Stargazer wrote:
Izgleda da se bas ne razumijemo. Haj ja cu jos jednom, od pocetka pokusati da objasnim sta sam htio reci.
Cijela prica je krenula mojom replikom da se vrijednost covjeka ne treba mjeriti novcem(koji placa drzavi, koji posjeduje itd.). Ja uopste ne sporim da je novac pokretna sila svjetske politike, i da se se zbog toga na svijetu desavaju strasna sranja. Nemam nikakvih iluzija. Njihov svijet, mi u njemu samo zivimo.
Ipak, to ne znaci da se i sami moramo ponasati kao da je novac mjerilo svega, a pogotovo ljudi. Zeljko Raznjatovic bi onda bio hvale vrijedan. Ili razni ruski naftni tajkuni, sponzori ratova u Iraku, eksploatatori latinske Amerike i slicno. Zar iko u to vjeruje?
Ja odbijam ideju vrijednovanja ljudi novcem. Gadi mi se, i zalim jer je tako ucestala (pogotovo kod zena

). Srecom, svi sami biramo prijatelje, pa je obicno moguce naci ljude koji gaje slicne vrijednosti. Uvjeren sam da vecini ljudi sa kojima se druzim novac nije primarni cilj u zivotu, i to me cini opustenijim
Pa zar nije tako?

Ne kontas ti mene od pocetka. Koga bre, realno, boli kurac za moja, tvoja, osjecanja i misljenja. To je sustina onoga o cemu trubim vec dvije stranice. Izgleda da se slazemo. Problem je u tome da ljudi nekad ne vide realno rasudjivanje i misle da se radi o nekom licnom ubjedjenju. Budimo ba malo iskreni sebi. Istina boli znam. Nisam ni ja o takvim stvarima razmisljao dok me nije teski crnjak puk'o i onda malo bolje poslozio ono sto sam vec znao i prije al me je bolila neka stvar za neke Induse koji su u nekakvom Bopalu zaginuli prije dvaespet godina il sta ja znam.
Nadasve i sam vidis da je u postmodernom drustvu bilo kakvo ispoljavanje takvih humanistickih/antimaterijalistickih poriva GEJ. Znaci perverzija i to ona kukavicka, mekana. Nije li to samo po sebi dobar odraz stadija sociopatije?
Ja licno pare prezirem. Jedini razlog sto mi je iole stalo do nekih suma novaca je zelja da radim ono sto ja hocu i da usput prezivim neko vrijeme, idealno u sto vecem stanju autonomije, sto znaci STO DALJE OD SVIH VIDOVA SRANJA. Negdje na brdu sa vjetrenjacom i geotermalnim grijanjem. Ne zato sto sam ekolog, dabogda svi pocrkali, nego da nemoram ni po benzin. Da ne moram da se jebem sa sefovima i nekim repetitivnim mucenjem za neke seronje koji ionako imaju vise para nego pameti ili ciji ciljevi su mi u najmanju ruku gnusni (90% radnih mjesta su takva, osim ako ne radis u obrazovanju, humanitari il nekoj nevladinoj organizaciji ali i tu ima djubra i lopovluka svakavog), i da imam alat za svoje zajebancije (do toga barem nije toliko tesko doci ako si preman zrtvovat godinu/dvije).
Za te osobe suprotnog pola kojim je do novaca stalo, serem se na njih i ne zelim ih u svojoj blizini nikako. Nek idu i nek same zarade, kao kurve il kao doktori nauka svejedno meni, meni faktor nece bit nikad (uostalom cak ima ona jedna sto je blog vodila pa knjigu napisala...zene, al dobro ja priznajem da patim od blage misoginije, uz zescu mizantropiju). Svakako sam ubjedjen da su Raznjatovici, Gertleri, pola onih Ruskih razbijaca guzili, popili, i zajebavali se des puta jace nego sto cemo ti il ja i svi ti ljudi oko nas ikad. Meni nije krivo, nisam zavidan, nebi njihov suplji zivot i strah da ce mi kad tad neko vratit tamte za kukuriku nizasta. Samo sto za razliku od njih ja moram da se jebem i sa ovim malim majmunima, sitnim piranicama kojih je BH leglo.
Poenta je da moja teza o relativnoj vrijednosti ljudskog zivota stoji. Samo pogledaj kako se reaguje na jednog mrtvog zapadnjaka i na jednog mrtvog coeka iz treceg svjeta. U biti to je najapolitickije i agnosticno po pitanju genetike i ubjedjenja/vjerovanja moguce. Dakle jedno PK razlaganje, a vjerujem i da je uvelike na mjestu. Zastrasujuce je koliko ljudi pati od kognitivne dizonance, i to zdravih, sposobnih, obrazovanih.
I samo da ti kazem, ti ljudi oko tebe, il oko mene, sve je to kao sto rekoh prije fukara. Nisu miskini, al jesu fukare. Uvjek ce biti podredjeni hirovima, a bogami i zajebima mocnika. Koje sve odlikuju; bezobrazluk, nonsalantnost, umisljenost, osiljenost. Takvi uspjevaju u kapitalizmu i liberalnoj demokraciji, prosto cvatu. Genijalci sa dobrim idejama i altruistickim ubjedjenjima, prije ili kasnije im se stane u kraj. Mozda neki od nas nemaju cjenu, al uvjek postoji ucjena.