Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 04. 07. 2025. 01:09

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 28. 04. 2008. 17:15 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 20. 05. 2006. 18:25
Posts: 1815
Location: Sarajevo
.:swtlsn:. wrote:

e vidis to me podsjeti na tortilje.. koje mi vazda iz nekog razloga ispadnu kockaste, trokutaste..
ma u svim velicinama i oblicima, samo ne okrugle :? :evil:


Ma kod nas ne možeš kupiti prave sastojke za meksička jela,osim kukuruza i crvenog graha u konzervi.Ali mogu se praviti neke verzije tortilja miješajući pola-pola kukuruzno i obično brašno,dobije se slična smjesa kao za palačinke (onda fino ispadnu okrugle) ,samo se peku na dobroj teflon tavi s skroz malo ili nimalo ulja.

Soja-sos volim samo sa sushijem,a i on,wasabi,ginger i nori alge za sushi se mogu bez problema nabaviti (Mercator i ona cool prodavnica preko puta pošte na čaršiji), jedino morska riba problem, treba uganjati i praviti i pojesti u roku jednog dana-jebem ti kopno.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 28. 04. 2008. 19:53 
Offline
User avatar

Joined: 02. 09. 2003. 17:08
Posts: 10631
ima jednostavnije rijesenje, koje ja primjenjujem...ne jedem te japanske govnjarije :mrgreen:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 28. 04. 2008. 20:12 
Offline

Joined: 26. 04. 2008. 21:56
Posts: 32
Arinoe wrote:
Soja-sos volim samo sa sushijem,a i on,wasabi,ginger i nori alge za sushi se mogu bez problema nabaviti (Mercator i ona cool prodavnica preko puta pošte na čaršiji), jedino morska riba problem, treba uganjati i praviti i pojesti u roku jednog dana-jebem ti kopno.


soju stavljam jer od mesa jedem samo ribu.. inace ostali prave sa piletinom, govedinom.. cim vec.. a taj sushi i to.. to nisam.. nit imam neku zelju

a za tortilje, to je do mene nesto.. jer seki ispadnu super, doduse mi pravimo sa crnim brasnom.. al svejedno, hakljav sam malo, sta cu.. pozdere se to na kraju svakako :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 28. 04. 2008. 20:19 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 20. 05. 2006. 18:25
Posts: 1815
Location: Sarajevo
stari serator wrote:
ima jednostavnije rijesenje, koje ja primjenjujem...ne jedem te japanske govnjarije :mrgreen:


Za šta jednostavnije rješenje?Tortilje?

Ti jedeš kineske govnarije,to je gore.. :mrgreen:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 29. 04. 2008. 02:51 
Offline
User avatar

Joined: 03. 10. 2007. 15:49
Posts: 1664
Location: void
tortelini punjeni špinatom, sa umakom od vrhnja za kuvanje i nutra nasipam sira kakvog se nađe u frižideru. al na tanjur prvo rukolu pa onda tijesto pa onda umak. ubije onu gorkost rukole.
i salata od mini poma, maslina i fete /a tek što je to dobro za ubit alkohol i nikotin kad dođete kući u 6 ujutro <3 /

i naravno maslinovo ulje na bilo koju salatu. ajme maslinovo ulje je ftw. i na njemu ispeć odreske od soje i ono ledo povrće. kinesko ono z bambusom i takoto :mrgreen:
a soja sos volim bacit na salatu od sojinih klica, al nikako ukiseljenih, ukiseljene su mi odurne.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 29. 04. 2008. 11:35 
Arinoe wrote:
Soja-sos volim samo sa sushijem,a i on,wasabi,ginger i nori alge za sushi se mogu bez problema nabaviti (Mercator i ona cool prodavnica preko puta pošte na čaršiji), jedino morska riba problem, treba uganjati i praviti i pojesti u roku jednog dana-jebem ti kopno.


da al je bahato skupo:/

kad izračunaš koliko ti treba za standardni sushi roll bez da prethodno imaš potrebne stvari ispadne 250kn (60 i nešto km),s ribom se nije zajebavat a sa konzerviranom/sušenom je usran sushi:(
ja najviše volim standardni sushi bez nori alge i povrća(http://wwff.files.wordpress.com/2007/05/sushi.jpg),
sushi rižu skuham na pari,ako nemam spravicu za parenje običnu skuhanu rižu stavim desetak minuta na paru,ribu (tunu obično,toro tuna je za prste polizat al skupa:(,ni sa pakiranim lososem nije loše) narežem na šnitice kao na slici,kad je riža gotovo grabim rižu i pritisnem ju dlanom (dođe točno takav oblik otprilike),uzmem šnitu ribe,prstom namažem tanak sloj wasabija i stavim na rižu,ponovno jako pritisnem dlanom da ne ispada,and voila.onda jedem sa soja umakom većinom.ukiseljeni đumbir je awhsm prilog.
volim ovu kombinaciju više od standardnog nori-povrće-riba sushija,a i jeftinije ispadne upola,iako volim i kombinacije nori sushija sa sezamom,kavijarom i tim sranjima.
inače se i tempura jako lako može napraviti doma od sastojaka koje već imaš,neću pisat kako ima recepata na bacanje online :mrgreen:

na http://www.coolinarika.com/recepti se mogu naći razni recepti iz cijelog svijeta,ne znam kakvi su though,ja sve azijsko naučih preko youtube tutoriala,meksičko slično :mrgreen: chilli je inače prefin,a jako lak za napravit,ja punim tortille njim,većinom to radim za više ljudi i svi su uvijek prezadovoljni rezultatom:)


Top
  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 29. 04. 2008. 11:50 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 08. 06. 2004. 13:51
Posts: 5347
Location: Straight outta C(ompton)-5
stari serator wrote:
ima jednostavnije rijesenje, koje ja primjenjujem...ne jedem te japanske govnjarije :mrgreen:


jesi bezze. to ti je sad baš 'in', jest govna kaškom :mrgreen:
next on the menu: fetus placenta & cheeze :razz:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 29. 04. 2008. 13:26 
Offline
User avatar

Joined: 27. 04. 2003. 21:57
Posts: 1935
Meni su te istocnjacke govnarije sa svjezom ribom, ili cak rakovima, super. Kad sam bio u Koreji, svakodnevno sam jao njihovu verziju sushia :mrgreen:

Al' inace, moje kulinarske sposobnosti su ravne nuli. Jedino sto nekad ujutro napravim salatu od tunjevine, sa kupusom(ja vise volim sa kiselim, ali moze i svjezi), kukuruzom, maslinama i malo bucinog ulja. To je moj recept :P


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 29. 04. 2008. 16:48 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 27. 09. 2005. 01:21
Posts: 8156
Location: Tunguska
.:swtlsn:. wrote:
Nameless wrote:
-toliko o makaronima
-jebo ih bog


pa pishe ti na kesi kako ih treba pravit..


Ne znam ti ja citat,ja sam true :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 01. 05. 2008. 15:47 
Offline
User avatar

Joined: 01. 05. 2008. 12:33
Posts: 155
Location: Sarajevo
.:swtlsn:. wrote:

e vidis to me podsjeti na tortilje.. koje mi vazda iz nekog razloga ispadnu kockaste, trokutaste..


ima raznih tortilla,a la francesa je lijepo oblikovana kajgana manje vise;)
spanci ih najcesce jedu kao aperitiv:D Gledala sam kako se pravi prava spanjolska domacinska, koja nije ni slicna onome sto papci mogu pojest u City Pubu u Sarajevu,
fazon je da imas dobre dvije tave, ne jednu, koje okreces,i onda te tortilje budu bas okrugle:D
Ima nekih u koje oni stavljaju dolovce svega, crvenog luka, krompira,jaja,paprika..i poluzuju je iz frizidera s jednom isto tako hladnom corbom od paradaiza, koju nema nista lakse nego napravit, al gadna za pojest, gazpacho.
To ti je bukvalno frape od paradaiza, luka.. i ko zna zasto, stavi se jedna jabuka.
i tako u tu hladnu frape-corbu stavis nasjeckanog luka ko za cevape:D al puno:D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 01. 05. 2008. 15:51 
Offline
User avatar

Joined: 01. 05. 2008. 12:33
Posts: 155
Location: Sarajevo
..Sangria
"1. Oguljene jabuke, dinju i breskve očišćene od koštica narežite na podjednake kocke, a grožđe operite i odvojite bobice.
2. Narezano voće stavite u veću zdjelu, pospite šećerom i vanilin šećerom, dobro izmiješajte i ostavite stajati oko 1 sat.
3. Pripremljenom voću dodajte vino, amaretto, Studenu i još jedanput dobro promiješajte.
4. Posudu s vinom i voćem pokrijte i ostavite stajati na hladnom mjestu preko noći." :lol: ;-)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 01. 05. 2008. 17:05 
Offline
User avatar

Joined: 02. 09. 2003. 17:08
Posts: 10631
prave tortije nisu Spanske nego Centralno/Juzno Americke :evil:

samo jedna je prava tortija :evil:

Hard Tacos uber alles

Morel ta Sangrija kako bez dinja? :mrgreen:

Upravo vidjeh Spanske Tortije...tipicni Evropski fuj, ko i Batakushe, Bosanski Lonci, Haggis...bljak


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 01. 05. 2008. 18:05 
Offline
User avatar

Joined: 01. 05. 2008. 12:33
Posts: 155
Location: Sarajevo
stari serator wrote:
prave tortije nisu Spanske nego Centralno/Juzno Americke :evil:

samo jedna je prava tortija :evil:

Hard Tacos uber alles

Morel ta Sangrija kako bez dinja? :mrgreen:

Upravo vidjeh Spanske Tortije...tipicni Evropski fuj, ko i Batakushe, Bosanski Lonci, Haggis...bljak



Znam, al Juzno Američke nisam probala, pretpostavljam da su bolje od "Španske kljukuše" .
Jok, dinja je glavna :)
Meni je sve dobro samo nek je ljuto, tabasco u sve :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 01. 05. 2008. 18:27 
Offline
User avatar

Joined: 02. 09. 2003. 17:08
Posts: 10631
Hehe, onda smo na istoj stranici...samo ja nisam neki ljubitelj Tabasca, jedino je Texas Pete gori. Louisianna je udure, al ima onaj jedan kojem mi bjezi ime koji definitivno ima neki paprikast ukus a ne samo ljuti damf sirceta.

Harisa je meni nesto najdraze. Tunizanska. Habanero sos cesce koristim od hot sosa, mada ni on nema nekog ukusa, samo pali...

Ima onaj Istanbul donerdzija na carsiji vazda tubu najbolje Tunizanske harise u frizideru, ja ga uvjek davim da mi stavi :mrgreen:

Ne gumo dinje :(


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 02. 05. 2008. 02:30 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 27. 09. 2005. 01:21
Posts: 8156
Location: Tunguska
Jebte se vi,ja sam danas pojeo najbolju pizzu u zivotu. :mrgreen:
U nekom selu kod Nove Gorice dok smo isli na izletiste...

Jao matero,nabijem nakon ovoga na kurac i U2 i Hot i Dundee i sve one karinaske sarajevske pizzerije...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 02. 05. 2008. 15:01 
Offline
User avatar

Joined: 15. 04. 2008. 09:46
Posts: 16
joj što ja punjene paprike dobre volim pojest


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 02. 05. 2008. 16:21 
Offline
User avatar

Joined: 02. 09. 2003. 17:08
Posts: 10631
kent blejm ja, volim i ja PP...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 02. 05. 2008. 21:13 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 27. 09. 2005. 01:21
Posts: 8156
Location: Tunguska
I ja.
Po mogucnosti s pire krompirom i prelivom od pavlake i jos nekih kuraca...
Onda skinem papriku jer to ne volim i jedem meso.
Jah :mrgreen:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 03. 05. 2008. 16:01 
Offline
User avatar

Joined: 03. 10. 2007. 15:49
Posts: 1664
Location: void
lako za kuvanje...men mašina već pola sata svijetli crveno :|:|


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: RECEPTI
PostPosted: 04. 05. 2008. 14:18 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: 08. 01. 2004. 05:40
Posts: 6328
Location: Beyond The Sun
stari serator wrote:
Harisa je meni nesto najdraze. Tunizanska. Habanero sos cesce koristim od hot sosa, mada ni on nema nekog ukusa, samo pali...

Ima onaj Istanbul donerdzija na carsiji vazda tubu najbolje Tunizanske harise u frizideru, ja ga uvjek davim da mi stavi :mrgreen:


Kad smo već kod harise, ja kuću u frižideru imam trenutno

- 4 konzerve Harise i teglu domaće, stara donijela iz tunisa.

A sad recept:

Srčani uber alles!

Juneću ljutu roštiljsku ispečete na jakoj vatri, sa više ulja, a na to sve dodate vegete preko. Kad se prepeku da baš budu hrskave, izvadite ih na tanjir. Na drugom tanjiru izvadite kašiku (dobru, dobru, ono dosta) domaće harise. Na to stavite (ova marka je obavezna) Thomy senf u bombica pakovanju, jednu kašiku, do kašiku i po. Izmiješate dok ne poprimi opet boju senfa (kad dobro, dobro izmiješate harisu i senf, izgubi se crvena). Ovaj recept inače treba primjenjivati kad ste u totalnoj žurbi i jako gladni. Spucate tri prepečene juneće ljute, i non-stop umačete u Hanf (copyright reserved).

Najebali ste ko žuti. Ali je dobro do bola. Po mogućnosti zaliti sa kiselom (za beginnere ako ih stomak boli) ili sa pivom (old school)


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group