Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 24. 06. 2025. 11:44

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 66 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject: Re: Demofest 2009, Banjaluka/BiH, 23. do 26. jula
PostPosted: 28. 07. 2009. 00:07 
Moderator

Auuuu... propustio si M'Burns :( :( :( kakav je Tanker bio po prici drugih :D :D :D carevi! :D

Za Magmu sam tek nedavno cuo i hyper karina su iskreno, totalna, nesto slicno ovim debilima Bad Blood iz ÄŒakovca koji su mi isto losi a istu mjuzu sviraju, bez ikakavih ideja i ljepote, na silu... dosadno, pantera ripoff...vokal isto los (doduse ne znam kakav je uzivo)... :/

Last edited by Nameless on 28. 07. 2009. 00:50, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 28. 07. 2009. 00:39 

dakle : 1 nikad niti jedan bend u kom sam svirao ili sviram ili ču svirati ne bi se ni prijavio za ovako nešto je naposljetku to je muzička industrija kapitalizam itd .i vlada rs i nikad ne bi svirao na manifestaciji koju otvara ili podržava neki od onih koji nam kroje kako ćemo jesti i grebsti :) , no na ovakvim festivalima ni ne svira niko do hc/crust d.i.y. tako da se o političkoj korektnosti i ideologiji bendova ne može ni pričati , jer su samo proizvod koji se želi prodati . no ovo je show biznis i neki kurac se dešava kod nas pa ne treba sve pljuvati jer bolje da se pare nas poreskih obaveznika troše i nato nego na oskar popularnosti, nek bude kruha i igara ! :)

Quote:
Evo da sumiram... Pobjednici dobro odabrani, osim drugo mjesta, koje, ruku na srce, od 10 bendova bas i nije zasluzilo titulu skoro pa najboljeg, pa cak ni treceg mjesta. Ali dobro, imali su zanimljiv i jedinstven scenski nastup i tekst (barem na demofestu, a u sustini, ublazena kopija Let 3).

E svašta : 1. po čemu su to pobjednici dobro odabrani ? slatka curica u kratkoj suknjici koja ne ostavlja nikog ravondušna koja pjeva i bend ala Negativ muzički je jedini proizvod koji se može prodati od svih bendova koji su se prijavili dakle fenseraj ,
reći da je discopath kopija let 3 je krajnje smiješna lično meni su imali najbolju pjesmu na festu . sad bi mogli reći i za 3 djelitelje 3 mjesta ko je čega kopija eto drugari su mi ali eto sad mogu srati da je Tanker Pantera/Metallica / južnjački rok dok je onaj druga Zaa smor ispeglani i dosadni rege milion puta otpjevani . no eto drago mi je da će ekipa imati koristi na kraju krajeva . Lično smatram da su bolji prošli bendovi koji su dobili opremu za svirku nego oni koji su dobili album i spot .

govoriti da je ne znam bilo ko čija kopija je krajnje neukusno tako ne znam mogu reći za naš bend da je ne znam Tragedy/Skitsystem/Asebia sa Amebix upadima šta je više nego smiješno

No opet pored svih tehničkih detalja bolje je da se i takav spektakl dešava nego ništa ,
Što se tiče "zvijezda" po meni je kosheen odradio najbolji i najenergičniji koncert, ADF ne volim dub inače i smor mi je i debilna muzika i podejsća me samo na lokalni buržujski fensaraj . N. V. zanimljive obrade ali su mi draže orginalne stvari koje sviraju ... bez obzira na orginalan bnačin kako u urađene no simpa je bio koncert , therapy mi je bio smor ...... sve u svemu nešto se dešava i kad nešto sami uspijemo organizariti imamo pravo srati , do tad smo samo konzumenti u društvu spektakla , eto toliko od mene

Profile  

PostPosted: 28. 07. 2009. 01:35 

Sinoc sam se osvrtao samo na tehnikalije :)
Ipak, iskreno govoreci, proslogodisnji DF je bio superiorniji, tehnicki gledano. Sve je radilo podmazano i bez prekida, stejdz na Kastelu je bio prostraniji.
Nije da kudim DF, to je najbolja stvar koja se desila u mom gradu od kada sam u njemu, ali ove godine su morali znati da su sve oci UPRTE u njih, da se od njih mnogo ocekuje, poklonilo im se mnogo medijske paznje, dosli su ljudi sa strane, i stvarno niije bilo mjesta za onako banalne greske koje sam nabrojao. Valjda se i logicki ide ovako: ako se nesto radi drugi put, naucio si nesto na greskama od prvog puta, stekao si iskustvo, uradices bolje?

Slijedece sto mi je zapalo za oko - slabiji kvalitet bendova. Prosle godine se moglo cuti mnogo kvalitetnih bendova, dosta ludih tehnicara, ove godine kao da su izbacili "drugu postavu", osim bendova koji su pobjedili i jos par bendova, stvarno nije bilo kvaliteta.

Bendovi: prvo vece bas bas slabo. Ko je prosao, taj je i imao kvalitet, doduse, osim onog momka sto je solo svirao, pa, mozda je trebalo jasnije definisati pojam bend? Oni "akusticni metalci", pa, ruku na srce, ni vokal ni back vokal ne znaju pjevati, takav bend, po mome misljenju, nema sta da radi u finalu, mozes imati sve same virutoze u bendvu, ali bend bez dobrog vokala nije (dobar) bend. Dakle, prosla su 2 prilicno slaba benda, sto je ostetilo neke dobre bendove, koji su bili na trecem, daleko kvalitetnijem danu takmicenja. Luminodoche su bili tehnicki najjaci bend te veceri, sjajna postava sa sjajnim vokalom, ali nisu prosli dalje :(

Drugo vece, takodje nisam bio odusevljen bendovima, ponovo, pobjednici su bili dobri, ali ostali, slabo. Kao i prvo vece, najveca zamjerka, pola vokala ne zna da pjeva, bend ne zvuci kao skladna cjelina, ok, tu su oni svi blizu, odsvirano je manje vise sve sinhronizovano, ali bilo je dosta bendova sa nesigurnim nastupom. Doduse, ovi momci Sinergy (novi metal) i nisu bas ubjedljivo odradili ni aranzmane ni nastup, tako da sam se zapitao kako su uopste prosli?

Trece vece - najjaci bendovi, mada je bila velika greska staviti jedina 2 reggae benda isto vece, i jos jedan za drugim. Veliki propust organizatora, sreca pa niko nije ostao zakinut od tih bendova, jer su osvojili nagrade, kvalitet je bio neosporan. Jako mi je zao sto Eter nije prosao, posto su imali solidan nastup, ali nije bilo mjesta za sve bendove...

Tako se dolazi do finala, bendovii koje sam pobrojao kao slabe, nisu nista osvojili, sto je samo pokazalo promasaj njihovog prolaska u finale. 10 bendova, 6 nagrada, a ta tri benda nisu nista uzeli, racunica je jasna, nisu imali kvalitet, ali su nekako prosli dalje...

Pobjednici - zasluzeno. Jako komercijalan zvuk, jako energican nastup. Ta nagrada pripada njima, tiraz jedno tankera, Irie FM, Zaa ili Discopaha ne bi dosao do clanaka prodaji albuma i posjecenosti koncerata koje ce postici bend ovako komercijalnog zvuka. Siguran sam da su i "drugoplasirani" bendovi vise nego sretno sto ce dobiti novce za kvalitetnu opremu :D
Ono sa cime se ne slazem - Discopath koji osvajaju drugo mjesto. Neumjesno je reci da bend nije slican Letu 3. Imaju lascivne tekstove, nastupaju u haljinama, sviraju jako jako slican muzicki djir, te u tekstovima, pored psovki, koriste sprdnju sa danasnjim drustvom u Hrvatskoj, bas kao LET 3. No, kao sto rece kolega, to je shou-biznis, nije bitan kvalitet, bitno je da se prodaje. Bilo je te veceri kvalitetnijih bendova, ali ovaj je svakako bio najzanimljiviji.

Iskoristio bih priliku da se zapitam, kako je ziri birao bendove? Zar od 300 prijavljenih, nisu mogli naci svih 30 kvalitetnih bendova? Prve i druge veceri je bilo tako slabih bendova, da bi, ukoliko progledamo kroz prste, mogli nastupati jedino na festivalu gdje nema selekcije, nego, ko dosao, dobro dosao... Vidio sam listu bendova koji su se prijavili, i ima zaista sjajnih bendova, ali nisu prosli, ko zna zbog cega... Nije problem sto oni nisu prosli, ali je problem sto su prosli neke drugorazredni i trecerazredni bendovi, na ustrb kvalitetnih.

Profile  

PostPosted: 28. 07. 2009. 15:18 
Moderator

Jao pa naravno - M'BURNS!!! :D . Fakat mi vokri što sam ih propustio - ma, što sam općenito kasno došao u petak navečer pa propustio gro metal bendova. E, btw. šta je reć za one metalce banjalučanske - nemoguće da su svi iz BL jer sam ih jedno dvjestotinjak vidio za 2 dana gore (i rastamana ali ne čudi me, BL je poznata po razvijenjžijoj reggae sceni). Nisam znao ni da su i Synergy nu/metalcore :? . Magma - mada ih ja čuo iz daljine - mi je bila energičnija od Therapy-a i prije bi njih išao gledati.

Discopath su mi bezze - fakat isfuran Let 3, Psihomodo Pop fol... Kaćunko je opet simpatična pjesma ali originalnost nula bodova. Zaa regulara - ali opet... Prophaganda je fakat žešći fejk - u smislu onoga da su skontali šta se traži na tržištu pa su to odlučili i napraviti. Moglo je energičnije a i preofiran im je scenski nastup - vidi se da su gledali i skužili foru svih rock/alternative bendova sa ženskim vokalom - meni je ovo pop-rok čisti bio i mislim da im cijeli album neće odmaći s već viđenog kolosjeka.

KJHCB da su se opet takmičili pobjedili bi - još im je scenski nastup na nivou većih imena - gladak, bez treme i prirodan. Plus veliki broj instrumenata i neobična muzika za naše prostore (u svakom slučaju neobičnija od Negative stila Prophagande...).

Strale - nije čudno što je tehnički ove godine bilo malo isod standarda - od Coca-Cole nisu dobili bruku para koji su tražili za sponzorstvo a i troškovi su bili veći.

Opet, Demo fest se razvija i nema sumnje da će i sljedeće godine u ovo doba Banja Luka biti centar zbivanja na Balkanu a vjerovatno je da će sljedeće godine biti čak i bolje - da će biti više raje to je vrlo vjerovatno ;-) .

Profile  

PostPosted: 29. 07. 2009. 00:40 

bejrovao ili ne većina tih metlaca je iz Bl no nisam ubjeđen da je rege i približno popularan koliko metal u Bl ...

Profile  

PostPosted: 29. 07. 2009. 12:44 
Moderator

downbeat wrote:
Pazi, svako ima svoje misljenje..ali se nikako ne moze reci da je SMECE. ja to gledam iz perspektive ucesnika festivala. To je jedna nevjerovatna prica.. mislim, kakav tretman DEMO bendovi imaju, to je nevjerovatno. znas, dodjes... odmah znas kad se penjes na binu...opremu ti namjestaju...smjestaj..hrana, pice...

Jah...i? Što vam onda svima nisu dali po 1000 Eura? Mislim, to sponzoriše vlada jedne kvazi države, pivara koja je druga najjača u Bosni - ja sam rekao Straletu, da idem da sviram na takvim manifestacijama, dobili bi od mene tech rider, catering listu i honorar bi trebao biti uplaćen. Smještaj, hrana, piće? Pa dobro sa kakvim si ti organizatorima svirki dosad radio da ti to troje nisu obezbijedili?

Mislim jarane, srozavaš se na dno, sviraš u Tankeru, bendu koji dere guzove na četvrtine, da bi napravio jednu pjesmu u cijelosti treba ti najmanje 5 dana i to kad ti glava vrvi idejama - i tvoj bend izađe na binu da odsvira jednu pjesmu? NEKOM TAMO ŽIRIJU. Sale Veruda iz Idijota je otvoreno rekao na intervjuu za Demofest site, citiram: "Generalno, tehnički najbolje snimke i u sviračkoj kvaliteti odskaču metal bendovi. Mogao sam napraviti listu samo od metal imena, ali to nije u duhu Nektar Demofesta. Oni žanrovski ne mogu biti toliko zastupljeni, zato su ušli po mom mišljenju izvođači koji su objektivno lošiji, ali su iz nekog drugog žanra. Išlo se na to da svi budu zastupljeni i da svi imaju šansu."

To nije u duhu Nektar Demofesta jer nema samoposluge koja na svojim policama ima samo Softly, koliko god Softly dobar bio, već imaš i Softlyija i Ariela i Persila kako bi kupci izabrati mogli, ako me kontaš...PRODUKT STE PONUĐEN NA PRODAJU KAD SE POPNETE NA TU BINU!

Metal, hardcore i punk nemaju šta tražiti na takvim mjestima jednostavno jer metal, hardcore i punk tamo niko ne jebe dva posto osim kad treba reći da slušaš nešto od navedenog da budeš u fazonu. Boli ba sve njih kurac. Ja nisam zadrt, ja mogu svirati GDJE GOD, ali neću da sviram tamo gdje imam osjećaj da sam manekenka, produkt ponuđen na prodaju. Svirao sam i ispred 0 i ispred 1500 ljudi, znam obje strane priče, ali mi ne pada na pamet biti dio mašinerije OSIM ako nije sve po mom, onda je mašinerija dio tebe - dakle, demofest gospodo, izvol'te catering, tech rider, 2500 jura da odsviramo i to nastup traje toliko i toliko. Ne sviđa vam se? ODJEBAUS!

Profile  

PostPosted: 29. 07. 2009. 13:22 

Moje mišljenje je da je tanker pametno postuio, prijavio se, dobio 10000 binske opreme koja ce vjerujem doci dobro i drugim bandovima koji nastupaju u banja luci. Ionako tanker nece niko zapamtit tako da se ne slazem stim da su dio neke masinerije. jednostavno uzeli su novac i cao. a sto se tice citavog demofesta sa svim vrlinama i manama. nek se i odrzao, bolje to nego da je saban nastupao taj dan. negdjebi te pare od sponzorstva morale otici.

Meni je zao sto nisam dosao na terapy?, jeb ga, volim taj band jos od osnovne a visa sila je sprijecila da odem.

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 00:16 

Quote:
Jah...i? Što vam onda svima nisu dali po 1000 Eura? Mislim, to sponzoriše vlada jedne kvazi države, pivara koja je druga najjača u Bosni - ja sam rekao Straletu, da idem da sviram na takvim manifestacijama, dobili bi od mene tech rider, catering listu i honorar bi trebao biti uplaćen. Smještaj, hrana, piće? Pa dobro sa kakvim si ti organizatorima svirki dosad radio da ti to troje nisu obezbijedili?

Ok..kontam pricu sa jedne strane.
Iskreno..mene puca kurac koji tu bendovi sviraju.. tj. koji je zanr itd. Da li ti bendovi imaju sta traziti itd.
Meni, nama je trebala i treba oprema...to smo vidjeli kao savrsenu priliku da najjednostavniji moguci nacin dodjemo do iste. to govorim iz perspektive covjeka koji svira ali nema mogucnosti da sebi obezbijedi svu opremu koja mu je potrebna.
Sad..da li je to "prodaja"... ili srozavanje na dno...sto si ti rekao.. hmmm... ja to ne vidim tako... meni je to sve dobro doslo. Dobijanje ove opreme potpomaze vec dva benda...
Dobili smo opremu koju sam htjeli..dobicemo mnogo dobar video snimak za promociju benda... dobio par majica :D ...sad imam sta i nositi... i sta.. to je to.. niti sam kome sta duzan zbog toga..niti sam uslovljen necim...niti treba nesto da radim...
da..i mi smo poslali svoji "rajder" listu :D i sve sto smo trazili, bilo je... ;-)

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 03:49 
Moderator

Vjeruj mi, da sam ja tražio svoj rider, ne bi bilo :) Nemaju oni toliko ni para ni živaca koliko ja bezobrazan mogu biti prema kapitalistima. Ako si ti sretan...pogodi šta? I ja sam! :)

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 12:20 

downbeat wrote:

Ok..kontam pricu sa jedne strane.
Iskreno..mene puca kurac koji tu bendovi sviraju.. tj. koji je zanr itd. Da li ti bendovi imaju sta traziti itd.
Meni, nama je trebala i treba oprema...to smo vidjeli kao savrsenu priliku da najjednostavniji moguci nacin dodjemo do iste. to govorim iz perspektive covjeka koji svira ali nema mogucnosti da sebi obezbijedi svu opremu koja mu je potrebna.
Sad..da li je to "prodaja"... ili srozavanje na dno...sto si ti rekao.. hmmm... ja to ne vidim tako... meni je to sve dobro doslo. Dobijanje ove opreme potpomaze vec dva benda...
Dobili smo opremu koju sam htjeli..dobicemo mnogo dobar video snimak za promociju benda... dobio par majica :D ...sad imam sta i nositi... i sta.. to je to.. niti sam kome sta duzan zbog toga..niti sam uslovljen necim...niti treba nesto da radim...
da..i mi smo poslali svoji "rajder" listu :D i sve sto smo trazili, bilo je... ;-)

Ma svaka cast,to je to..
ne da mi se sad pisati i objasnjavati onima koji nece i ne zele da razumiju o cemu se tu radi.
ti si to sve ovdje lijepo i ukratko napisao.
jebo vise suplju pricu..

cestitam na osvojenom!

@Axeman
gdje to ti sviras,saljes tech rider i uzimas ove hiljade eura???

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 12:41 

ma nek je Dodik sponzor 8) prikuplja glasove od mladih

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 12:46 

Da je kakve srece pa da i u "Federaciji" imamo tako nesto...nego jok...ima korida na Cevljanovicima koja okupi 100 000 ljudi i deri. Grad Banja Luka makar sponzorise koncerte i festivale...eto i Nektar pivo...sta je kod nas Sarajevska pivara sponzorisala ? NISTA...sta je Grad Sarajevo sponzorisao? NISTA (mislim, garant jeste nesto ali preko stele. nismo mi imali Lenny-a na stadionu niti Demo Fest).
Ljudi su skontali kako mlade afirmisati i gurati da nesto rade i svaka im cast...a sve u inat ovim "nasima".

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 14:05 

Axeman wrote:
Vjeruj mi, da sam ja tražio svoj rider, ne bi bilo :) Nemaju oni toliko ni para ni živaca koliko ja bezobrazan mogu biti prema kapitalistima. Ako si ti sretan...pogodi šta? I ja sam! :)

hehehe... da..poprilicno sam srecan :) mi nismo nesto mnogo zahtjevni..tako da..bilo je sve sto nam je bilo potrebno.. :)

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 14:06 

Azrael661 wrote:
ma nek je Dodik sponzor 8) prikuplja glasove od mladih

Od mene ga nece dobiti.. kako on tako niti jedan. :D

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 14:08 

Quote:
cestitam na osvojenom!

Hvala...
Mnogo mi je zao zato sto i vi niste zaku'ali sa one prestrase bine..

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 14:21 

Spawn wrote:
Da je kakve srece pa da i u "Federaciji" imamo tako nesto...nego jok...ima korida na Cevljanovicima koja okupi 100 000 ljudi i deri. Grad Banja Luka makar sponzorise koncerte i festivale...eto i Nektar pivo...sta je kod nas Sarajevska pivara sponzorisala ? NISTA...sta je Grad Sarajevo sponzorisao? NISTA (mislim, garant jeste nesto ali preko stele. nismo mi imali Lenny-a na stadionu niti Demo Fest).
Ljudi su skontali kako mlade afirmisati i gurati da nesto rade i svaka im cast...a sve u inat ovim "nasima".

amin !

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 14:54 
Moderator

celo_mts wrote:
@Axeman
gdje to ti sviras,saljes tech rider i uzimas ove hiljade eura???

Pa kad bi svirao na nekim sponzorisanim svirkama... :)

Mislim, ako si stvarno mislio da sam dignut, onda ne znam šta da ti kažem. Nikad marke nisam uzeo za svirku, ali tražio bi pare od ljudi koji ih imaju. To je to. OSIM...osim u slučaju da mi je kurcu ćeif tu svirati. Tuborg je sponzorisao Napalm Death, po nekoj logici sam i tu trebao tražiti, no nisam. Ćeif mi bio sa Napalmom svirat ;)

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 15:17 

U kojem bendu ti sviras?

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 15:18 
Moderator

Spawn wrote:
.sta je Grad Sarajevo sponzorisao?

Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta sponzoriraju SFF i još neke događaje po principu 'ruka ruku mije' oslanjajući se na staru dobru SDA...Ostali festivali (Kid's, Sarajevska zima, Teatarfest ...) se otimaju za sponzore i od ovih gore dobijaju mizeriju neku.

I šteta je da Sarajevo nema urbani muzički fest neafirmisanih bendova i muzičara, naravno s takmičarskim dijelom programa. Po meni nema ničeg lošeg u korektnom natjecanju.

Umjesto toga nažalost postoje reality programi tipa 'ovaj-onaj bira zvijezdu' koji povećavaju gledanost bezveznim (privatnim) televizijama, a i sponzorska lova završi u džepu vlasnika tv-kuće. Izvođače ne treba ni spominjati u ovom slučaju.

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2009. 15:22 

downbeat wrote:
Hvala...
Mnogo mi je zao zato sto i vi niste zaku'ali sa one prestrase bine..

Zao je i nama..
ne dade nam se da zasviramo i vidimo BL,al bit ce valjda neka druga prilika..

:mrgreen:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 66 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]