Meni Duchampov pisoar predstavlja estetski atraktivnu figuru, i nista vise. Nije nikakva genijalnost, estetski mi je atraktivan jer je realan. Ne vidim kakva pitanja mogu proizaci iz opazanja istog. Ne vidim sta je prirodno u pisoaru koji je cisti proizvod dizajna, koji se bavi pitanjima prakticnosti i nadasve, smanjenja troskova.Mondrian je mrtvi "gimmick" umjetnik ali je bio dobar kada nije crtao bezvezne kockice.
Poenta je da je umjetnost stvar subjektivnog dozivljaja i ne moze me ubjedit nikakva filozofija da ima neke velike vrijednosti u mondrianovim oslikavanjima nju jorskog saobracaja sastavljenim od elemenata za kojim bi posjegnulo djete od dvije godine. Da to je hrabro i revolucionarno. Ustvari to je samo blesavo. I to je moje licno misljenje, sve je to jedan veliki blesavluk i djecija rasijanost bez ikakve poruke, cilja, simbolike, ma ama bas bilo cega.
Spaljivanje muzeja jer su postali kafici je vid fasizma nad dozivljajem. To je ta intelektualisticka/elitisticka predpostavka da treba udarati one koji "ne kontaju". Nikakve razlike izmedju toga i entartete kunsta. Samo su uloge zamjenjene. Osim ako nije mislio na umjetnike same i njihovu drustvenu scenu koja je jako ogavan fenomen ali jako puno muskaraca pusi kurac sa slascu a ko sam ja da im kazem da trebaju gurat jezi u pizdu. Uostalom zasto bi se "art" scena razlikovala od bilo kakve podkulture, srz mog argumenta i jeste da je danas taj "art" daleko nebitniji od nekog metala ili repa.
Revolucionarnost Cagea je bezveze diskutovati. Tebi je on zbog filozofske pozadine zakletva, cisto sumnjam da uzivas u njegovoj muzici. Meni je obicni smetljar i sarlatan. Cilj dobre muzike sigurno nije da covjeka ostavi ravnodusnim. Siguran sam da na 99% planete Cage ima takav utjecaj. Njegov proizvoljni pristup kompoziciji je truo kurac. Ne postoji prava proizvoljnost. Ali umjetnicima to naravno, nije bitno.
Uostalom zasto je on uopce komponovao muziku kad su mu racunardzije mogli, jos za njegovog zivota, sastavit algoritam koji bi vrsljao po I Chingu i pljuvao rezultate. Moderna umjetnost je trka mrtvih konja.
Ne znam bas sta je BM danas. Svasta nesta a sund najvise. Ne vidim kako je Satanizam bio sveobuhvatna sustina muzike. Mislim da umjetnici koji su tu muziku pravili nisu o tome puno ni razmisljali. To je sad za umjetnicke analiticare na skupim katedrama da razglabaju u narednim godinama jer se efekt BM-a sve vise uvlaci u modernu umjetnost

Po meni je sustina bila revolt prema preovladavajucem trendu. Kada je BM postao samo jos jedan trend, tada je i krenuo da se filozofski i umjetnicki pravda, te postao dosadan.
Sto se tice Mejhem/DSO diskursa, da avangarda, ali po krojevima iz Cageove burde. On ju je ipak napisao. Burda za carevo novo odjelo.
Platon je samo bio potisten jer nije imao nadahnuca da i sam bude umjetnik. To ga je izjelo k'o rak