je većina new breed-a evoulirala iz DM-a, deathcore je samo najčistiji primjer te razvojne linije - što ga i čini DM podžanrom isto kao i kombinacije Death/Thrash i sl.

SODOM wrote:
ja iskreno ne znam sta je cilj ovoga :oops: :oops:

Evo gore sam pokušao objasniti, jesi skontao?

Nameless wrote:
Deathcore nije death metal...ustvari jeste nastao pod utjecajem BDM-a al nije dm...

Ponekad se tagiranje i ustaljena klasifikacija mora zanemariti jer smeta kako slušanju tako i raspravi o muzici - zato je bolje slušati sirove muzike pa skontati kakvih elemenata ima koji band. U deathcore-u ima DM i previše da ga u tom pravcu ne bi našao svoje mjesto. Samo treba slušati. Je i DM 100%.

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 09:27 
et u zadnje vrijeme sam se navuku na jedan Death/thrash bend iz brazila Claustrophobia..
ubise brasno

PostPosted: 28. 08. 2008. 09:33 
Moderator

Deder oprobaj ovaj iz Amerike/Libanona: http://profile.myspace.com/index.cfm?fu ... D=53734817 - At The Gates of Judgement. Meni se od njih sviđa ovaj combo death-a i thrasha.

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 16:07 

fuck't up tema totalno!!!

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 16:27 

super brutal death metal(sbdm) :roll:

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 17:15 
Moderator

Nameless wrote:

Ponekad se tagiranje i ustaljena klasifikacija mora zanemariti jer smeta kako slušanju tako i raspravi o muzici - zato je bolje slušati sirove muzike pa skontati kakvih elemenata ima koji band. U deathcore-u ima DM i previše da ga u tom pravcu ne bi našao svoje mjesto. Samo treba slušati. Je i DM 100%.[/quote]

Tako gledan e metalcore melodic death pomijesan sa nu metalom, thrashcore thrash, mathcore neki poliritmicno-disonantni progressive metal :)
U biti jeste, ali moderna varijanta svega toga, moderni metal zanr, koji korijene vuce u tome ali je sve predstavljeno na drugi nacin, drugoj vrsti auditoriuma, modernim metalcima pa cak i ponekom ljubitelju hardcore muzike ;) malo koji "pravi djeder" ce npr. biti maksimalno ocaran deathcore zanrom, dok new breed metalci haman svi to slusaju, jednostavno je nama puno blizi taj zanr nego death metalcima, jer je moderna varijanta istog, kako tekstualno i muzicki ;-)

A At The Throne Of Judgement je genijalan americki melodic deathcore/melodic dm bend u stilu TBDM, samo steta ne postoje vise od ove godine, jebga..

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 19:13 
Moderator

Meni je sad baš nešto čudno što se deatherima neda pričati o podžanrovima omiljenog im metal žanra - kontao sam da će se raspravljati o njima ili da će neko naslušaniji bar napisati nešto o nekom podžanru - tipa koja mu je osnova, koji je to najjači "predstavnik" i kako se uopšte to razvija. Mene to najviše interesira kod Technical DM-a.

Mislim, jasno je da DM evoluira, i to u mnogo pravaca ali mi je bilo čudno što o tome nema tema u ovom pdf - pogotovo o onom koji je nbom podžanr - deathcore - baš kao što ti Andrej napisa da "pravi djederi" ne slušaju ovaj podpravac. Kontam zbog čega? Deathcore-om se zaintereisraš i za sami DM (tačnije, ostale podžanrove) (to je npr. sa mnom slučaj) pa što ne bi isto funkcionisalo u suprotnom pravcu.

Isto tako za MDM - na forumu ima raje koja ovo sluša a većinom su komentari za isti na DM pdf da je to sranje, smeće, pederluk i sl. A o samom podžanru nisam našao neku naročitu raspravu (preseravanje isključeno). Po meni ovdje baš ima mjesta za raspravu - da to ne mislim ne bih ni otvarao topic.

Andrej buraz da mi nisi preporučio ATTOJ ne bih ih ni našao - fakat odličan spoj deatha i thrasha ludih libanonaca :) .

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 19:41 
Moderator

al kazem ti da ne citas tagove sa spejsa, ima thrash metal utjecaja, al su likovi melodicni deathcore, u fazonu stigme, dahlije, my bitter enda i slicnih ;-)

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 20:05 
Moderator

Nameless wrote:
al kazem ti da ne citas tagove sa spejsa, ima thrash metal utjecaja, al su likovi melodicni deathcore, u fazonu stigme, dahlije, my bitter enda i slicnih ;-)

Andrej buraz ja od tagova jebem jedino experimental/proggressive. ATTOJ sam skinuo još dok si ti bio ovdje a myspace tek neki dan vidio. Sluhom sam dokučio i death i thrash da bi kasnije vidio da, logično, isto piše na myspace-u. A tagovi su zakurac, od My Bitter End-a za mene definitivno, znaš to, pričali smo.

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 20:05 

a dje je tu old school death metal? ccc :)

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 20:10 
Moderator

Striker wrote:
a dje je tu old school death metal? ccc :)

Ja mislim da u životu (ako izuzmeš ISK petkom poslije 12 :lol: ) to nisam slušao. Nemam pojma šta je old school DM niti kako zvuči. Još jedan od razloga što sam postavio temu - da nešto saznam više o DM-u kroz njegove podžanrove. Daj Striker neki myspace da čujem, može i Obituary :mrgreen: (kontam da kontaš ;-) ).

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 20:12 

ti bi izgleda da saznas sve u roku par sati... ne moze to tako..uzmi i slusaj par godina :D

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 20:25 
Moderator

bloodflood wrote:
ti bi izgleda da saznas sve u roku par sati... ne moze to tako..uzmi i slusaj par godina :D

Normala, ali zašto ne bi i ovjde štagod saznao. Od kktza-a, Nameless-a i Sharana sam saznao x stvari što možda ne bih nikada a nisam morao slušati godinama ;-) . Zato volim ovaj forum. A šta ću kad me interesuje puno toga, volim istraživati buraz.

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 21:42 
Moderator

Haj Cile ne seri. Momak dosao da pita, da sazna, svaka cast! :D

Old school dm-a imas kolko hoces, skoro svaki topic u dm-u otvoren od strane kukca, sharana i krvoloka je old skul dm :D najlakse tako.

Profile  

PostPosted: 28. 08. 2008. 21:53 

odes na wikipediu, ili u google ukucas "old school death metal" ili nesto sl. i dobit ces definiciju. ali nije to to...

moze mu se preporucit par albuma/bendova koji reprezentuju zanr, nista vise... sjedi, poslusaj, ako ti se svidi, nastavi dalje i to je to... ne kontam, sta sad trebamo ovde pisat?

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 50 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]