Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 04. 07. 2025. 18:24

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Blek Metal i moderna umjetnost
PostPosted: 08. 07. 2010. 09:48 

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Gothic_Art

Tri poklica za Banksa Violettea. Jer svjetu samo fali jos jedan hipster kojem su Burzum i The Clash pojam muzike, a Tool i NIN dosadni :mrgreen:

Profile  

Post subject: Re: Blek Metal i moderna umjetnost
PostPosted: 08. 07. 2010. 10:52 

jbjkmb nm

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:37, edited 2 times in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 11:32 

Neki ljudi jednostavno imaju previse love i slobodnog vremena.
Treba ih natjerat u sumu da valjaju balvane 12 sati na dan.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 11:37 

Postoji sve veca i veca teznja u svjetu dizajna, moderne umjetnosti, mode i arhitekture ka nekom sjednjivanju te cetiri discipline. Mislim da je to prirodan kurs jer sve cetiri izrazavaju strasnu prazninu dobrih i korisnih ideja, gotovo su bankrotirane opsesijama sa "trash" elementima u nekoj ekshumaciji dadaizma za postmoderno drustvo, ali k'o sto bi rek'o Fenriz to je dadaizam proizveden iz dosade a ne neopisive strahote. Naravno i dosada je sama po sebi neopisiva strahota ali priznati cinjenicu je umjetnicki suicid.

Interesantno mi je kako pojave kao Krast, BM i slicni podzemni podkulturalni pokreti bazirani oko bucne i po mnogo cemu jednostavne muzike, uspjevaju u svemu u cemu sve cetiri spomenute discipline propadaju. BM je tu iznimno jak jer je negativan i transgresivan, i materijalizira (istina iznimno rijetko) svoju demagogiju te se nemoze osporiti kao pusta sok taktika.

Mizerija moderne umjetnosti je ta da umjesto diktira barem stilistiku moderne podkulture, ili sluzi bilo kakvu opipljivu svrhu mladima danasnjice, ona se lesinarski ponasa prema istim i pokusava "ubit dinar" od intelektualaca i visih slojeva drustva na onima koji su upravo negacija sistema vrijednosti istih. To je taj morbidni element.

Ta morbidnost i morbidna ispraznost zapadnog drustva se najbolje manifestira u hipsterima. U pokusaju revolta jer svaka generacija mora imati svoje buntovnike, oni slazu kolaze smeca zasnovane na monumentalnim ali ignorisanim fenomenima prethodne generacije. To je dakle vrlo losa i amaterska adaptacija retroidizma i regresija, slicno predpostavci da su u odiseji u svemiru majmuni umjesto kostiju nasli kompjutere. Sta bi majmuni sa njima, pa razbijali bi ko i kosti eto sta bi.

Mislim da za kraj, fenomenologija Lady Gage i njena megapopularnost su odlican barometar u koliku je dosadu svjet, ne samo zapad, upao. Imamo jednu po svim standardima ljepote ruznu facu prozetu neukusom kao poster djete iducih dvaes godina pop kulture. Ona je svakako zamjena preminulom Jacksonu. Dok je Jackson bio dramatican i soumen od malih nogu, Lady Dada je vulgaritet i stereotipno rovarenje po prezvakanim pop sablonima, ispracena vec ustolicenim vizualnim agresorima (Slimane, Akerlund), u direktnoj opoziciji podkulturalnog podzemlja koje je svoje velike umjetnike uvjek proizvodilo od totalnih anonimusa (Saville i Corbijn kao dobar primjer).

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 12:26 

Eno ti Nitscha prosle godine na Incubate festivalu dukljanine, na kojem su prije toga gostovali tvoji miljenici kao Watain, Shining, Anaal Nathrakh...:mrgreen:

Govnari sa govnima govna jedu :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 12:49 

jbnkjb n

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:38, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 13:05 
Moderator

Dukljanin wrote:
Blek metal je sranje inace....samo John Cage is real....

tako nekako. ponekad raja ne zna razdvojit mladalačku zajebanciju i 'nabrijavanje'/ marketing od umjetnosti. ovi libijčevi horoz-skokovi su dobar primjer hehe, all attitude and no taste :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 14:48 

Dukljanin wrote:
Arapine Lady Gaga nema fenomenologiju ipak je to filosofski izraz...

Ne, mislio sam na fenomenologiju kao naucni izraz, znaci pojavu i zakljucke koji iz iste slijede. Posto je stvarna ima fenomenologiju. Nisam mislio na filozofski pokret.

Dukljanin wrote:
Hegel je pricao davno o smrti (klasicne) umjetnosti a nije pricao o smrti umjetnosti uopste...moderna umjetnost se pojavila kao cak i ne umjetnost u sluzbu dovodjenja jedne nove dijalektike modernog doba kroz vizuelne umjetnosti...Marsel Disan i Jozef Bojs su zloupotrijebljeni naravno u hiperprodukciji cega i svacaga, pa onda svega i svaceka sto se pripisuje umjetnosti.Zedlmajetr je upozorio na opasnosti po umjetnosti i opasnosti koje umjetnost moze da ima ukoliko je to po njemu i moguce..Ovi dokazuju to...
Pa onda da neko dira hajdegera koji je tako lijepo pricao o umjetnoti...pa neka je sto hiljada puta bio clan nacisticke partije bar je bio cojek...

Fino si to srocio. Nisam istoricar umjetnosti. Nit filozof. I za jedno i za drugo imam povrsno interesovanje.

Dukljanin wrote:
jebec ti ove performere koji seru, tu je Bojs bio dobar i mozda par jos njih...A zivio Donald Judd i njegovi specificni objekti i zivjela moderna stvarska (ne)umjetnost...

Ne shvatam kako je performans umjetnost. GG Allin je bio bolji od sve te bagre sa diplomama. Donald Judd je takodjer trubo-smarac koji nije imao nista da kaze pa zato nista nije ni govorio kao i John Cage, koji je najbolji primjer intelektualne kenjaze ikad. Sta je ono? Da ono je kurac. Jel i Wesley Willis bio inspirisan Cage-om? Mislim da je Willis bio stotinu puta veci kompozitor, al fakat nije tesko biti bolji od nicega. Komparacije izmedju BM-a i Cagea su nemoguce. Cage je gori od svega.

Ljudi puse svakakve gluposti kad im se iza toga nasere dosta teorije (marketinga).

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 14:50 

biafra wrote:
Dukljanin wrote:

tako nekako. ponekad raja ne zna razdvojit mladalačku zajebanciju i 'nabrijavanje'/ marketing od umjetnosti. ovi libijčevi horoz-skokovi su dobar primjer hehe, all attitude and no taste :mrgreen:

Haj pusti 4'33" na ripit i nemoj nista drugo nikad vise slusat sviju ti :mrgreen:

John Cage umjetnost, hoces da vidis najbolji film ikad? Ja sam ga reziro, napiso scenario. Zove se nistavilo. Ugasis televizor i gledas u njega 6 sati. Ipak je to trilogija epskih proporcija. Javi mi kakav je bio dozivljaj :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 15:05 

Trebamo sacekati jedno 10-15 godina, pa sa distance pogledati stanje na globalnoj umjetnickoj sceni pocetkom novog milenja. Uvijek se vremenom iskristaliziraju neke stvari.

Ja ne inace pratim vizualne umjetnosti i stvari o kojima Libijac prica, ali se bez obzira na to, povremeno se susrecem sa ljudima koji se time bave. Nesto mi se svidja, nesto ne svidja. Prosle godine sam recimo bio u Tate Modern-u, i tamo sam, pored mora gluposti, ipak vidio neke stvari koje su mi se svidjale. Znaci, na stranu prica o globalnim trendovima i ispraznosti, kad pogledas neke konkretne ljude i konkretne radove i dalje se moze pronaci kvalitet. To sto taj kvalitet nije medijski zastupljen i promovisan, sto ne postoji neki idejni okvir umjetnosti 21. vijeka je kompleksno pitanje, i mozda nam na njega vrijeme ponudi odgovore. Ja cu se do tada ograniciti od seratorskih komentara, i uzivati u dobrim stvarima koje vidim pod licnim mikroskopom.

Jebiga, ne desavaju se stalno revolucije percepcije koje rezultiraju revolucijama kreativnosti, kao sto se dogodilo sredinom sezdesetih. I Lady Gaga i black metal su razlicite, ali neminovne posljedice te revolucije. Razlicite ideje dovedene do ekstrema. Dekadencija uvijek dolazi nakon procvata. I obrnuto. Sada mozemo samo cekati nove generacije koje ce se ugledati na prave stvari, i upakovati ih u duhu svoga vremena. I to ne samo da bi bili cool kao, kao sto rade hipsteri :)

Nekome treba catchy melodija da se zabavi, neko identitet trazi u cool sesiru i old school tenama. Il' ih mozda koriste kao perje za privlacenje koka (zar to nije sasvim legitiman razlog?). Sve je to ljudski, jedna velika zajebancija koju ne treba shvatati suvise ozbiljno :)

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 15:11 

,,,,

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:39, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 15:17 

Prica o marketinku danas nije ni potrebna jer je on postao dio drustva kao i "fake" stvari, simulakrumi kako bi to nazvao Bordrijar na koga svrsavaju mlade napaljene gimnazijalke koje nemaju pojma o nicemu(a kojeg arapin ne voli baj de vej).Black metal je Fake, isto koliko i lady Gaga
a sto se tice veze blek metala i cage ima je dovoljno ali cisto formalno muzicki jelte, jer cage je bio vrlo pozitivan tip blek metalci (kao)nisu.
Uglavnom blek metal kao i bilo koja druga stvar kojoj se covjek fanaticno okrene a koja je sub kultura (vazna je ova rijec SUB) jeste stvar sociopatstva....

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 16:14 

znao sam da ces se nadovezati na simulakrume jer oni su filozofska potpora ovakvim preseravanjima i nerelevantnim idiotizmima :mrgreen:

BM nema veze sa modernom osim u slucaju smeca kao sto je zadnji Mejhem i noviji DSO koji su cisti Cageizmi i samim tim zestoko sranje, i upravo kao i Cage, all attitude no content. Inace bi mozda kurcu i valjali. Pogotovo potonji jer ne samo sto se vode Cageovom filozofijom proizvoljnih struktura nego cak djone i prve likove koji su pokusali te Cage pizdarije da uvedu u rok, Sonic Youth.

Sva ta filozofska objasnjenja su divna i krasna sa epistemoloske tacke gledista, ali kakve veze imaju sa umjetnoscu? Koji ce mi kurac filozofija umjetnosti? Pogotovo ako je ista anti-estetska?

Fluxus bas i nije smece, oni ko da i pokusavaju da ucine neke ustupke estetici. Ovi ultra-modernisti ni to.

Hvala Stargazeru sto nas jos jednom podsjeca na vjecnu vrijednost Platonovog aksioma. Problem je u tome sto je genijalnost neke umjetnosti i filozofije transcendentalne. I kao i u nauci, kad se neko pojavi i pojede te za dorucak mahom zbog drugacijih sticaja okolnosti, postajes fusnota istorije. Ovi modernisti i ostala sranja su sami od sebe sebi presudili rok trajanja od par milisekundi, jer su toliko i interesantni. Osim ako se pojedinac ne uspije ubjediti putem filozofskog diskursa da je to sranje relevantno, onda je bas teletina teska. Fluxus kao pokret je tu divan primjer. Ono sto je zahtjevalo tri graska od mozga i petnes sekundi nevjestog rada toliko paznje i zasluzuje od javnosti osim mudonja koji imaju vise para nego pameti i jesu motor ove moderne umjetnosti. Nista od toga ne postoji bez love.

Bolesno drustvo zdrave ljude naziva bolesnim. Blek Metal istina nije najzdravija moguca forma izrazaja, ali je prilicno realan.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 17:08 

..........

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:39, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 17:10 

,,,,,

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:40, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 18:21 

Meni Duchampov pisoar predstavlja estetski atraktivnu figuru, i nista vise. Nije nikakva genijalnost, estetski mi je atraktivan jer je realan. Ne vidim kakva pitanja mogu proizaci iz opazanja istog. Ne vidim sta je prirodno u pisoaru koji je cisti proizvod dizajna, koji se bavi pitanjima prakticnosti i nadasve, smanjenja troskova.Mondrian je mrtvi "gimmick" umjetnik ali je bio dobar kada nije crtao bezvezne kockice.

Poenta je da je umjetnost stvar subjektivnog dozivljaja i ne moze me ubjedit nikakva filozofija da ima neke velike vrijednosti u mondrianovim oslikavanjima nju jorskog saobracaja sastavljenim od elemenata za kojim bi posjegnulo djete od dvije godine. Da to je hrabro i revolucionarno. Ustvari to je samo blesavo. I to je moje licno misljenje, sve je to jedan veliki blesavluk i djecija rasijanost bez ikakve poruke, cilja, simbolike, ma ama bas bilo cega.

Spaljivanje muzeja jer su postali kafici je vid fasizma nad dozivljajem. To je ta intelektualisticka/elitisticka predpostavka da treba udarati one koji "ne kontaju". Nikakve razlike izmedju toga i entartete kunsta. Samo su uloge zamjenjene. Osim ako nije mislio na umjetnike same i njihovu drustvenu scenu koja je jako ogavan fenomen ali jako puno muskaraca pusi kurac sa slascu a ko sam ja da im kazem da trebaju gurat jezi u pizdu. Uostalom zasto bi se "art" scena razlikovala od bilo kakve podkulture, srz mog argumenta i jeste da je danas taj "art" daleko nebitniji od nekog metala ili repa.

Revolucionarnost Cagea je bezveze diskutovati. Tebi je on zbog filozofske pozadine zakletva, cisto sumnjam da uzivas u njegovoj muzici. Meni je obicni smetljar i sarlatan. Cilj dobre muzike sigurno nije da covjeka ostavi ravnodusnim. Siguran sam da na 99% planete Cage ima takav utjecaj. Njegov proizvoljni pristup kompoziciji je truo kurac. Ne postoji prava proizvoljnost. Ali umjetnicima to naravno, nije bitno.

Uostalom zasto je on uopce komponovao muziku kad su mu racunardzije mogli, jos za njegovog zivota, sastavit algoritam koji bi vrsljao po I Chingu i pljuvao rezultate. Moderna umjetnost je trka mrtvih konja.

Ne znam bas sta je BM danas. Svasta nesta a sund najvise. Ne vidim kako je Satanizam bio sveobuhvatna sustina muzike. Mislim da umjetnici koji su tu muziku pravili nisu o tome puno ni razmisljali. To je sad za umjetnicke analiticare na skupim katedrama da razglabaju u narednim godinama jer se efekt BM-a sve vise uvlaci u modernu umjetnost :mrgreen:

Po meni je sustina bila revolt prema preovladavajucem trendu. Kada je BM postao samo jos jedan trend, tada je i krenuo da se filozofski i umjetnicki pravda, te postao dosadan.

Sto se tice Mejhem/DSO diskursa, da avangarda, ali po krojevima iz Cageove burde. On ju je ipak napisao. Burda za carevo novo odjelo.

Platon je samo bio potisten jer nije imao nadahnuca da i sam bude umjetnik. To ga je izjelo k'o rak :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 18:30 

usput fala na besplatnoj lekciji moderne umjetnosti i ne-estetike iste, nije lose nesto s vremena na vrijeme naucit, pogotovo ako je diskurs civilan sto je rijetkost na ovim forumima :mrgreen:

ipak je ovo balkanski forum...sta sranje? meni majku?

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:05 

"kad cujem rijec umjetnost hvatam se za pistolj" :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:13 

koga si to citiro? ko je da je car je :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:23 

nisam siguran al mislim daje rojs, ak on nije citiro nekog, men onako nacisticki, ipak su oni palili knjige, rispekt za to, jos samo da su i onih par svojih :mrgreen:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]