Evo da kazem jos par rijeci. Moja zadnja generacija je polagala pionirsku zakletvu 1989. S obzirom da sam do rata uspio zavrsiti 4 razreda u osmogodisnjoj skoli pa moze se rec u relativno ruralnoj sredini, moja skola se zvala Braca Ribar. Kako su se navodile stvari u pionirskoj zakletvi zaista smo mnoge stavke i ispunjavali u potpunosti, bili tolerantni, pomagali jedni drugima, cestitali praznike jedni drugima (ove vjerske) i posjecivali jedni druge, imali djeda mraza koji je bio najveca radost za svako dijete. U tom periodu ucitelji nas nisu tjerali na plac nego nas izvodili pred tablu da pjevamo, da se iskazujemo u stavrima koje volimo. Ja do rata tj polovine rata nisam znao za pojam Srbin Hrvat Musliman... Znao sam samo za pojam Jugoslaven...U takvoj sredini u kakvoj sam zivio imali smo specijalne casove, kupljenje otpadaka i naucili smo da iste bacamo u kante za smece, sadnje drveca, pravljenje cvijetnjaka, uljepsavanje sredine...Roditelji su se nakon zavrsene skole zaposljavali u velikim firmama bez stela, dobivali stanove, gradili vikendice, bez problema se putovalo, sigurnost zagarantovana, toliko manifestacija, kulturnih desavanja, znate vjerovatno za predratni Dom mladih i koji su bandovi iznikli iz istih. Ne bih vise da navodim jer apsolutno nisam poznavao te neke negativne karakteristike i politiku kao i mnogi drugi normalni gradjani cija je glavna preokupacija bila zivot, rad, stvaranje, privredjivanje. Ljudi su dobivali unaprijedjenja, nagrade, zahvalnice ukoliko su se pokazivali kao kvalitetni radnici. Krenite samo vozom do Ploca po pogledajte te silne probusene tunele i izgradjeni zeljeznicki sistem saobracaja kao jednog od najatraktivnijih prevoznih sredstava tog perioda, toliko dobrovoljnih radnih akcija, gdje su se ljudi druzili upoznavali, radili, gradili sve s pjesmom...Eto samo da navedem neke pozitivne stvari iz te vase diktature...
Jednostavno ne razumijem kada neko pomene taj sistem, odmah nastoji da izvuce samo one negativne karakteristike i prosipa svoj neki novopeceni ponos kurac palac. Ne znam kome je to bila ugrozena sloboda kad kazu diktatura. Svi su imali mogucnost, slobodu i pravo na vjeroispovijest. Nacionalna pripadnost mozda i nije bila najbolje regulisana ali koga je briga. Od toga su patili samo kompleksasi i drkadzije.
Politicki gledano
Arinoe wrote:
Komunizam, kao potpuno bezklasno druÅ¡tvo u ex yu nikad nije ni zaživio, bila je to jedna prelazna faza socijalizma, i imala je elemente ugnjetavanja, posebno za politiÄke prijestupnike. Ali to je bio jedini naÄin da se mi, kao zadnja bagra, ne poubijamo. Kao Å¡to će i biti desetak godina poslije Titove smrti.(Prvi nacionalistiÄki ispadi u Srbiji poÄinju već 1987.)
ÄŒudno je jedino da je socijalizam u Yu umro s jednim Äovjekom, dok nacionalizam npr, sa smrću Slobodana MiloÅ¡evića ili Alije Izetbegovića nije. OÄito je onda Å¡ta je Balkancima u krvi.
Elma fino navela...
Evo uporedimo danasnju situaciju i sve zivotne segmente i skontajte u kakvom drustvu zivimo. Rat je sve preokrenuo. Podjimo od socioloskih pojmova horizontalne i vertikalne pokretljivosti koja je u najvecoj mjeri unistila ono kljucno narocito u vecim gradovima, pojam gradjanin. Svaki dan na televiziji i u novinama moram da gledam Reisa, Tihica, Dodika i ostale drkadzije. Imam s pasos s kojim jedva u HR odem i ponekad imam i srece da me ne trkeljaju i provociraju, omalovazavaju na granici kao firauna samo zato sto sam Bosanec... I da se onda ponosim nekom smjesnom himnom, drzavom a tako i zastavom, koja je takodje izmisljena i nametnuta. Samo mi je zao ovih malo jadnih i nemocnih dobrih ljudi!
U ovoj zemlji nece nikada biti prosperiteta zbog kljucnog problema (sasvim nepotrebnog) NACIONALIZMA!
Stvari su takve kakve jesu i nece se nabolje ni promjeniti a zbog dominacije istog tolerancije nece nikad ni biti, poznavajuci mentalitet 90% ljudi...