mrkva wrote:
onak .......... eo ja sam iz neuma i hrvat sam ili kako god ocete hercegovac cisti ........... i svko ljeto iz neuma se vrati pa bar 50 ¨bosanaca¨ krvave glave ... ma kakvi 50 bude ih 10 na dan XD

........... samo zato sto su bosanci ............. a isto tako bi bilo da mi dodemo gori ................. pa sad je pitanje da li ste nacionalisticni nastrojeni i to ............. da li bi se ikada pobili radi toga ............... i tak te stvari sve vezano za to .............. ja osobno nebi se nikada pobio radi toga ..... ali ak bi neko zajebavo uzeo bi palicu i glavu mu slomio

ali ono konstantno zajebavno i to jos recemo u gradu gdje ti zivis i tak ........... ja nikada nisam bio nastrojen nacionalisticki .......... ali ak me neko pita odaklen si ..... ili jesi li ti bosanac ... kazem .... nisam ja bosanac ja sam hrvat,hercegovac verever .............. isto tako bi svi trebali ....... A STA JA SEREM PITANJE JE TU DA ILI NE

Jel ti znas sta je Nacizam?
Fasizam?
I nas Balkanski Nacionalizam?
Ukratko da kazem svoje skromno misljenje na ovo sto si obrazlozio tu.
Sama medju-nacionalna mrznja na nasim prostorima je suluda i idiotska stvar koju mozemo zahvaliti mentalitetu naseg naroda i stavovima nasih pojedinih oceva , djedova i amidza.Cast izuzetcima , no znam iz licnog iskustva da ima milion ljudi na sve tri strane koji svoju djecu odgajaju da mrze svoje najblize komsije sa kojim im je zivot provest.Zbog imena , zbog vjere , zbog lifestyle-a.Zbog bilo koje gluposti koje ih u njihovim ocima pravi smrtnim neprijateljima.
Nacionalizam , Patriotizam i bilo sto drugo ne moraju biti losa stvar ukoliko nisu tu da nasesu stetu bilo kome drugome.
Nazalost to kod nas nije slucaj , kod nas se patriotizam i nacionalizam iskazuju aktovima mrznje i destrukcije.Nasim ljudima je uvijek bilo prece kako se zoves i u koji vjerski objekat ides od pitanja ko ce im dati i kako ce zaraditi kruha za sutra.Paradoksalno je to sto su uglavnom najveci vjernici na sve tri strane oni koji su najprije spremni nanjeti stetu svome blizem , bez obzira sta im diktira njihova sveta knjiga i religija.
Zamislite samo situaciju danas , i situaciju prije nam ovog nesretnog rata Tito i Diktaturna masinerija su odgajale generacije ljudi da se vole , i da se smatraju jednim nacionalnim tijelom i opet je toliko krvi proliveno.A sta mislite danas , kada svaki drugi odgaja dijete da mrzi?
Svijetla nam buducnost..
Za razliku od Nacional-Socializma u koji ti generaliziras svaku formu nasilja (kako bi i drukcije bilo zar ne?)Nas Balkanski nacionalizam je nista drugo nego sa par zastavica prekriven Religiozni fanatizam.
Sto se tice nas , mislim da bi idealno bilo ograditi BiH i nase postovane komsije kakvim zidom i napraviti 3 zamka.Pa bi za sedmicu nasi prijatelji Evropljani imali prozor u Srednji vijek i najgore religiozne konflikte i ljude koji si razbijaju lobanje u ime svetaca i bogova.