gogi_the_bastard wrote:
ma jebes vise bilo koju ideologiju isrkeno, lijevo i desno vise nije ni bitno... jest to da mi se liberalizam u bilo kojem obliku vazda vise svidjao od totalitalrne, desnicarske odnosno konzervativne ideologije, al jebes covjeka koji se drzi politike ko pijan plota. mislim, liberalizam sam po sebi, il kako ga ja shvartam, podraztumijeva mislkjewne svojom gtlavom, a ne morati biti na silu PC samo zato sto to vecina raje oko tebe, ili kako se vec kaze 'istomisljenika', fura jedan fazon iu ti ako se iole ne slazes sa tim, ispadas fasista, nacista, islamofob, anti-cionista ili ne znam ni ja sta vec... hocu da kazem da je glupo, bar po meni ( ne mora znaciti da sam u pravu, sam kazem svoje misljenje ), kada u npr. u Tuzli, gradu u kojem zivim, nema ni deset skinheadsa, od kojih su 90%, ako ne i svi, neobrazovanma dersita koja nemaju veze sa zivotom, a ja da se borim protiv njih jer oni seru protiv onih deset crnaca koji su sae nasdli ovdje u gradu. mislim, ljudi, get a life, prezivili smo nacizam/fasizam, prozivili komunizam/socijalizam, al to je proslost u kojoj vecini nas tad nije bila ni u planu.... dosta vie tih teorija zavjere ( kolko god ja gotivio zeitgeist, michael mooorea ili david ickea, mi obicni ljudi smo obi9cnio posmatreaci koji samo pasiovno gledamo na to, i nista ne mopzemo poduzeti jer je proslo takvo vrijeme, ako ga je ikad i bilo ), pokusajmo iskoristiti zivot kao pojeinci koliko god to mozemo, ako ne uspojemo, boze moj, bar smo pokusali. prvo pocistimo u svom dvoristu pa idemo dalje. nabijem na kurac bilo koje ideale, te su ljudske izdrkotine i dovele do podjela, a samim time i do rata...
evo da ti jedan isfurani belk metalac kaze amin na misljenje. o tome sam ja vama anarhistima trubio kad smo se kacili. sve je to, ljevica, desnica, patriotizam, anarhizam, sve, jedan veliki kurac koji ne rijesava nista za individuu. samo da dodam na tvoj pogled iz tuzlanskog mikrouniverzuma svoje iskustvo, da ni na megaskali, nijedna od tih teorija ne drzi vodu. sve su to kurceve predrasude i instant ubjedjenja. nigdje kljuc. nigdje rjesenje. naravno, kao i ti, naginjem lijevo, ali me taj put toliko razocarao da zaista vise ne vidim poentu.
nazalost socijalizam, bio on nacionalne orijentacije (desnica), ili globalne (lijevica), je opet, neostvariva iluzija. ogavni izmisljeni individualizam kapitalizma koji ljude spaja putem proizvoda je puno jace ljepilo nego ijedno od pomenutih. kako god okrenes, coek je donji. drustvo je neman. pogotovo kad se institucionalizira. zato se ja licno pisam na to sve kolektivno. sve je to ista pizdarija. ideal kao proizvod. proizvod kao kredo. da se nebi slucajno zabrinuti elementi u toru osjecali kompletno iskljuceni. naravno, manipulisani simbolima i arhetipima, vecina onih koji "vjeruju u nesto" se kace za razno-razne gluposti. meni to sve smrdi na suptilni mentalni teror. na nepotrebne elemente bez kojih sam puno sretniji.