Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 07. 08. 2025. 06:30

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: Old School Vs. NO School
PostPosted: 15. 10. 2008. 02:16 

Pravo super tema, natjera me da opet ostavim komentar na ovaj dio foruma na koji sam se zakleo da nikad necu vise nista ostaviti :) nek gori

NO school ??????????????? nije mi jasno, sta No school, neka nova skola? Skola cega?? Muzike, ne.. Kvaliteta, ne.. Poruke, ne.. cega?

Dakle samo school :D

Tesko mi nekako gledati sve ove bendove koje navodite po principu copy-paste nazivajuci ih hc bendovima, toliko ste se duboko zakopali istrazivajuci o HCu da o njemu trenutno nemate pojma, otisli ste daleko od njega. Navest cu spisak bendova koji su nekada svirali HC i koji su davno prestali a jos uvijek djeluju, bez obzira na sve ja ih volim i postujem i uvijek cu dati hiljadu KM da ih cujem jer imaju pravo naplatiti:

Anti Flag
bfB
ST
Bad Brains
DRI
Agnostic Front
(Warzone)
Slapshot
Gorilaz B
Madball
Sick Of It All
Biohazard

Koji to bend ostaje preko 20 godina na sceni a da kurcu nije dobar sem hladnog piva??

Naveo bi i bend 25 ta life koji mi i nisu nesto al im skidam kapu jer ljudi nekako nemaju hljeba da jedu al pokusavaju vratiti staro, na koncertima sviraju vise obrada nego svojih pjesama al to je super, sviraju prave obrade koje ljudi vec zaboravljaju.

Choice bez ljutnje, nije bitno nabiti X na ruku, istetovirati se od glave do pete, biti toliko ispod zemlje da te ni google ne moze naci.. Samo to te ne cini hardkorerom.. Pola ovih nekih bendova nema ni jebene himne, nema apsolutno nista za najeziti se. Ne bjezim od toga da treba sve poslusati i pokusati shvatiti al to se nikada ne vraca u CD plejer dva puta. Kontas? Bilo na bosanskom ili engleskom, moze i na japanskom to se odmah moze prepoznati. Mislim, bas me nervira ovoliko rasprava, pitanja, enigmi oko stvari proste ko pasulj, oko HCa. Na moju veliku zalost 3% ljudi na ovom forumu zna sta je HC a ostali misle da su to oni krkani sa maramama sto su boze nasilni u shutci i imaju kacket obrnut ko kod brade iz limp bizkita ..
Nisam stari majmun a vrlo sam mlad poceo slusati ovakvu vrstu muzike, primao savjete od najboljih i ne baljezgam gluposti.

Mladi u BiH pocinju pogresno shvatati HC, nazivaju nesto tim imenom sto nije.
Napravi pravu HC svirku u Sarajevu danas i usporedite je sa nekom od prije pet - sest godina i umrijet ces od shege i sramote.. Neka me neko ispravi molim vas?!?!

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 09:16 

ne bih te ispravljao,samo cu reci da se ne slazem s nekim stvarima..al opet,tvoje misljenje,respect..

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 17:11 

hazard bratac,ovo NO school je tu samo da ukaze koliko je nepotrebno stavljati bilo kakav prefix.znaci nisam ja izmislio nikakav pravac,nego sam bas iz tog "bespotrebno preseravanje" razloga i stavio to.hcp,univerzalna muzika,ideja,misao.

drugo,nabiti X na ruku znaci PUNO.to kad vidim kod nekog,bilo koga (pod uslovom da je to stvarno to),pogotovo kod nas,ja cu mu pruziti ruku i ukazati postovanje!
ne cini te to korerom,nego boljom osobom.to mozda tebi nista ne znaci,ali vjeruj mi da je to velika stvar,pogotovo danas,kad je sve u biti obrnuto i kad se izgubio sistem vrijednosti.

a ono,meni hladno pivo qrcu ne valja :) to je takav mainstrim bend danas da je to strasno.
..btw ovi bendovi (izuzev par) koje si naveo po meni nemaju pravo u opste da se zovu hc bendovima,trebali su davno prestati da sviraju,to prvo,a bas takvi prave situaciju da djeca u bih danas misle da je hardkor otici na cert bajohazarda i dati za njega 40maraka..neise.

uglavnom ja sam samo htjeo da se neki bendovi prepoznaju kao univerzalni hardkor bendovi,ne bitno iz koje godine poticu,i koliko su albuma izbacili,i zato ono NO skul,znaci bez ikakvih predrasuda.dajte neke prijedloge,ja sam naveo moja 3 favorita..

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 18:08 

xChoicex wrote:
drugo,nabiti X na ruku znaci PUNO.to kad vidim kod nekog,bilo koga (pod uslovom da je to stvarno to),pogotovo kod nas,ja cu mu pruziti ruku i ukazati postovanje!
ne cini te to korerom,nego boljom osobom.to mozda tebi nista ne znaci,ali vjeruj mi da je to velika stvar,pogotovo danas,kad je sve u biti obrnuto i kad se izgubio sistem vrijednosti.

ja kolko sam u 15 - 20 godina upratio, većina nafuranih klinaca koji stavljaju X na ruke za godinu dvije počnu se drogirati. i to ne obicnih nafuranih nego onih "najradikalnijih" strejtera :lol: a to pravilo je zapravo jednako za sve nafurane klince, bez obzira jel im ekstrem svjesnost krišne, marisana na stadionu, anarhizam i pank ili neki četvrti kurac. uglavnom lutaju od jednog drugog "ekstrema" i kenjaju drugima kako su oni došli do spoznaje 8)

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 18:09 

I ja sam se zalkeo da necu vise postati ovdje,osim sto je vezano za moj bend..
al eto.. ne mogu se nacudi raznim izjavama i postovima..
jednostavno mi nije jasno otkud vam ideje vise.. :shock:
previse ste optereceni tim nekim hardkor pricama nebuloznim..
prica od ovog je ovakava,a od onog onakava..
ovi lazu,a ovi govore istinu,ovi se prodali a oni nisu..
to su ba price za tinejdzere,koga normalnog boli kurac za to vise..

nema vise onog starog hardkora i nece ga ni biti..
jednostavno,to vrijeme je proslo,zavrsilo se pocetkom devedesetih..
svidjalo se to vama ili ne..
ovo sad je neka nova muzika,i kome se ne svidja ne treba je slusati,a ne zamarati nas budalastinama..

a ima i sad pravo dobrih bendova,treba im samo pruziti sansu i poslusati ih..
a i ovi stari koje ste nabrojali nisu za odbaciti..
ja ih slusam i gotivim i dan danas,i boli me kita sto su nekad bili hardkor,a sad vise nisu..
meni su dobri i dalje prodali se ili ne..

zato,opustite se i slusajte muziku,pustite 'price' ..
doci ce to sve na svoje.. :mrgreen: :)

i samo jos da dodam za ovo X..
meni je to presmjesno,kad ih vidim iscupo bi im ruke obje..
ono nek svi vide da smo mi strejtedz..
kako je krenulo imat cemo i X paradu..

nadam se da se niko nece naci uvrijedjen zbog ovog...
peace!

@libijac a.k.a stari serator
odavno tvoja svaka samar vuce,pamtim pa cu ti isporuciti kad dodjes ovamo.. ;-)

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 18:25 

yawnyawnyawn wrote:
xChoicex wrote:

ja kolko sam u 15 - 20 godina upratio, većina nafuranih klinaca koji stavljaju X na ruke za godinu dvije počnu se drogirati. i to ne obicnih nafuranih nego onih "najradikalnijih" strejtera :lol: a to pravilo je zapravo jednako za sve nafurane klince, bez obzira jel im ekstrem svjesnost krišne, marisana na stadionu, anarhizam i pank ili neki četvrti kurac. uglavnom lutaju od jednog drugog "ekstrema" i kenjaju drugima kako su oni došli do spoznaje 8)

sXe nije extrem :)

a danas je i godinu dvije drag fri u har:)

ne znam zasto odmah sa tim nekim negativnim stavom.ono radi svako kako mu je cejf.

yawnyawnyawn wrote:
većina nafuranih klinaca koji stavljaju X na ruke za godinu dvije..

sta je sa manjinom tih istih?

otislo smo sa teme..

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 19:46 

celo_mts wrote:
@libijac a.k.a stari serator
odavno tvoja svaka samar vuce,pamtim pa cu ti isporuciti kad dodjes ovamo.. ;-)

Haha sta je jel ti to ponestaje argumenta :P

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2008. 19:48 

celo_mts wrote:
previse ste optereceni tim nekim hardkor pricama nebuloznim..
prica od ovog je ovakava,a od onog onakava..
ovi lazu,a ovi govore istinu,ovi se prodali a oni nisu..
to su ba price za tinejdzere,koga normalnog boli kurac za to vise..

Doduse ovdje se moram sloziti, pravo mi je glupo to blebetanje, i strasno me podsjeca na Metalsku spiku...

Al dobro neki ljudi nastoje "zivjeti" hardkor, lajfstajl madrfakrs...

Profile  

PostPosted: 16. 10. 2008. 20:27 

ma, ukratko. danas hardcore se koristi kao izraz za razlicite vrste glazbe, neka je gotovo cist mainstream metal, neka je jos uvijek brzi pank ko u osamdesetima, a nekad ja ko hardcore po samom znacenju rijeci (tvrdokoran) priznajem i ono sto muzicki uopce nije dio ni jedne te price. pomirio sam se s tim da pod HC vise nejde samo ono sto meni zvuci ko HC, jednostavno to je sad tako, ko me uopce i pita, ja kad kazem HC mislim na jednu stvar, i to nemoze niko da mi otme, jer uz tu glazbu odrastoh kad je bila takva, al opet, ako neko nest drugo sto muzicki vise nema nikakve veze sa tim, naziva HC, ok, uostalom ja radije poslusam poneki digitalni hardcore nego new school, a to je valjd i veci grijeh, heh. sad ovo, old school ili no school, meni i jesu najbolji oni old school bendovi koji su uzeli HC ko jednu ogoljenu formu i tome dali neku svoju pricu i autenticnost, meni je sav dobar old school ustvari no school, klasicni primjer TOŽIBABE. ak se misli na mjesanje sa metalom, toj druga prica. meni pase kako su to radili brzi crossover thrash bendovi. ovdje se uglavnom brije na SxE HC i NYHC cak i pod terminom old school. ok, ne negiram ja to, ali bilo je puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno vise od toga, smjesno mi je tako kastrirati jedan zanr koji ja uostalom cijenim i zbog raznolikosti. pa ok, svako o svom ;)

Profile  

PostPosted: 17. 10. 2008. 16:54 
Moderator

U Sarajevu se regularno old school poistovjećuje s NYHC. To me uvijek čudilo.

Profile  

PostPosted: 17. 10. 2008. 19:27 

Zato sto za SA korere ostalo il ne postoji il nije bitno ;)

Profile  

PostPosted: 22. 10. 2008. 18:06 

Avenger wrote:

a vec sam ranije rekao da meni black flag nije hc i jebga.. zasto? zato :D.. jednostavno to je stari hcpunk, gdje je rijec "hardcore" iskoristena kao prefix, tada je to mozda bio i pravac zaseban, bunt prema sistemu, revolucija, sta vec, ali ja to nikako ne mogu povezati sa onim sta hardcore za mene predstavlja.. ali definitivno stoji da nije tih bendova ne bi bilo ni ovoga danas sto slusamo, i necu da dissrespectujem iste..

POTPIS!

jbg ja sam se pronasao u nyhc iliti NOVIJEM HARDCORE-u ( da ga tako nazovemo jbg ), kao sto je lik rekao... mogu slusati stari hardcore punk, mozda danas ne bi bilo nyhc da nije bilo oldschoola ali ali....

nyhc nije isto sto i hardcore punk... tako da jedan glas za NYHC!

:lol:

Profile  

PostPosted: 22. 10. 2008. 18:28 

thrashtilldeath wrote:
Avenger wrote:

a vec sam ranije rekao da meni black flag nije hc i jebga.. zasto? zato :D.. jednostavno to je stari hcpunk, gdje je rijec "hardcore" iskoristena kao prefix, tada je to mozda bio i pravac zaseban, bunt prema sistemu, revolucija, sta vec, ali ja to nikako ne mogu povezati sa onim sta hardcore za mene predstavlja.. ali definitivno stoji da nije tih bendova ne bi bilo ni ovoga danas sto slusamo, i necu da dissrespectujem iste..

POTPIS!

jbg ja sam se pronasao u nyhc iliti NOVIJEM HARDCORE-u ( da ga tako nazovemo jbg ), kao sto je lik rekao... mogu slusati stari hardcore punk, mozda danas ne bi bilo nyhc da nije bilo oldschoola ali ali....

nyhc nije isto sto i hardcore punk... tako da jedan glas za NYHC!

:lol:

thank you!! :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 22. 10. 2008. 20:20 

ne kuzim po cemu je uopce new york HC vise HC nego HC punk. on je ubacio u to metal, pa i hip hop, zasto je mjesanje s tim cisti HC a sa punkom nije? men nema logike. ali men postoji totalni HC, al to su meni ultra brzi HC bendovi, spomenuh vec NEGATIVE FX, taj djir, kratke explozivne stvari od oko pol minute, to je meni hardcore. hardcore punk je vec "meksi". nemozmo se mi skuzit, nema veze, samo deri, et, samo da se cuje i glas nas koji to drugacije gledamo, necu ja vise bas ovdje pisat, nema smisla, ispadne da zajebavam a imam i pametnijeg posla ;)

Profile  

PostPosted: 22. 10. 2008. 20:40 

kktz wrote:
ne kuzim po cemu je uopce new york HC vise HC nego HC punk. on je ubacio u to metal, pa i hip hop, zasto je mjesanje s tim cisti HC a sa punkom nije? men nema logike. ali men postoji totalni HC, al to su meni ultra brzi HC bendovi, spomenuh vec NEGATIVE FX, taj djir, kratke explozivne stvari od oko pol minute, to je meni hardcore. hardcore punk je vec "meksi". nemozmo se mi skuzit, nema veze, samo deri, et, samo da se cuje i glas nas koji to drugacije gledamo, necu ja vise bas ovdje pisat, nema smisla, ispadne da zajebavam a imam i pametnijeg posla ;)

ja samo kazem da nije isto....

a sto se tice ove prve recenice: nyhc je hc na svoj nacin, a hc punk je hc na svoj nacin ( previse " hc " u jednoj recenici al kontas sta hocu rec nadam se :mrgreen: :mrgreen: )

;-)

Profile  

PostPosted: 22. 10. 2008. 21:21 

nije isto, al ok, vas forum. men sam onak, malo mi glupo da o bendovima koji su meni bas HC pisem na punk il thrash il grind/crust forumu, kuzis. nesmeta meni ovo vase, a o ukusima stvarno ne vrijedi raspravljat. et, to sam mislio. nije iskljuceno da se meni svidi neki NYHC mada muzicki nije tolko moj djir, al nikad ne znas.

Profile  

PostPosted: 23. 10. 2008. 15:34 

xChoicex wrote:
sta ja znam..ja sam vazda bio za to da ako cemo vec iskreno,hardkor ostavimo bendovima i ideji '80-'86,,i da za to sluzi bas podforum hardkor ali pod naslovom hardkor/pank.
ima podforum pank sto je naravno razumljivo, itd,a pored ova 2 bi uvrstio i 3. koji bi se zvao POST HARDKOR ,znaci sve od '87 pa do dana danasnjeg (sto i jeste tako) (muzika i ideje iz ovog perioda,znaci od '87 pa do danas nemoze da se izbrise ni da se negira) .

tako niko ne bi bio uvrijedjen,totalno bi se znalo koja je koja ideja i koja muzika gdje pripada.

ovako je situacija kakva je,i jebiga,kome se ne svidja,moze da podrzi ideju da napravimo neku preraspodjelu,a koja bi ja mislim bila ok za sve na forumu koji vole sva 3. perioda u sabkulturi,znaci i pank i hardkor/pank i njuskul.

aj

zaboravio sam i da postoji podforum grajnd,al neise..
uglavnom razmislite o ovome

Profile  

PostPosted: 23. 10. 2008. 16:44 

i ja neč previše pametovat al hardkor kad je nasto je bio ono, podrum, jebeš muzičko znanje, i sviraju prijatelji prijateljima. otprilike.
ali niti jedan pokret kako god bio iskren u početku nije uspio biti iskvaren od medija, izdavača, novca, trendova blabla.
naravno bez namjere za svađu, respekt svima.

Profile  

PostPosted: 23. 10. 2008. 16:49 
Moderator

Axegrinder wrote:
i ja neč previše pametovat al hardkor kad je nasto je bio ono, podrum, jebeš muzičko znanje, i sviraju prijatelji prijateljima. otprilike.
ali niti jedan pokret kako god bio iskren u početku nije uspio biti iskvaren od medija, izdavača, novca, trendova blabla.
naravno bez namjere za svađu, respekt svima.

Misliš nije se uspio oduprijeti medijima i kapitalističkoj mašineriji? Moje mišljenje je da je hip-hop tu najviše popušio - to što se tiče teme pokreta i šta sve s njima biva (gdje se sad ne sjetiti Damira Avdića Diplomca). A meni je interesantan ovaj xDeathstarx i Sleeping Giant - prvi je novi HC a drugi neki metalcore ali svejedno okupljaju publiku oko kršćanskog hardcore-a, to je valjda nešto novo, ali koliko sam im gledao svirke i malo istraživao izgleda mi poprilično iskreno. Nije da želim skretati s teme, hoću reći da će uvijek biti nekih pokreta, neke socijalne baze u kojoj će se slijediti "alternativni" ili kako god, pogledi na svijet i njihovo ostvarivanje u hardcore maniru, koliko sam ja uspio da skontam tu suštinu hc-a.

Profile  

PostPosted: 23. 10. 2008. 18:29 

Nego, jel ko od vas sluso novi Fucked Up ba? Eno Blender im dao cetri zvjezdice. Meni je Hidden World bio za izrezat se dobrila...

OSHC lives!

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]