Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 03. 07. 2025. 12:50

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 82 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: Sarajevo
PostPosted: 26. 12. 2007. 20:38 

Ravager wrote:
siwitch wrote:
Samo mi nekad naumpadnu crne kifle nedjeljom ujutro pred akademijom, ili sta ja znam... topla cokolada u buybooku, burek u bosni, caj u malim dairama :(
Nisam bila 7 mjeseci i pitam se da li ima iko ko je otisao iz Sarajeva a da ga nije pozelio.

Ne znam podrazumijevaš li pod tim 'otišao' da je otišao trajno, ili misliš samo izbivao na duže vremenske periode...meni se desi da budem van Sarajeva po 3-4 mjeseca ponekad, i sa svakim danom izbivanja teže mi padne pomisao na povratak...svaki povratak u Sarajevo je kao silazak u podzemni svijet. Preciznije, čim zađem u tu kotlinu, kao da sam ušao u utrobu mrtvaca. Zavisti, podlosti, podozrivosti i zajedljivosti, koje su sama supstanca slavnoga 'sarajevskog duha' nikad se dosad nisam poželio.

Quote:
Prolazi Andrić nakon dobijanja Nobelove nagrade kraj Parkuše i šaneri mu dobacuju ''Alo pisac, napišel' se šta?''. To je ba Sarajevo.

I zato je Sarajevo svoje najbolje ljude ili otjeralo daleko od sebe, ili potpuno progutalo u anonimnost, ili ubilo. U takvom se Sarajevu ljudi onda pitaju zašto li se to Andrić osjećao Srbinom, ili Mak Dizdar Hrvatom, zašto nisu bili 'uz raju'...u takvom se Sarajevu danas svaki debil osjeća pozvanim da pljuje Kusturicu, zato što danas iz Beograda poručuje sve i svašta o Sarajevu, i o istoj toj 'raji' koja ga je i otjerala

Da, druga strana medalje Ravager. Potpisujem! No, ne bih se bas u potpunosti slozila sa konstatacijom (mojim razvojem teze ovog sto si naveo) da ko ovdje ne napravi nesto dostatno, nece uspjeti nigdje. Bez obzira sto se Sarajevo, nepisanim zakonitostima svoje mahale, pobrine da ili ocvrsnes ili crknes (ne bukvalno, vise te smjesti u grupu dobro poznatih za podsmjehivanje - "izgubljenih"), mislim da su uslovi za isto u nekim drugim drustvima (u ovom slucaju, ne zbog samih ljudi, nego sistema) daleko izrazeniji.

Profile  

PostPosted: 26. 12. 2007. 21:48 

Ravager wrote:
Quote:
Prolazi Andrić nakon dobijanja Nobelove nagrade kraj Parkuše i šaneri mu dobacuju ''Alo pisac, napišel' se šta?''. To je ba Sarajevo.

I zato je Sarajevo svoje najbolje ljude ili otjeralo daleko od sebe, ili potpuno progutalo u anonimnost, ili ubilo. U takvom se Sarajevu ljudi onda pitaju zašto li se to Andrić osjećao Srbinom, ili Mak Dizdar Hrvatom, zašto nisu bili 'uz raju'...u takvom se Sarajevu danas svaki debil osjeća pozvanim da pljuje Kusturicu, zato što danas iz Beograda poručuje sve i svašta o Sarajevu, i o istoj toj 'raji' koja ga je i otjerala

Tacno 100%! Ne postuju se uspjesne osobe... zato odlaze. Svako se ponosi kad neko "svoj" postigne nesta, samo ne kod nas. Tad je on peder, debil itd.
Tuzno, al takvi smo...

Profile  

PostPosted: 27. 12. 2007. 00:24 

autsajder wrote:
jest vala, tako ste i dina otjerali. sve peder, peder i ode covjek zivit u beograd. he he

Pa dobro, deen se nepika ;)

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2008. 14:57 

ShadowLord wrote:
Napokon malko vremena pronađoh.

Kao što neki znaju, Deep Purple me doveo u Sarajevo, početkom ovog mjeseca.

Želio bih nekoliko dojmova o Sarajevu iznijeti. A možda i BiH općenito.

Nakon granice, iznenadio me broj benzinskih postaja. Svakih 2-3 km jedna. A i moteli. I hoteli. Jebote, ima toga :)
U Banjaluci sam malo vježbao ćirilicu. Zanimljiv osjećaj :)
Jajce je predivno, iako sam ga doživljavao noću. Želim posjetiti Jajce danju. Imam osjećaj da je grad predivan.

A onda Sarajevo...

Sarajevo je predivan grad. Toliko kultura, toliko naroda na par kilometara kvadratnih. Nešto predivno. Džamija pokraj pravoslavne crkve pokraj katoličke crkve. I onda židovski dio :)

Ljudi su iznad svega gostoljubivi. Vjerujte mi, proputovao sam svijeta, ali tako nešto nisam doživio. U svakom kafiću (osim gradske kafane), u svakoj slastičarni, ćevabžinici i buregdžinici ljudi ljubazni. Pamte narudžbe gomile ljudi, bez pisanja i bez pogreške. Nešto fenomenalno. Osmijeh, prijaznost, dobrodošlica. Mnogi Hrvati na moru mogu učiti od Sarajlija. I to mnogo. Džamije su predivne, Zetra je super, ekipa na koncertu fenomenalna. Riječica vam je zanimljiva (jel Miljacka ili sam pogriješio?), pogotovo one stepenice. Katedrala je predivna. Jedino onaj HDZovski kreten DrIvo narušava ljepotu grada. Zanimljiv je smještaj, sve okolo brda, unutra Sarajevo. Eh, onaj stari dio, ne mogu se sjetiti imena, ima puno uličica, dućana itd. (na B se zove) je fenomenalan.

S druge strane, vidljiva depresija. Ljudi su iscrpljeni. Dogodilo se JEBENO GOVNO koje se nikad nije trebalo dogoditi. Zbog jebenih kretena, zbog jebenih ideologija, zbog jebenog primitivizma događaju se sranja. Uočio sam napaćeni grad, uočio sam siromaštvo, uočio sam mnoštvo agonije. Neke JEBENE stvari su JEBENO PROKLETE. Žalosno je.

Al da ne završim kratak osvrt u tamnom tonu. Nadam se da će i u BiH, a i u Sarejevu (za koje mislim da se vjerojatno, kao glavni grad, bolje drži od ostatka države) biti bolje. Zar je bitna boja kože, vjeroispovijest, bilo što?

Toliko kultura, toliko naroda. Nadam se mnogo ljepšim vremenima za sve vas.

Hvala na 2 nezaboravna dana.

I pozdrav svima koje sam vidio/upoznao.

P.S. Vraćam se u Sarajevo. Definitivno.

Svaka cast...skoro pa si me rasplako...pogotovo oko tih "jebeno prokletih stvari"...u potpunosti se slazem sa svim...eto mene jedino nerviraju cigi,ali jebiga.

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2008. 14:59 

...ha da.Jos da dodam da me u Srajevu uvijek zabole noge od hodanja :) :) .

Profile  

PostPosted: 06. 01. 2008. 00:04 

Ravager wrote:
siwitch wrote:
Samo mi nekad naumpadnu crne kifle nedjeljom ujutro pred akademijom, ili sta ja znam... topla cokolada u buybooku, burek u bosni, caj u malim dairama :(
Nisam bila 7 mjeseci i pitam se da li ima iko ko je otisao iz Sarajeva a da ga nije pozelio.

Ne znam podrazumijevaš li pod tim 'otišao' da je otišao trajno, ili misliš samo izbivao na duže vremenske periode...meni se desi da budem van Sarajeva po 3-4 mjeseca ponekad, i sa svakim danom izbivanja teže mi padne pomisao na povratak...svaki povratak u Sarajevo je kao silazak u podzemni svijet. Preciznije, čim zađem u tu kotlinu, kao da sam ušao u utrobu mrtvaca. Zavisti, podlosti, podozrivosti i zajedljivosti, koje su sama supstanca slavnoga 'sarajevskog duha' nikad se dosad nisam poželio.

Quote:

Svakom njegovo, i svako svoje krugove pravi. Neznam ko je u tvom. U mom je malo zavidnih, podlih, podozrivih i zajedljivih. Taman onoliko da ne bude dosadno. Mislim da su ljudi daleko GORI po tom pitanju u bilo kojem "zapadnijem" mjestu.

Kusturicu nije niko otjerao. To je kompletno politicka stvar. Nazalost Kusti se desilo isto ono sto se desilo i Stulicu i Bregovicu, tojest, nestala je jedina drzava kojoj su mogli prodavati svoj proizvod, pa su u procesu nestanka iste na svaki nacin pokusali da suspenduju svoju nevjericu. Neki pametnije, neki gluplje, a Kusturica na najofirniji moguci nacin. Na kraju, Sarajevo ce sasvim zdravo nastaviti i bez njega.

Jedina stvar koja mi zaista ide na kurac je konstantno onanisanje o predratnom Sarajevu kao ovo-ono, grad duha kurca graha. Kad je sve bilo tako bajno i ruzicasto, kako je komsa na komsu puco tri godine i kusur?

Profile  

PostPosted: 06. 01. 2008. 00:29 

stari serator wrote:
Jedina stvar koja mi zaista ide na kurac je konstantno onanisanje o predratnom Sarajevu kao ovo-ono, grad duha kurca graha. Kad je sve bilo tako bajno i ruzicasto, kako je komsa na komsu puco tri godine i kusur?

To brate, sta je to Sarajevo bilo prije rata sto nije sad :roll: isti kurac prije se prodavale cigle danas saneri otimaju pare i mobitele...jedan mali vid evolucije

Profile  

PostPosted: 06. 01. 2008. 00:47 

ili kako je to Rus prije jedno 5 godina srocio

Jucer bio JALIJASH, danas je SHANER.

Jebiga. Darwinizam.

Profile  

PostPosted: 06. 01. 2008. 02:37 

Ravager wrote:
siwitch wrote:

Quote:

Nažalost, Ravageru, odlaziš u odvratnu krajnost. Doduše,gotovo je svaka krajnost odvratna. Iako su dvije-tri stvari koje si napisao gole činjenice, zaboravio si, izgleda, da je i drugdje u svijetu manje-više ista količina podozrivosti i zajedljivosti, no stvar je bolje upakovana u prijatan odnos prema drugima, neuporediv sa ovim i ovakvim ovdje, počesto zato što, ako si dobar, od tebe imaju koristi, i za razliku od ovih ljudi ovdje, svjesni su toga. Ima i ovo jadno, uništeno Sarajevo nekih lijepih stvari, koje bi baš rijetki ljudi poput tebe, koji imaju oko za detalje, trebali katkad primijetiti i istaknuti, sjetiti ih se, naučiti ih. Mislim da ti treba još mnogo iskustva i još mnogo putovanja po mnogim sjebanim mjestima ove naše lijepe planete, da bi mogao koristiti usporedbu sarajevske kotline(planine okolo su, btw, prekrasne) sa utrobom mrtvaca ili sa podzemnim svijetom. Nadam se da ćeš jednom uvidjeti koliko si pretjerao. Sa tvojim mišljenjem o 'sarajevskom duhu' i onome što on čini potpuno se slažem. Nikad ništa poganije i licemjernije, osim rata, nije haralo ovom sredinom. No vještina je, osim svih negativnih stvari i onoga što nemaš, biti svjestan i lijepih stvari koje si negdje doživio i koje ti je život nekad dao. Tada ti, koliko god to utopistički i djetinjasto zvučalo, neće sve biti tako crno. Hahahaha. Samo još treba da padneš u depresiju, zamisli što bi ti onda bilo gadno u Sarajevu..hihihihi.. :lol:

Profile  

PostPosted: 07. 01. 2008. 22:18 

nervira me kad god se spomene sarajevo misli se na cevape i bureke,a gdje su tu jos rahat lokum,zelene sarme,hurmašice,sarajevska corba,tufahije i ostalo

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 18:45 

evo meni odma voda na usta... a gdje cu sad na carsiju po ovoj magli....

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 19:17 

[vanja] wrote:
evo meni odma voda na usta... a gdje cu sad na carsiju po ovoj magli....

aint nobody damn fault you live in the 'jects nigga :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 19:51 

word!

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 19:53 

word up! neg jesil pazario kakvo pojachivalo?

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 19:56 

ma nisam jarane, long sad story... grcka tragedija, jebo Antigonu...

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 21:01 

e jebiga, a bas je bila deal sezona, jos su VHT-ovi i Splawn-ovi pali na smjesne cjene...pogotovo na ibeju..

Profile  

PostPosted: 09. 01. 2008. 20:50 

jebesh maglu, da vidish na Јахорини ljepote i sunca ;)

Profile  

PostPosted: 10. 01. 2008. 00:57 

Jah vidio sam, i jedno i drugo jebote blagi neblak gdje mi zivimo, hajdemo u planine jer tamo nema magle :razz:

Radije bi bio zaglavljen na zicari nego u ovoj magli sumpordioksida

Profile  

PostPosted: 10. 01. 2008. 01:42 

Pa dobro za ocekivati, prije Jahorine su Pale znas i sam, logicno isto kosto kod nas na svirci Rus svaki put jebe majku svima koji dodju sa strane, zasto se nesto cuditi jednom takvom debilu, ja kada sam otisao vidio sam samo babe koje prodaju cvike, sokove i slatkise... i hrpu nekih stranaca i ljudi koji zele proci jeftinije u odnosu na Bjelasnicu, Igman sta ti ja znam i ne zalazim gore plaho...mislim zasto osudjivati nekog, sad bi i ja tebe Amere trebo osudjivat sto ides u Srbiju na koncerte gdje se dizu tri prsta ;-)

Profile  

PostPosted: 10. 01. 2008. 02:32 

Jahorina ti je burazeru u RS-u i to iznad Pala znas to, a ti pominjes u tvojoj drzavi, to nekako ne ide... razumijem ja tebe ali moras se sinko pomiriti s nekim stvarima

Da ne zalazimo u raspravu nema se tu sta puno govoriti ;)

Btw taj cetnik koji se derao je ista mentalna socijala koliko i Rus

MISLIM ZASTO OSUDJIVATI NEKOG, mislio sam na ljude koji idu gore, bojim se da se nismo razumjeli :D

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 82 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]