Addi wrote:
kolo ovog tipa je tefericki papanluk i ne vidim razlog da se to dovodi u vezu s nekim tradicijama naroda, sevdahom, kulturom i slicnim.
Jest papanluk ako se pusti ova muzika koja je puÅ¡tena ali to nema veze sa kolom direktno. Zato i kažem da trokorak i ovo gdje oni skakuÄu (ne znam kako se zove), koji se Äesto koristi za okupljanja jer to svi znaju, mogu da se koriste uz razne ritmove. To ti je isto kao kad riff koji je npr. prepoznatljiv u black metalu ÄujeÅ¡ i kod ovih black/folk metalaca, nećeÅ¡ reć' da je seljaÄko samo zato Å¡to se koristi i tamo. I kod ovih preseljaÄkih pjesama sa Pink-a možeÅ¡ da vidiÅ¡ gitarista koji deru riff-ove u seljaÄkim pjesmama koje možeÅ¡ naći u raznim žanrovima metala, posluÅ¡aj malo. I nećeÅ¡ reć' da je fuj ova ili ona muzika samo zato Å¡to koristi isti riff, istu težinu i sliÄno. To je sve muzika, podloga, koga briga kako ko svira, u muzici bi trebalo biti najmanje Å¡ablona i filozofije. IzabereÅ¡ Å¡ta ti se sviÄ‘a i ćao, nema pljuvanja, gubimo vrijeme.
Addi wrote:
ako ovo s ovog klipa ima "koreografiju", tradiciju, i pravila "plesa", poserem se na sve to, jer ovo nema veze s tradicijom bosne.
"To s klipa" objasnih gore. Pretpostavljam da ovi ljudi ne znaju koreografije i nisu iz nekog kulturno-umjetniÄkog druÅ¡tva. Samo zna baziÄno skakanje za ovakva okupljanja.
Vidiš lika ispred Akademije kako svirucka gitaricu, zna samo osnovne akorde da svira "za svoju dušu", hoćemo li popljuvati tradiciju gitare ako zasvira nešto od Ace Lukasa? Gitara s tim veze nema, kao ni "ovi koraci s klipa"...
Da zakljuÄim, ovi koraci su samo sredstvo a evo Å¡ta im je cilj. Ni meni se ne sviÄ‘a, ima bolje muzike da se iskoristi ovo skakutanje, koje, ponavljam, nije krivo ni za Å¡ta.
Kad neko ko sluÅ¡a turbofolk Äuje na Pinku usred narodnjaÄke pjesme snažan riff, njemu neupeÄatljiv u turbofolku misliÅ¡ li da neće reći "daaj fuj, Å¡ta ima ovde da ubacuje ove rok muzike!'", ali zapitajmo se, ima li to osnove i smisla? Ne vrtimo li se svi ukrug sa pljuvanjem i krajnjim kruženjem koje NIKAD neće prestati dok je primitivnog naroda?
@core
Ja komentarisala korake, ni meni se ne sviÄ‘a ova muzika. Sevdah s tim nema NIKAKVE veze. Vidite, da znate o tome Å¡to priÄate ne bi vam Sevdah ovde pao napamet.