E ovo mi je već ok. RazjaÅ¡njavanje pojmova je neÅ¡to Å¡to se od diskusije i oÄekuje.
Sad, ja ne znam o anarhiji mnogo - recimo samo da je doživljavam kao koncept Äije se praktiÄne implikacije ili ne razumiju ili su nemoguće. To je dovoljno, zbog ovog djela postvarenja ideje - da i ja i nekrodemon odreagujemo na ovakav naÄin. Jer - Å¡ta je tad priÄa o anarhiji kao joÅ¡ jednom paketu magle koji bi da se proda.
Anyway,
Stargazer wrote:
...ideja sumnje u autoritet - u moralnu opravdanost moci koje ljudska bica imaju nad drugim ljudskim bicima. Zar to i danas nije ideja vrijedna zastupanja?
.
Ok, sa ovim izdvojenim se slažem - ali to je samo kapa smisla koja prekriva niz nesuvislih apstrakcija - ili onih Äiji se smisao tek traži. Å ta ima ispod te kape? Socijalni i politiÄki recepti po Äijem bi postvarenju svijet bio isti kakav po postvarenju faÅ¡istiÄkih i komunistiÄkih (totalitaristiÄkih) ideja?
Moralna opravdanosti moći ljudskih bića nad drugima se najbolje može gledati preko prava - jer pravo nije ništa drugo nego solidni konstitutivni i izražajni element odnosa.
U borbi dvojice pobjeÄ‘uje snažniji - ovaj postaje gospodar (autoritet) a drugi rob - gospodar, budući samo Äovjek živi u neprestanom strahu od ponovljenje borbe i osvete robovljeve - kada se rob buni i konaÄno ukida odnos gospodar-rob - novi odnosi se uspostavljaju i to odnosi uzajamnog priznanja i suradnje - gdje ugovor znaÄi izvor moralne opravdanosti utvrÄ‘enih položaja - gdje ti položaji imaju funkciju ostvarenja slobode i to upravo u sistemu - da banaliziram Hegela.
Anarhija po meni ne znaÄi dovoÄ‘enje razliÄitih tipova moralnih opravdanja u pitanje i prikljuÄenje drugim filozofsko-teorijskim trkaÄima za veliku utrku socijalnog optimumua. Ono mi viÅ¡e znaÄi kao zajedljiv praktiÄni koncept koji teži ukidanju druÅ¡tvenih i funkcionalnih veza i izolaciju Äovjeka u nekom samom-sebi-dovoljan svijetu pervetiranih autentiÄnih vrijednosti.
Zato, kad uzmeÅ¡ u obzir moje liÄne stavove po kojima sam ljubitelj napora i odricanja za dobrobit ne-samo-mene-nego-i-onih-oko-mene, moraÅ¡ shvatiti zaÅ¡to mi se anarhija - barem u kolokvijalnoj upotrebi pojma - Äini kao jeftini i i siromaÅ¡ni vid ruÅ¡ilaÅ¡tva i nekog tamo let-me-be-just-let-me-be-maaaan komfora.
Cijenim ja tvoje shvatanje anarhije - koje je možda bliže istini nego moje - jer ipak više poznaješ predmet rasprave - ali da li nužno svi imaju tvoje znanje i nužnu odgovornost pri upotrebi? Šta bi neki radili sa anarhijom... neki "manje prosvjećeni"

.
Zato ja kažem ovo: jebla te u zicagu

. No disrispekt dou.