Grind Is Protest wrote:
Tražiti nedostatak uređenja u društvu kad nemamo ni društvo je apsurd, zar ne?
Now we're getting somewhere...
Slažem se, mi nemamo društvo. Argumenata za ovo ima mnogo ali ova tema je stvarno "bez obala" tako da je izgledniji zahvat nekih momenata nego kompletnost izlaganja...
U svakom sluÄaju druÅ¡tvo podrazumjeva koheziju, solidarnost...takve linije. Reći za zajedniÄki prostorni život pojedinaca i skupina da je druÅ¡tvo a da nema gore navedene kvalitete je samo formalni termin, obiÄna forma bez sadržaja.
Ta kohezija se konstantno razbija, Äini mi se da je taj proces otpoÄeo u penziji stare Juge, a paralelno tom procesu, posebno u vrijeme poslije rata, teku procesi institucionalnog, ma kita, kakva jebena INSTITUCIONALNOST, to je presvet pojam za opis ove skalamerije koja se deÅ¡ava, već procesi vjeÅ¡taÄkog uvezivanja skupina u kompaktnu cjelinu a nasuprot onoj drugoj skupini, dakle neka "mehaniÄka kohezija" tipiÄna za primitivna druÅ¡tva koja uspjeva najviÅ¡e zahvaljujući strahu i neznanju.
Ima ovdje joÅ¡ mnogo toga da se kaže i to sa razliÄitih aspekata od kojih je meni najdraži ovaj socioloÅ¡ko-politoloÅ¡ki. Ali ozbiljna tema, možda i previÅ¡e za ovaj forum...(Äast izuzecima).
Å to se tiÄe anarhije, ili taÄnije, kako Sharan reÄe kao principa anarhizma kao jedne episteme (pogleda na svjet, idejnog unutraÅ¡njeg kompjutera preko kojeg Äovjek razumjeva i ophodi se prema svjetu, moment perfektnog slaganja teorije i prakse bla, bla, bla) kao revolta postojećem stanju ono je zdravo koliko i idealno. Barem se meni tako Äini mada malo znam stvarno.