Napokon malko vremena pronađoh.
Kao Å¡to neki znaju, Deep Purple me doveo u Sarajevo, poÄetkom ovog mjeseca.
Želio bih nekoliko dojmova o Sarajevu iznijeti. A možda i BiH općenito.
Nakon granice, iznenadio me broj benzinskih postaja. Svakih 2-3 km jedna. A i moteli. I hoteli. Jebote, ima toga
U Banjaluci sam malo vježbao ćirilicu. Zanimljiv osjećaj

Jajce je predivno, iako sam ga doživljavao noću. Želim posjetiti Jajce danju. Imam osjećaj da je grad predivan.
A onda Sarajevo...
Sarajevo je predivan grad. Toliko kultura, toliko naroda na par kilometara kvadratnih. NeÅ¡to predivno. Džamija pokraj pravoslavne crkve pokraj katoliÄke crkve. I onda židovski dio

Ljudi su iznad svega gostoljubivi. Vjerujte mi, proputovao sam svijeta, ali tako neÅ¡to nisam doživio. U svakom kafiću (osim gradske kafane), u svakoj slastiÄarni, ćevabžinici i buregdžinici ljudi ljubazni. Pamte narudžbe gomile ljudi, bez pisanja i bez pogreÅ¡ke. NeÅ¡to fenomenalno. Osmijeh, prijaznost, dobrodoÅ¡lica. Mnogi Hrvati na moru mogu uÄiti od Sarajlija. I to mnogo. Džamije su predivne, Zetra je super, ekipa na koncertu fenomenalna. RijeÄica vam je zanimljiva (jel Miljacka ili sam pogrijeÅ¡io?), pogotovo one stepenice. Katedrala je predivna. Jedino onaj HDZovski kreten DrIvo naruÅ¡ava ljepotu grada. Zanimljiv je smjeÅ¡taj, sve okolo brda, unutra Sarajevo. Eh, onaj stari dio, ne mogu se sjetiti imena, ima puno uliÄica, dućana itd. (na B se zove) je fenomenalan.
S druge strane, vidljiva depresija. Ljudi su iscrpljeni. Dogodilo se JEBENO GOVNO koje se nikad nije trebalo dogoditi. Zbog jebenih kretena, zbog jebenih ideologija, zbog jebenog primitivizma dogaÄ‘aju se sranja. UoÄio sam napaćeni grad, uoÄio sam siromaÅ¡tvo, uoÄio sam mnoÅ¡tvo agonije. Neke JEBENE stvari su JEBENO PROKLETE. Žalosno je.
Al da ne završim kratak osvrt u tamnom tonu. Nadam se da će i u BiH, a i u Sarejevu (za koje mislim da se vjerojatno, kao glavni grad, bolje drži od ostatka države) biti bolje. Zar je bitna boja kože, vjeroispovijest, bilo što?
Toliko kultura, toliko naroda. Nadam se mnogo ljepšim vremenima za sve vas.
Hvala na 2 nezaboravna dana.
I pozdrav svima koje sam vidio/upoznao.
P.S. Vraćam se u Sarajevo. Definitivno.
Svaka cast...skoro pa si me rasplako...pogotovo oko tih "jebeno prokletih stvari"...u potpunosti se slazem sa svim...eto mene jedino nerviraju cigi,ali jebiga.