Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 21. 07. 2025. 03:59

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 122 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 18. 03. 2004. 16:29 

IcedFlame wrote:
I mojne mi svega ti po in flamesu... dosta mi je sto su izdali RtR i StYE, jos mi i ti moras prisjesti. Jebga, postoje bendovi koje ko mlad zavolis, pa i kad naprave sranje od albuma i odsetaju od svog pravca, ti opet jedva cekas da izdaju novi album, ma kakvo razocarenje on bio.

Hmm...dje da pocnem...bendovi koje sam ko mlad zavolio...Mayhem, Emperor, Enslaved, Gorgoroth, Bathory, Satyricon, Celtic Frost (dobro ovi su zasrali prije nego sto sam ih cuo), pa sad jos i Carpathian Forest. Pola moje kolekcije na orginalima su bendovi koji su apsolutno zasrali. Sta cu sad? plakat? davat pare za jos jedan zaser? zasto? Ima milion puta boljih bendova na ovoj usranoj planeti, samo ih treba iskopat.

Tehnicka uspjesnost me ne zanima, tacno je, mislim slusam ja svasta nesta sto bi ljudi ovdje rekli da je totalni dreck a nije BM. Vise me interesuje energija, vizija, kompozicija, tako te stvari...

Pazi ja ne gotivim politiku i filozofiju bendova kao sto su Fullmoon il Selbstmord (tipa "aryans ride over falling israel" i slicno) ali je u njihovom slucaju samo umjetnicko djelo, tj. muzika, previse kvalitetna po mom ukusu da bih to ignorisao.

A za St. Anger... :P

Lordwood, sa tvojom kategorizacijom old-skool BM-a se uopste ne slazem, a jos manje sa pretpostavkom da Emperor, Opeth i slicni prave albume koji za cilj imaju da budu umjetnicka djela. Il ti ne vidis ono sto ja, il ja ne vidim ono sto ti...negdje je tu razlika u percepciji, a posto percepcija definise realnost...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 03. 2004. 03:19 

KoldVoid wrote:
Hmm...dje da pocnem...bendovi koje sam ko mlad zavolio...Mayhem, Emperor, Enslaved, Gorgoroth, Bathory, Satyricon, Celtic Frost (dobro ovi su zasrali prije nego sto sam ih cuo), pa sad jos i Carpathian Forest. Pola moje kolekcije na orginalima su bendovi koji su apsolutno zasrali.

vise od pola mojih omiljenih bandova je ili apsolutno zasralo ili vise ne postoje. ali me to ne sprecava da se i dalje nadam da se ovi koji jos postoje doci k pameti (osim metallice, nakon st. angera tu se vise nema smisla nadati).

recimo da imas priliku otici na koncert nekog od bandova ciji stari albumi su ti super, ali vec godinama nisu izdali nista dobro. bi li platio ulaznicu i otisao ili ih poslao u pm uz komentar da ne zelis imati s njima vise posla?

KoldVoid wrote:
Tehnicka uspjesnost me ne zanima, tacno je, mislim slusam ja svasta nesta sto bi ljudi ovdje rekli da je totalni dreck a nije BM. Vise me interesuje energija, vizija, kompozicija, tako te stvari...

heh, ok je to, ocito imas dosta visoku toleranciju prema tehnicki losim albumima. ali dosta bandova koji izdaju album s losim soundom su imho pozeri jer nema razloga da u 21. stoljecu ne mozes razlikovati instrumente nego sve zvuci kao bijeli sum. ne znam, mozda neki misle da su tako vise true ali meni je to bezveze. danas za gotovo nista love mozes snimiti albuma sa savrsenim soundom.

KoldVoid wrote:
Lordwood, sa tvojom kategorizacijom old-skool BM-a se uopste ne slazem, a jos manje sa pretpostavkom da Emperor, Opeth i slicni prave albume koji za cilj imaju da budu umjetnicka djela. Il ti ne vidis ono sto ja, il ja ne vidim ono sto ti...negdje je tu razlika u percepciji, a posto percepcija definise realnost...

imho ako ti se ne slusa opeth samo ti si na gubitku, genijalan band... ali to je moja percepcija :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 03. 2004. 04:10 

Nex wrote:
recimo da imas priliku otici na koncert nekog od bandova ciji stari albumi su ti super, ali vec godinama nisu izdali nista dobro. bi li platio ulaznicu i otisao ili ih poslao u pm uz komentar da ne zelis imati s njima vise posla?

Po tom pitanju bih odgovorio relativno. Recimo da Gorgoroth svira u Sarajevu ne bih dao vise od 30KM. Nigdje van Bosne ne bih specificno isao da ih dozivim uzivo. Mayhem bih gledao u Sarajevu za cenera, nista iznad. Mi zivimo u drustvu koje nam ne omogucava takve izbore.

Nex wrote:
heh, ok je to, ocito imas dosta visoku toleranciju prema tehnicki losim albumima. ali dosta bandova koji izdaju album s losim soundom su imho pozeri jer nema razloga da u 21. stoljecu ne mozes razlikovati instrumente nego sve zvuci kao bijeli sum. ne znam, mozda neki misle da su tako vise true ali meni je to bezveze. danas za gotovo nista love mozes snimiti albuma sa savrsenim soundom.

Eh tu se stavlja princip dualiteta. Nema tog kucnog uredjenja koje moze omoguciti analogni ambijent jednog studija. Recimo zvuk bubnjeva na Mayhem-ovom "De Mysteriis Dom Sathanas" albumu. To je nesto neponovljivo sto moderna tehnologija ne moze simulirati. Snimani su u filharmonijskoj sali i takav reverb i echo nije bas lako izvuc.

S druge strane novcica imamo ono sto su DarkThrone ucinili na "Under A Funeral Moon" albumu. Kao sto sam bubnjar Fenriz objasnjava, potrosli su brdo para da snime ono sto bilo, citiram "the coldest, grimmest SHIT", i jos vise love da ga uprljaju i priblize referenci koju su pratili, plocama Black Sabbatha (Paranoid) i Bathorya (The Return...). Meni taj album produkcijski strasno imponira jer rusi te uskoumne predrasude o tome da je distorzija cisto gitarski efekat, da je manipulacija samog snimka nesto nedozvoljivo u metalu. To je ipak korak naprijed ka evoluciji metal muzike na velik nacin. Iako ce oni neizostrenog sluha odmah ovaj album odbaciti kao proizvod kanta produkcije. Fenomen "UAFM" skole produkcije u BM-u, tj. namjerno odbojnog zvuka da bi se stvorila odredjena atmosfera, laicki se cesto naziva "grim" produkcijom.

Opet na slijedecem izdanju DarkThrone definisu "necro" (sto bi moj haver Tarik reko, "ravna romanija") produkciju. "Transilvanian Hunger" je snimljen kod kuce za badava na cetvorokanalki. Mozda kao proizvod pukog slucaja je bas taj album ispao kao glavna prekretnica BM-a. Sirov, hrapav, gotovo amaterski snimak je potpuno prilegao monotonoj, minimalnoj, hladnoj muzici koju su oni za taj album komponirali. Nazalost, uslijedila je ogromna navala klonova po pitanju tehnike svirke i same produkcije, od koje se BM kao pravac i dan danas oporavlja.

Ja nisam ekstremni zagovornik "necro" produkcije ni u kojem slucaju. Dobar primjer toga su Koldbrann koji deset puta zesce odvaljuju uzivo nego na disku. Iako mi je njihov album zestoko drag (Nekrotisk Inkvisition) nakon live nastupa mi pravo tesko pada da ih slusam kod kuce. Ali, ponekad takav pristup pase veoma dobro jednostavnoj i minimalnoj muzici (Clandestine Blaze je tu najbolji primjer).

Mislim da sam fenomen Black Metala drugog i treceg vala dovoljno pokazuje, kao izrod Death Metala, koliko je svjetu dosta genericno isproduciranih albuma sa genericnim zvukom instrumenata. Naravno neosporavam one drugacijeg misljenja, dapace, postoji tendencija medju naj-true bendovima danas da teze ka sto ciscoj produkciji sto ih kosta povece svote novca (imajmo u vide da takvi bendovi ne prodaju diskove putem mail katalog kompanija kao sto su NB, Prophecy Prod il EMP).

Mislim da se Death Metalci najvise gnjave sa svom tom cistinom zvuka do te mjere da su unistili sav gust zivog nastupa. Svi ti trigeri, te ekstra ciste gitare, sve to zvuci digitalno, bezdusno, suho. Sto je jos gore, u slucaju zive svirke, takva se situacija vrlo tesko emulira, sto za rezultat ima prilicno ruzan utisak na kraju.

Nadam se da sam ti malo pojasnio "zasto" i "kako" sve to funkcionise. Opet, i u BM-u ima ljudi koji djele tvoj pogled na situaciju (Spear of Longinus, Sarcofago), al opet, oni su na svojim zadnjim albumima zajebali i Britney Spears...tako da to sa metalom vise nema nikakve veze, sva brutalnost izgubljena u digitalnom ravnjaku i sterilnoj cistini.

Za Opeth ostajem pri svojem. Pokuso slusat, ostao isfrustriran, i osigurao da isto nikad vise ne ponovim :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 03. 2004. 15:35 

ajde skratite postove da se mogu citat

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 01:35 

Stanko wrote:

8) :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 01:47 

ajd ne prenemazite se, nije valjda da imate tolike traume od citanja lektire pa vas strah svakog teksta duljeg od 5-10 redaka :twisted:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 02:11 

Stanko wrote:

Vala baš!

Nex wrote:
ajd ne prenemazite se, nije valjda da imate tolike traume od citanja lektire pa vas strah svakog teksta duljeg od 5-10 redaka :twisted:

Nije se odnosilo na tebe, ti još pišeš super kratke postove ;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 02:18 

Lena_Rose wrote:
Nex wrote:

Nije se odnosilo na tebe, ti još pišeš super kratke postove ;)

znam, ali morao sam krenuti u "obranu" duljine koldvoidovih postova jer i kad se ne slazem s njim ima tu dosta toga pametnog za procitati :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 02:27 

nema sta, zadnji opeth album je pravi sellout, nije zglave metal, namjenjen je klincima koji isfuravaju boKtepitasta, ma cisto je sranje, uopste nije iskren i true!
:cekic: :cekic: :cekic:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 03:50 

Pazte sada vako...mozete il citati il nemorate, ja nemogu sad to pokusavati parafrazirati, jer bih izostavljao ono sto smatram kao bitne primjere.

Sto se tice Opetha, AdVers, procitaj moj komentar jer tvoj odgovor nema veze sa tim. Smatram da je Opeth od prvog dana bend sa marketinskog gledista genijalan, ali po mom ukusu (progresivu ne podnosim, mislim da sam to naveo hiljadu puta iz ocitih razloga sto me promjene u temi i raspolozenju same muzike iritiraju), i finalnom produktu (Opeth nije nista novo izmislio, samo ubacio postojece elemente u jedninu), ne mogu im dati pozitivnu ocjenu. Jednostavno, takva muzika meni ne lezi.

Jebiga, Profanatica/Havohej glase za apsolutni kult. Ja mislim da je u pitanju apsolutni kurac.

Samo toliko

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 12:10 

na zadnjem opeth nema nikakvih prelaza, nema promjena raspolozenja, cak nema ni trunke metala :D.
Al definitivno ga treba cuti, po meni je u samom vrhu onoga sto nam je 2003. ponudila

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 03. 2004. 19:25 

Jel to onaj akusticni?

Poslusaj Ulver-ov "Kveldsjanger" radije...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 03. 2004. 00:09 

jes akusticni, al stvarno je mocan.
taj ulver nisam slusao, sta je pitanju?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 03. 2004. 01:56 

Ekstra dobra akustika sa cistim vokalima...avantgarde folk

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 03. 2004. 16:01 
Moderator

ministry se i nekako da slusati,ali rammstein i leibach...bljak!!!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 03. 2004. 22:31 

Ja slusam Ministry.

Slusam i Skinny Puppy, Wumpscut, Laibach i jos par stvari deset puta vise nego Ministry.

Al to nema veze sa metalom. A jebiga, Laibach je koliko toliko revolucionizirao neke stvari u rock muzici po pitanju zvucne i vizuelne estetike da punopravno nose naziv "legende"...sta je to Rammstein ucinio, to je moje pitanje :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 03. 2004. 03:55 

KoldVoid wrote:
Nex wrote:
Mislim da se Death Metalci najvise gnjave sa svom tom cistinom zvuka do te mjere da su unistili sav gust zivog nastupa. Svi ti trigeri, te ekstra ciste gitare, sve to zvuci digitalno, bezdusno, suho. Sto je jos gore, u slucaju zive svirke, takva se situacija vrlo tesko emulira, sto za rezultat ima prilicno ruzan utisak na kraju. :D

De ne zajebaji sviju ti, pa bolju produkciju ima moj garazni bend nego Gorgoroth, Ancient ili Darkthrone. Koja je furka imati produkciju kao iz WC-a? Svi normalni se trude da imaju sto bolji, cistiji zvuk ali jedino blackeri se nadju praviti pametni pa snime album sa garaza produkcijom i kazu "ovo je true"???

E sad natrag na topic :wink: Ma elektroniku najbolje u metal komponuje Fear Factory ubjedljivo. Kakav Rammstein, dje su bili kad je Factory derao guzove sa Soul of a New Machine.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 03. 2004. 20:57 

biafra wrote:
pise se laibach :D i sta im fali oni su suuuuuuuuper

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 03. 2004. 21:02 

KoldVoid wrote:
Ekstra dobra akustika sa cistim vokalima...avantgarde folk
ajde navedi vise takvih albuma da nabavim

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 03. 2004. 23:32 
Moderator

Stanko wrote:
biafra wrote:
pise se laibach :D i sta im fali oni su suuuuuuuuper

muka mi je kad ih cujem,eto sta,vokal je zesce sranje,iako imaju ok pjesama kao npr. jesus christ superstar,ta je stvarno dobra

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 122 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]