as_sun_sets wrote:
Ne slijedim nicija pravila, vec su se, eto, “pravila†edza poklopila i sa mojim vidjenjem zivota. A kako vec dugo slusam punk, a i hc odnedavno (neke dve-tri god), onda mi je taj sXe label dosao kao logicna “posljedicaâ€â€¦
Opet je do tebe hoces li prihvatiti tu etiketu ili ne. Rekao sam ti da znam ljudi koji su cisti, u hc/punk muzici a ne zovu se, niti se smatraju sXe. Ali razumijem sta zelis da kazes.
Ali ipak to isticanje je razlog zasto se cesto stvara paralela izmedju konzervativnih religija i sXe - pogotovo u mjestima gdje konzervativna religija ima jak lobi, npr Salk Lake City (mormoni tj latter day saints), gdje se perfektno slaze sXe sa dogmom, samo znamo da i jedno i drugo moze otici u ekstremu (kao sto je bas otislo u SLC gdje je bilo dosta frke sa nasiljem).
Moras priznati da prosjecna sXe osoba bi bila prava, idealna osoba za bilo koju religiju, jer kao da u korak prati sva pravila dogme - iako sXe nije tu da stvara moralne odluke niti prica bajke.
Quote:
Konzumiranje droge kao pokazivanje srednjeg prsta pravilima je po meni jedan od najglupljih vidova “buntovnistvaâ€.
Jeste glup, ali kontra modernom drustu ili kontra zakonima i pravilima je slicna stvar i ipak ovo drugo ima vise sa anarhizmom nego prvo.
Quote:
Mozda bi se mogla (donekle) povuci paralela izmedju osobe koja je cista, ali nije sXe, i osobe koja ne jede meso, ali nije vegetarijanac? I vegetarijanstvo je skup pravila, jer, ako jedes meso – nisi vegetarijanac.
Ako ne volis label, da li ces reci “ja nisam vegetarijanac, ja samo ne jedem mesoâ€, uprkos cinjenici da JESI vegetarijanac zbog nacina prehrane?
Da, ali nisam vegetaHCrijanac, vec vegetarijanac, isto kao sto neko nije sXe vec je cist. Moj izbor nema veze sa HC. I cesce govorim da ne jedem meso nego da sam vegetarijanac, ne znam ni sam zasto. Vecinom mozda prirodni odgovor na koji dobijam manje naknadnih toliko-puta-postavljenih-da-cu-vise-ispizdit pitanja jer ne zapne toliko za usi.
Jesam vegetarijanac zbog nacina prehrane, isto kao sto si ti cist zbog nacina zivota, ali si sXe zbog hard cora.
Quote:
Da, poznati su mi primjeri ljudi koji ne zele uzimati lijekove. Pa, ja sto se toga tice, VJEROVATNO ne bih htio uzimati lijekove za koje se zna da izazivaju ovisnost. I ne bih nikada uzimao lijekove protiv depresivnosti.
A jedan od dubljih razloga za odbijanje lijekova od strane sXe hardlajnera jeste odbijanje tzv. “hemijeâ€, kao proizvoda industrije sintetskih lijekova, kao neceg neprirodnog i “nametnutog†od strane modernog tehnolosko-industrijskog sistema.
Jebiga, to je ona ekstrema na koju mogu postaviti bilijon iako glupih isto tako validnih pitanja; zasto ne nosaju gas maske kada idu uz cestu, zasto se suncaju vise nego sto trebaju itd. Toliko prljavih i stetnih stvari unose u svoje tijelo i nanose tokom dana da hemija (i to mislim iskljucivo tablete u slucaju bolesti i slicno) u biti postaje i najmanji problem - ali stvar je sto uzmu taj kodeks i razvuku ga umjesto da pogledaju sta im jos moze da skodi u svakodnevnom zivotu izvan tih granica.
Koristio sam milijon tableta do sada, na niti jedne nisam bio zakacen...vecinu sam i ostavio nakon par dana, kad 'ozdravim'.
Sto se tice tableta za depresiju, znam da je prije bilo dosta onih koje su stvarali ovisnost, sada je drugcije i mnoge nisu ovisne - ali isto tako tablete nisu rijesenje sa depresiju - al' to je totalno druga tema.
Quote:
da malo pokusam izvuci temu na vegetarijanstvo i veganstvo…
Ma lagano se preskace na to...polako.

Quote:
Posto si pitao, nisam bas nesto dugo vegetarijanac, uskoro ce godinu dana. A ne kuzim ljude koji ponovo pocnu jesti meso. A ne mogu shvatiti da nakon tog opet budu vegetarijanci/vegani?!?
Ni ja nisam mogao shvatiti...sve dok nisam zakljucio da postajemo vegetarijanci iz razlicitih razloga. Upoznao sam par ljudi iz Indije koji su govorili da su vegetarijanci, pa nekim danima su ipak jeli meso. Znaci koliko im religija dopusta - nisu to radili iz moralnih razloga zbog kojih ih ta religija uci, vec zbog moranja. Oni bi prvi jesi meso non stop da mogu.
Takodjer ima onih i opet ih moram spomenuti hrkljus majmuna koji se zalete i nakon sedmicu dana osjecaju kao zadatak da verbalno napadaju svakoga 'ko jos jede meso. Takvi su vecinom oni koji ce prvi odpasti sa liste, jer kao da su prestali da bi mogli da drobe i da se isticu.
Quote:
Sta su oni, neke babe koje se premisljaju? Svakako da podrzavam da njihov konacni izbor ostane vege/vega, samo je gadno izvjeti sam sa sobom nakon takvog “izletaâ€. (Ovo ne moze da se poredi sa brejkanjem edza i vracanjem na edz, jer brejaknjem edza ne cinis zlo drugima).
Moja cura je primjer osobe koja je prestala jesti meso, pa pocela opet nakon 4 mjeseca, ali ona je to uradila iz zdravstvenih razloga. Prestala je iz moralnih razloga i opet uopste nije bio problem da jede meso opet. Meni je to tesko za shvatiti, mozda i tebi. Rekla je nekidan da ima namjeru opet postati vegetarijanka.
Treba se isto tako i pomiriti sa cinjenicom da kao i u sXe ili nekim drugim stvarima i ovdje ima tkz pozera (neda mi se traziti bolja rijec) koji ce to uraditi iz potrebe za isticanjem, potrebe za pripadanjem, iz dosade, iz trenda, iz znatizelje itd. Znaci ipak me toliko ne cudi kada takvi opet pocnu da jedu meso, jer nisam ni ocekivao neka cuda.
Takodjer moram spomenuti da dvije namjrze stvari su kad vidim u cd coveru kako se clanovi benda zahvaljuju "vegan i sxe". Zahvaljuju se strejt edju i veganu?? To mi je morbidno i glupo. I takvi ce ispasti prije ili kasnije.
Quote:
Sad da malo bocnem mesojede, jer sam cuo milione izjava da se ne bi odrekli cevapa/prshuta/pecene janjetine i slicnog, ni za sta na svijetu… Zar onda nije licemjerno, da gotovo ni jedan od mesojeda, ni bi zaklao i ukusno pripremio za jelo svojeg kucnog ljubimca?
Ima mjesta gdje se to i radi, npr u Vijetnamu...gdje jedu pse. Ali cisto sumnjam da bi vecina ljudi mogla da to uradi.