Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 19. 06. 2025. 22:45

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 33 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: Avanti! fanzine
PostPosted: 09. 12. 2008. 22:18 

Quote:
anarhizam jest zdrava ideja. anarhizam je plemenit. najbezveznije je sto se ovjde uopste raspravlja o anarhizmu. najgluplje je sto pola vas nije ni otvorilo ovaj fanzin. procitajte, pa hajmo onda pricat o fanzinu.
koga boli kurac sta mislite vi o anarhiji. najbezveznije je sto neznate sta je to. na anarhizam se loze provincijalci i vonabi intelektualci? bar im ta ideja ima veze s mozgom, a vama je skroz normalno da se neko lozi na brutalu i tekstove dje se jebu nozevima i onda se citira covjek sto je reko za svjesnu raju zive u diznilendu, ccc
jedva cekate da neko kaze nesto o anarhiji toj jebenoj pa da svi skocite srat i pokazat kako ste pametni. papagaji jebeni.

Haha, ko god da ovaj bio najgori je od svih. Metoda "klin se klinom izbija" pali samo kod zadrtih ljudi. I ti svojim vrijedjanjem neces sada pogotovo nikoga nagovoriti da procita taj fanzine kako bi se prosvjetlio i postao pametan (kao ti).
Nadam se da ja takvo prosvjetljenje necu dozivjeti :).
Bas je tema bila zanimljiva, ali mi je prisjelo. Pa pa.

P.S. Ipak se nadam da ovaj neko s foruma pa dosao malo zakuhati raspravu :). Ako ne, zalosno.

Profile  

PostPosted: 09. 12. 2008. 23:15 

Sixty Watt Shaman wrote:
Haha, ko god da ovaj bio najgori je od svih. Metoda "klin se klinom izbija" pali samo kod zadrtih ljudi. I ti svojim vrijedjanjem neces sada pogotovo nikoga nagovoriti da procita taj fanzine kako bi se prosvjetlio i postao pametan (kao ti).

kakva bolan metoda? koji ja to klin izbijam kojim klinom? ne kontam. ne mislim ja da sam pametan i da ce se neko prosvijetlit ako to procita, nego mi smeta sto niko ne cita a svi pisu ko da su sve procitali i ko da znaju o cemu se radi.

Sixty Watt Shaman wrote:
Nadam se da ja takvo prosvjetljenje necu dozivjeti .

ovo mi je preglupo. znas li kakvo prosvjetljenje uopste?

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 00:20 

Grind Is Protest wrote:

Drugo, znam momka koji je glavni u avantiju - niti je provincijalac, niti je wanna-be intelektualac, niti je idiot, dakle, bloodfloode, konstatacija ti propala.

neam pojma ko je de glavni...nit sam govorio ista o tom liku, ne znam covjeka, na kraju krajeva.... govorio sam o djecurliji i gejevima sa salom oko vrata i sakoicima, che guevara majicama i sl. kojima su puna usta anarhizma/anarhije, cega li vec, a nisu se ni hljeba posteno najeli.

@biafra - jel to meni upuceno bilo? mozda ne valja sto generalizujem, ali ja jos ni 1 "normalnog anarhistu" sreo nisam... pricam o onom sto sam vidio svojim ocima :) ...

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 00:52 
Moderator

Jeste ažurni..ovo je već bogzna koji broj Avantija, a sad se krenulo u svađu. Anarhisti (što se ovdje odmah poistovjetilo s punkeri) su dosadni, a metalci standardno neće iz svojih okvirića. Fuj.

p.s. što se neki moji dragi haveri nalagaše na ovoj temi, to je čudoooo.. :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 02:24 
Moderator

totalno...al' baš totalno!

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 02:47 

IZUDARAGA wrote:
Samo budale bojkotuju izbore!

Upravo.

Neko bi da drzavu rusi...

Sjetite se, LEVATINE, ko ste, sta ste, gdje ste, i sta vam se dogodilo prije deceniju. Ima jako puno zinulih usta koja samo cekaju pogodan moment da vas pojedu. A vi nastavite sa vasim programima urusavanja sistema. Uvjek ima mjesta u Srpskim rudnicima...kako za zive pa tako i za mrtve. Naravno ovi novi ultraliberali ce reci da sam desnicar, da sam idiot. Nisam. Imam sigurno vise raje u entitetu i susjedstvu neg oni. Nemam nista protiv ljudi, ali nisam BUDALA, niti sam corav.

Naravno da ste diznilend, pogledajte samo groblja oko sebe. Bosna je kurac, al to je sve sto neki imaju.

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 03:23 

Anarhija je govno totalno, barem meni, sistem mora da postoji, a i rukovodioci koji su sposobni da rukovode tim sistemom. Čim neko nečim rukovodi, eto tebi vođe i hijerarhije! Nego ne treba srat, već ulagat u sebe i trudit se da što manje ljudi ispašta zbog nas. A valja i pomagat kad se može! To znači da je u životu najbitnije ne bit šupak, prvo prema sebi, a onda i prema drugima.

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 03:25 

amin, fala kurcu ima samosvjesnih na ovoj planeti jos.

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 04:30 

ko imalo razmislja, skontat ce da je anarhizam/anarhija prakticki neodrziva i da ne moze postojat (bar ne duzi vremenski period). ljudska vrsta je takva da sistem mora postojati, sto rece drug shitpifter ( :lol: ) i mora se znati ko je ko i mora postojati hijerahija, jer jedino tako vrsta moze da napreduje. zato kazem da je anarhizam za idiote ili ti ga ljude koji ne razmisljaju svojom glavom ili ti ga one koji zive u nekoj iluziji... al valjda se koke na to loze.

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 08:26 

Smoriše od akcentiranja "binarnih opozicija": čitatelj/čitateljica, aktivist/aktivistica :lol:
Fanzin ko fanzin, nisam ljubitelj ove tematike; malo banalan al neka ga.
Uvijek je dobro da postoje različita mišljenja, i baš bi mi bilo drago da uspiju kod nekog probudit sumnju u čvrste vlastite stavove. To je super, iako oni koji se bore "na kraju uvijek dođu na mjesta onih protiv kojih su se borili" :D
Ne mislim da su to sve neki "majmuni smotani koji samo pričaju a ništa ne rade", jer je anarhija koliko god nekom bile realna, nerealna, šuplja priča, ideal, ipak potencionalno ostvariva kad-tad upravo zbog banalne al neuništive ideje. Isto kao što je, nažalost, i fašizam.
shitpifter wrote:
Nego ne treba srat, već ulagat u sebe i trudit se da što manje ljudi ispašta zbog nas. A valja i pomagat kad se može! To znači da je u životu najbitnije ne bit šupak, prvo prema sebi, a onda i prema drugima.

;-)

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 09:43 

anarhija je isto što i titoizam, samo što je svaki čovjek tito. anarhija nije nepostojanje sistema, anarhija je sistem. sistem potpune ravnopravnosti, bez pojedinaca koji određuju jel neko malo ravnopravniji od nekog drugog. individualizam u jednakoj mjeri kao i kolektivizam. individualac zajebe, kolektiv kažnjava. s obzirom da je svijet takav kakav jeste, s obzirom da su ljudi uglavnom govna, takav sistem je trenutno neodrživ, ali ko zna, možda nekad u budućnosti ljudi dođu sebi, pa skontaju koliko im je bitna potpuna sloboda mišljenja. dug je put i trnovit do takvog napretka i globalne promjene načina razmišljanja ljudi, ali jednog dana... jednog dana... (zavjese se spuštaju; aplauz)

a fanzin... fanzin je rega skroz :lol:

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 12:03 
Moderator

Kad smo već započeli priču i raspravu malo dalje od fanzina, što mi je izuzetno drago, ajde da nastavimo.

I ja sam nekad bojkotovao izbore, kontao sam da je to moj način borbe protiv ovih sranja. Onda sam skontao da tako nikako ne pomažem anarhiji i toj ideji (A PONAJVIŠE NE POMAŽEM SEBI!), već da pomažem vladavini manjine koja konstantno izlazi ovdje na izbore i konstantno userava život svima nama. I onda odlučim i ja da izađem na te iste izbore. I izaći ću opet. Fakat smatram da treba. Ne zato što sam odjednom postao PC ili kako god, nego zato jer sam skontao da od kukanja nema ništa. Od biranja između dva zla još manje, ajmo profilirati te liste izborima ljudi, pa će na kraju zla biti još manje.

Da mi kolektivno nismo pičke, pa da ima 100.000 ljudi koji će zapaliti Parlament, predsjedništvo i zgradu Vlade, ja bi to najviše volio. Međutim, imamo samo izbore kao opciju.

Savršeno sam svjestan, Libijac, u kakvom komšiluku živim, dovoljno mi je na youtube se prikopčati, ne trebam ni na ulicu izaći. Ali možemo komotno reći da je cijeli svijet takav komšiluk. Ne vole nas ni Evropljani nešto previše. Svima smo trn u oku. Najrađe bi svi da nas zatru, da pomremo, da nas nema. Fazon je u tome kad kažem ''anarhija'', ne mislim na anarhiju ol over baščaršija, nego na globalnu. Zamisli da je ovo anarho država, eto mi ukinuli granice, free trade, imigracija nije zločin, ole, ole, pa ne bi nas bilo u tom stanju ni 5 jebenih minuta.

Zato kažem da se to neće nikad desiti. Dok imamo pare, dok ljudi uživaju da budu šefovi i da imaju iste.

Shitpifter drži poentu u jednom određenom dijelu priče, u drugom je konformista, ali to je meni više poznato iz priče 1 na 1 koju smo nekad davno on i ja imali, a ta priča je bila ne temi za anarho fest.

Ne smatram se ljubiteljem demokratije, jer većina može biti jako glupa (primjer: Bosna), ali mislim da mi prvo trebamo demokratsku građansku svijest izgraditi, a onda ići dalje.

Tražiti nedostatak uređenja u društvu kad nemamo ni društvo je apsurd, zar ne? ;-)

Profile  

PostPosted: 10. 12. 2008. 16:14 
Moderator

Grind Is Protest wrote:
Tražiti nedostatak uređenja u društvu kad nemamo ni društvo je apsurd, zar ne?

Now we're getting somewhere...

Slažem se, mi nemamo društvo. Argumenata za ovo ima mnogo ali ova tema je stvarno "bez obala" tako da je izgledniji zahvat nekih momenata nego kompletnost izlaganja...

U svakom slučaju društvo podrazumjeva koheziju, solidarnost...takve linije. Reći za zajednički prostorni život pojedinaca i skupina da je društvo a da nema gore navedene kvalitete je samo formalni termin, obična forma bez sadržaja.

Ta kohezija se konstantno razbija, čini mi se da je taj proces otpočeo u penziji stare Juge, a paralelno tom procesu, posebno u vrijeme poslije rata, teku procesi institucionalnog, ma kita, kakva jebena INSTITUCIONALNOST, to je presvet pojam za opis ove skalamerije koja se dešava, već procesi vještačkog uvezivanja skupina u kompaktnu cjelinu a nasuprot onoj drugoj skupini, dakle neka "mehanička kohezija" tipična za primitivna društva koja uspjeva najviše zahvaljujući strahu i neznanju.

Ima ovdje još mnogo toga da se kaže i to sa različitih aspekata od kojih je meni najdraži ovaj sociološko-politološki. Ali ozbiljna tema, možda i previše za ovaj forum...(čast izuzecima).

Što se tiče anarhije, ili tačnije, kako Sharan reče kao principa anarhizma kao jedne episteme (pogleda na svjet, idejnog unutrašnjeg kompjutera preko kojeg čovjek razumjeva i ophodi se prema svjetu, moment perfektnog slaganja teorije i prakse bla, bla, bla) kao revolta postojećem stanju ono je zdravo koliko i idealno. Barem se meni tako čini mada malo znam stvarno.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 33 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 1 hour [ DST ]