Dr.Larsen wrote:
oscarom nagradjen i sta? to ga ne cini boljim reziserom od federica fellinija, roberta bertoluccija, krzysztofa kieslowskog, luchina viscontija, konstantina lopusanskog, andreja tarkovskog, fritza langa, maxa ophuelsa, ingmara bergmana, akire kurosawe, stanleya kubricka, michaela cimina itd...... sto se tice novog hollywooda, michael cimino je daleko najoriginalniji i najbolji od svih njih, ali michael cimino je propo. zasto? zato sto su svi njegovi filmovi biti veoma kriticni prema americkom drustvu i tzv. americkom snu.
michael cimino je snimio lovca na jelene sa robert de nirom, sta su amerikanci smatrali ponosom na film festivalu u cannesu a nisu kapirali da taj film nije ratni film koji znaci ubijati vijetnamce u ime slobode na americki nacin nego film u kojem je centralna tema ono sto je slijedi nakon povratka kuci. to je bio jedan od najvecih antiratnih filmova svih vremena. njegov film heaven´s gate je mgm studio odveo u bankrot zato sto u americi maltene niko nije htio da ide u kino da gleda taj film. mozes pomislit koje su smece ti amerikanci. heaven´s gate (sa kris kristoferssonom, christopher walkenom i isabellom huppert) je bio jedna vrsta neo-westerna u kojem se radi o jednom masakru koji je izvrsen od strane lokalnih serifa podrzavanim od vlade nad imigrantima iz istocne evrope. amerikanci su se tada kada je taj film izaso ponasali kao turci danas, koji nece da priznaju masakar nad armenima.
francis ford coppola sebe sam smatra jednim od najvecih rezisera svih vremena. taj dokumentarac sam gledo gdje sjede on, george lucas i martin scorsese za stolom. osim biznismena george lucasa ona dvojica nisu nista sami napisali, nego sve inscenirali po romanima ili skriptima koje im je neko drugi napiso.
kum i apocalypse now su genijalni filmovi, tu nema sumnje, ali to nisu coppoline ideje. reziser koji samo snima nesto sto vec postoji za mene nije reziser.
Svaka cast!Odlican post,sve sto si rekao je apsolutno tacno.Ne mogu reziseri kao Coppola nikako biti veci od velikana kao sto su Bergman,Godard,Fellini,Bunuel,Kurosawa,Lang...Oni su predstavljali nesto novo,nikad ranije vidjeno,revoluciju u okviru filmske umjetnosti i podizali je za stepenik vise.
Ne kazem ja da Coppola i Scorsese nemaju odlicnih filmova,nego samo da sedma umjetnost nista ne bi izgubila i da se oni nikad nisu pojavili.