Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 04. 07. 2025. 01:18

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 51 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: BM-Proslost,Sadasnjost i Buducnost?
PostPosted: 04. 08. 2010. 13:03 

Pa eto vidis, sto god bih ja rekao za Norveske blek metal bendove ne bi bilo ubjedljivo dovoljno da tvoju bezgranicku prisvojenost njima odvucem na drugu stranu.Naravno ja to i e pokusavam ves samo govorim ono sto mislim a nisam zivio u Norveskoj naravno iako bih volio poc tamo uzet koju paru.Mislim ljudi koji zive u zemlji gdje su se paganski spomenici kulture zadrzali vise nego igdje (po selima u Norveskoj i dalje se u crkvama mogu naci skulpture Tora il tamo nekog njihovog pred hriscanskog bozanstva), gdje je sloboda dozvoljena, dje je najmanji uticaj Hriscanstva koji se moze zamisliti, dje nema smrtih kazni nasla se grupa ljudi koja ce napraviti "ozbiljniju" antihriscansku "stvar"!ma ne zajebavaj me..Sto se tice Euronimusa pojma nemam sto je tip slusao cijenim ga kao individuu i nekog ko je najvise zasluzan za sirenje Norveskog blek metala kroz svjetski tada anderground.Naravno imao je neke lude opsesije tipa komunizam i slicno to jos dokazuje da se tip jednostavno igrao, radio sto je htio i da nikad nije bio ozbiljan "satanista".Isto mozemo tvrdit za bilo kog pojedinca iz te grupacija.Za muzicki kvalitet ne vezem se, i Vagner je bio goli kvalitete pa nije uspio napravit pravo umjetnicko djelo zbog kreativiteta i osnova na koje je lezao.Ipak muzicka bitnost vjerujemo za blek metal nije dovoljna.
Sto se tice Hajdegera njega nikad ne bih dovodio u vezu sa blek metalom jer se ne moze ni dovesti, gore sam samo napisao njegovo u vezi da umjetnoscu uopste.Andrju je budala nihilisticka, on je Niceovac iako mu se prvi demo benda zove hajdeger (valjda on i dalje misli da je hajdeger bio nacista il sto li vec) jer sigurno njegovi tekstovi nemaju veze za filozofijom pomenutoga, a bend mu je zaista sranje.
Ne pokusavam ja ljude filosofski odbranit, blek metal nije filozovska muzika vec anti religiozna ili religiozna (eto cak je i blek metal dosao do te daleke distance u podzanrovima).Samo kazem da je u atmosferi i zvuku jednog DMDS koji je radjen 5 godina ne mogu da se ufatim za nista.Burzum je imao mozda momenata muzickih koji su zaista ok kao i Darkthrone ali ono sto mene drzi u slusanju blek metala su bas ovi pomenuti bendovi (kojima sve ponesto fali jel :razz: ), nazvacu ih moderniji samo jer su mladji.
Ok onda moze li ovako-nijesu nize muzicke vrijednosti akta norvezana vec su samo meni bliza iliti bliskija djela pomenutih na koja se i zadrzavam.Naravno jedan moj prijetelj slikar ("romanticar" a ipak obrazovan heheh) je rekao sto se tice slikara a to se moze reci i za muzicare il bendove,-"danas je svaki slikar poseban prvac", da li je tu opravdanje ili nije neznam, znam da je to donekle tacno.

Profile  

PostPosted: 04. 08. 2010. 19:40 

ni Darkthrone, ni Burzum, men nije tolko sustina bleka koliko DMDS, upravo zbog pomno izgradjene atmosfere, masterpiece koji nije za svakog, al to ni blek ne bi trebo biti.

Profile  

PostPosted: 04. 08. 2010. 20:20 

Ne trebas ti nista govorit, samo trebaju ti bendovi koje velicas da naprave nesto pamtljivo a ne samo prolazno interesantno ali oni nisu u stanju to da ucine jer su retroidi, reakcionisti, i totalni glupani (recimo oni Worship Black Twilight moroni...sta je ono?). Nemam nesto previse o norveskoj da kazem. Nisam tamo bio, ali mi se cini da tamo ljudi zive prilicno skromno, hladno (u drustvenom smislu) i disciplinovano. Nije to moj film. Al eto ima Balkan koji je crnilo da crnje nemoze bit pa ja ne vidim nikakvu ozbiljnu antihriscansku stvar, samo popove kako se marisu i bagru kako se baslucima na dzenazama mlati. Sloboda je relativna stvar. Slobode je bilo na Balkanu malo i previse pa je bio dzungla prava. A i sad je cirkus negrus par excellence. Pa opet kreativno-skoro nista, par pojedinih bendova da valjaju. Vise je bilo u vrijeme Titinog blagostanja i komunizma vrijednih fenomena.

Boli mene kurac i za Varga i Euronymousa i fenriza. Jednog sigurno necu nikad upoznati, a drugu dvojcu cisto sumnjam. jedino sto je meni bitno je njihova muzika. A riffove koje je pisao Euronymous ovi danasnji lelemudi nisu u stanju da zamisle. Ako ti to ne osjetis, sta se moze. Ni ja ne osjetim drim tieter a svi vele da je onaj Petrucci manga na gitari. Placaju mu da svira na njihovim pojacalima, gitarama, magnetima, zicama, trzalicama...

Satanizam me isto tako ne interesuje. Ja sam ateista. Problem Black Metala i jeste taj sto se previse ljudi opterecuje sa tim "o cemu je" a premalo se pita kakav je. Mene boli kurac ja mogu slusat i NS i onaj najtruliji Anarhoaktivizam ne znaci da sam apsolutno po bilo cemu saglasan sa tekstovima. I naravno, najveci problem je u tome da je BM sve manje i manje crn, a sve vise i vise isforsiran da zadovolji neke idiotske ideoloske standarde za hipokriticnu balavurdiju koja ne zivi nista od tih tekstova. Vise zive oni D&D likovi te svoje zmajeve i vilenjake nego ti danasnji Blek Metal kultovi te svoje dedikacije izmisljenim demonima iz fantazije Mathersa, Crowleya i slicnih. Bjeda, cemer, jad. Najsmejsnije mi je kad se sjetim one Satanazi furke (Order of the Nine Angles) koja je bila aktuelna jedno vrijeme nedavno. Sve dok veliki vrac nije pustio bradu i postao vehabija. Odron.

da citiram meni cesto nedragog Sidrana putem besmrtnog Paje Vujsica...

Ideologija i religija su za fukaru moj Mahire, ja se tebi cudim.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 02:12 

(odmah da se ogradim sve sto sam odje sad napisao napisao sam poslije po litra stoka pa ako pogrijesim da mi se ne zamjeri :mrgreen: )O tome i pricam, a ako treba nesto i da se osjeti ja prvi necu pomenut BTC bendove tipa Axeman il Kalathon, ali opet necu ni pricati protiv njih.Dobro si to rekao i odmah se nadovezao na ono gore sto sam pokusao objasniti.Za "zlu" i "Djavolju" muziku vremena imaju bas oni koji zla vidjeli nisu koji dozivili isto nisu zato postujem i "vorsipujem" mog prijatelja ex metalca koji za svog ujaka govori "moj ujak satanista"..Zbog cega govori?Ne zbog toga sto je ovaj slusao raspali Mayhem il Darkthrone vec zato sto ga je zivot doveo do jedne vrste "seljackog" ateizma-antihriscanstva.Ovima je zivot bio prilicno organizovan i pristojan zato bih volio da cujem sudbinu tvog prijatelja iz libije iako ga to a priori ne cini blek metalcem il ne daj boze satanistom.
Proistice iz svega moja misao da mi na Balkanu nismo u ono vrijeme imali vremena za formu blek metala, mi smo imali formu vrlo vidljivo "jednog" egzistencijalizma, jednog nacionalizma (koji je bio jaci od Burzum svastike i kvazi nacizma).Zato odje blek metal nije nikad briljirao a znas li kad ce odje bit napravljen jedan DMDS?Kad budemo lijepo zivjeli, eto tada...
Zato cu uviek vise cijeniti nabijedjenu kabalisticku "balafurdiju" (odlican termin i izraz koji i mi u Cg cesto koristimo!) iz Ofermoda, romantike-sataniste iz Christicidea, Italijanske sataniste iz Altar of Perversion, grotesku jednog Necros Christos-a, retroizam al opet satanizam jednog Maligna i manijakalizam i histeriju jednog Katharsis-a....
Na balkanu nema osnovne forme crnila ima druge ona koja je jaca, to su vehabije u bosnu, to su monasi sa kosova koji psuju, to je jedna crnogorska p. crkva, to su jedni ziloti sa Fruske gore.....to je na kraju krajeva nacionalizam...poserem sa ja na cijelu norvesku koja je ranih devedesetih pjevala (!!!!!) dok se odje ratovalo....

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 09:53 

Ma jasno je meni za sjevernjake, al' dje ces mracnu i zlu muziku pravit na Mediteranu? Osim eknomskog blagostanja, skandinavcima je mentalitet oblikovala klima i priroda.

Evropske zemlje u kojima se govore latinski jezici imaju 20 puta populaciju Norveske, al' mogle su cekat do kraja vremena da se kod njih pojavi nesto kao black metal. Naravno da postoje izuzeci, al ovaj oblik crnila njima jednostavno nije prirodan. Nije ni nama na Balkanu.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 10:01 

Ne znam cemu uopste usporedjivanje norveske i balkanske scene... Da probam maksimalno "seljacki" simplificirati... u Norveskoj hladno, duga zima, duge noci, riffovi rane skole ocrtavaju tu "hladnocu". Na Balkanu rakija, seljakluk, eksplozivna narav... HC i grind tih doba je ubijao... Patareni, Ludilo, i td itd. Kod nas samo to moze uspjeti jer zivimo te neke pogane zivote u bijedi; tezimo nekim idealima, a zaklinjemo se u ratne zlocince. Puni smo negativne energije koja samo moze eksplodirati u grind, crust i HC obliku. Tu smo najbolji, tu imamo "orginalnost" koju bih ja cak nazvao i "balkanskom skolom punka, grinda i td.". KKTZ je to jako dobro objasnjavao na nekim drugim temama. Ostali pokusaji black-a, deatha i ostalih kurac/palac metala su samo blijedi pokusaj kopiranja svjetskih trendova.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 11:28 

Ova citava diskusija je sada fino degradirala do te mjere da shvatam Dukljaninov problem (ili sto bi R. Lee Ermy reko major malfunction). To je ona opceprisutna potreba coeka da se dokaze kao dobar pratioc (u smislu observer ne follower da se razumijemo), a ustvari samo upraznjava onu iskonsku nuzdu da prepoznaje mustre (pattern matching). Tako da se i mogu praviti ovakve sveopste generalizacije i velike teoretizacije o raznoraznim uzrocnicima i davati validnost jednom ili drugom nematerijalnom radu zbog kojih mi se sere kad cujem "moderna umjetnost" ili "moderna filozofija".

Dukljanin wrote:
Dobro si to rekao i odmah se nadovezao na ono gore sto sam pokusao objasniti.Za "zlu" i "Djavolju" muziku vremena imaju bas oni koji zla vidjeli nisu koji dozivili isto nisu zato postujem i "vorsipujem" mog prijatelja ex metalca koji za svog ujaka govori "moj ujak satanista"..Zbog cega govori?Ne zbog toga sto je ovaj slusao raspali Mayhem il Darkthrone vec zato sto ga je zivot doveo do jedne vrste "seljackog" ateizma-antihriscanstva.Ovima je zivot bio prilicno organizovan i pristojan zato bih volio da cujem sudbinu tvog prijatelja iz libije iako ga to a priori ne cini blek metalcem il ne daj boze satanistom.

Poenta koju mozda ne zelis da cujes ili ti se bas nece svidjeti jer je antagonisticna tvom solidno razradjenom sistemu vrijednosti je ta da je "ljudsko stanje" prilicno univerzalan problem. Njega ne mjenja, barem ne bitno, ni novac, ni klima, ni drustvo. Svi krepaju. "Nelagode" su relativna stvar. Ima likova koji se bace pod voz kad ih ostavi cura a ima ljudi koji zive sa terminalnim bolestima i kojim zivot svakog dana degradira pa isti kazu "boli me kurac". To je stvar percepcije i osjecanja. Nije necija ni sreca ni nesreca nesto sto se moze tek tako lako rastaliti na apsolutno valorizirane faktore. Jedina zajednicka nit, i ustvari najbitniji dio u cjeloj toj prici koji svi ovdje aktivno ignorisu je da su ti ljudi SVI drustveni otpadnici. Prilicno sam siguran da Wagner Lamounier ima bolji zivotni standard od jednog Fenriza. Nije umjesno porediti univerzitetskog profesora i postanskog sluzbenika ali prvi je davno odbacio i posrao se na ono za sta ga 99% ljudi zna pa mu se ne pripisuje nista (pored cinjenice da je nakon prvog albuma vec bio izlizan do kosti i napravio procentualno puno vise smeca nego vrijedne muzike). Ali to je meni nebitno i ne umanjuje mi draz samog muzickog rada. Ustvari nije ni bitno razmisljati o tome a kamoli spominjati.

I usput Balkanci, zivjeli ste (zivite) s roditeljima. Drzava vam je poklonila visoko obrazovanje. Imate besplatnu medicinsku njegu. Sta od toga ima jedan prosjecan Amerikanac?

Dukljanin wrote:
Proistice iz svega moja misao da mi na Balkanu nismo u ono vrijeme imali vremena za formu blek metala, mi smo imali formu vrlo vidljivo "jednog" egzistencijalizma, jednog nacionalizma (koji je bio jaci od Burzum svastike i kvazi nacizma).Zato odje blek metal nije nikad briljirao a znas li kad ce odje bit napravljen jedan DMDS?Kad budemo lijepo zivjeli, eto tada...

Puno gore zive likovi u nekim Juzno Americkim zemljama, Tajlandima, Filipinima, pa imaju osjetno bolji BM nego Balkan, a i dobar dio Evrope i Amerike. Poenta je da jedan DMDS NIKAD nece biti napravljen, a oni koji "na silu" pokusavaju da takve stvari ucine su u startu najveci jad i gubitnici (kao BTC). To je moja poenta. Njihova muzika je bezvrijedan fenomen na svakom nivou mogucem. Uostalom, sta to znaci lijepo zivjeti? Sigurno ne skromno. Ta rijec ne postoji u Balkanskom umu. Znam jako puno Balkanaca koji su "uspjeli" vani, i djele se na dvije skupine. Oni koji su vani stvoreni koji su mahom normalni i imaju neku nostalgiju za svojom zemljom. I oni koji su produkt socijalizma i uspjeli su se prodat kao veliki eksperti. Takvim ljudima nije nista bitno do titule na vizit karti i njihovog statusa. Elitni sljam. Kuci odu "malo da se kurce" da bagra vidi ko je baja. Takvi ljudi po definiciji ne zive lijepo, oni zive jedan kosmar. Ali dobro, sigurno se nebi slozili sa mojim gledanjem na njihovu bjednu situaciju. Onaj lelemudski "ne radi nista/ispijaj kafe/zajebaji se" zivot koji zivi vise od pola ljudi koje svi znamo se normalno ne zivi nigdje osim na Balkanu. Vani su takvi po skvotovima il mrtvi za koju godinu. Sve je to veoma relativno, i izlisno je o tome govoriti, glupo kao "moj je bog jaci".

Dukljanin wrote:
Zato cu uviek vise cijeniti nabijedjenu kabalisticku "balafurdiju" (odlican termin i izraz koji i mi u Cg cesto koristimo!) iz Ofermoda

Dobar bend na jednom izvikanom i piju, album je vec wacken kvaliteta i aspiracija. Ferrari Metal stob reko Jovan :D Sta tu ima da se cjeni?

Dukljanin wrote:
retroizam al opet satanizam jednog Maligna

Dosadan lala Svedski bend. Krajnje djetinjasti. AVE AVE...ta na na na na na na. Daj ba slusas li ti tu muziku il gledas omote i citas intervjue? Ja nisam intervju procito ima pet godina. Radje bih citao intervjue sa nekim profesorima ekonomije ili inzinjerima.

Dukljanin wrote:
Na balkanu nema osnovne forme crnila ima druge ona koja je jaca, to su vehabije u bosnu, to su monasi sa kosova koji psuju, to je jedna crnogorska p. crkva, to su jedni ziloti sa Fruske gore.....to je na kraju krajeva nacionalizam...poserem sa ja na cijelu norvesku koja je ranih devedesetih pjevala (!!!!!) dok se odje ratovalo....

Dobro je Rambo. Zasto te iznenadjuje da su nekima tvoje tegobe i problemi nebitni? 2 miliona izginulo u Ruandi Amerika ne zeli da to nazove genocidom. Ustvari niko nije napisao ni jednu jedinu pjesmu o tome od silnih muzicara i pjesnika. Svjet i bitnost su samo u granicama poznatog. Lijepo uredjeno predgradje je maska iza koje stoje hiljade recepata za antidepresive. Nehaj je ljudski.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 11:32 

Stargazer wrote:
Ma jasno je meni za sjevernjake, al' dje ces mracnu i zlu muziku pravit na Mediteranu? Osim eknomskog blagostanja, skandinavcima je mentalitet oblikovala klima i priroda.

Evropske zemlje u kojima se govore latinski jezici imaju 20 puta populaciju Norveske, al' mogle su cekat do kraja vremena da se kod njih pojavi nesto kao black metal. Naravno da postoje izuzeci, al ovaj oblik crnila njima jednostavno nije prirodan. Nije ni nama na Balkanu.

Darwin 1. I Francuski je Latinski jezik, al to nema veze.

PROVOKATOR wrote:
Ne znam cemu uopste usporedjivanje norveske i balkanske scene... Da probam maksimalno "seljacki" simplificirati... u Norveskoj hladno, duga zima, duge noci, riffovi rane skole ocrtavaju tu "hladnocu". Na Balkanu rakija, seljakluk, eksplozivna narav... HC i grind tih doba je ubijao... Patareni, Ludilo, i td itd. Kod nas samo to moze uspjeti jer zivimo te neke pogane zivote u bijedi; tezimo nekim idealima, a zaklinjemo se u ratne zlocince. Puni smo negativne energije koja samo moze eksplodirati u grind, crust i HC obliku. Tu smo najbolji, tu imamo "orginalnost" koju bih ja cak nazvao i "balkanskom skolom punka, grinda i td.". KKTZ je to jako dobro objasnjavao na nekim drugim temama. Ostali pokusaji black-a, deatha i ostalih kurac/palac metala su samo blijedi pokusaj kopiranja svjetskih trendova.

Darwin 2. Bas je bio pogan zivot u vaktu Patarena i Ludila. Svaki smrad sa fakultetskom diplomom je imo krov nad glavom. Pa to nema ni u Norveskoj!

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 11:48 

Quote:
Darwin 1. I Francuski je Latinski jezik, al to nema veze.

Ne znam kakve Darwin sa ovim ima veze, al ja sam svjesno ukljucio Francuze u generalizaciju iz proslog posta. Razlika u mentalitetu izmedju prosjecnog Francuza i prosjecnog Skandinavca je ogromna. Iz licnog iskustva rekao bih da je tesko crnilo kod Francuza rijedak fenomen.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 11:59 

[/quote]Dobro je Rambo. Zasto te iznenadjuje da su nekima tvoje tegobe i problemi nebitni? 2 miliona izginulo u Ruandi Amerika ne zeli da to nazove genocidom. Ustvari niko nije napisao ni jednu jedinu pjesmu o tome od silnih muzicara i pjesnika. Svjet i bitnost su samo u granicama poznatog. Lijepo uredjeno predgradje je maska iza koje stoje hiljade recepata za antidepresive. Nehaj je ljudski.[/quote]

Rambo Amadeus?
Ne iznenadjuje me ja nisam ni ima tegoba mladji sam pa u rat isao nisam niti bih ikad isao sto se toga tice.Nisam ni dovodio u pitanje zasto neko tamo daleko ne bi napisao pjesmu o stradanjima u Srebrenici, il u Majdaneku.Samo kazem da odje nije se imalo vremena za sviranje.Razlozi nisu bitni, pocevsi od raspadanja familija pa do "prisilne" rabote da se nesto zaradi.Ne ide metal i to, nemoguce je.Uopste ne ide bilo koji vid umjetnosti u takvom vremenu(neko bi cak rekao da se bas u takvoj muci radja nesto jebes ti to).
Ako se ovamo kriju antidepresivi na drugu stranu se krije glad, zedj i slicno a to je primordijalnije jel, psiholozi ovi vele...

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 12:02 

I jos nesto. Ekstremni metal je muzika nadrkane omladine srednjeg staleza. Oni sa margina drustva nemaju vremena za umjetnost.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 12:21 

Ma nema to veze sa tim kako je ko zivio tada na Balkanu, koliko je to do tog naseg poganog mentaliteta. Na kraju krajeva, kada zivis u BiH (pa i u svim zemljama ex YU), ne moras biti na dnu dna da bi proizveo genijalne ideje kao otpor sistemu ili odlicnu zajebanciju da bi "pobjegao makar u mislima od istog tog sistema". Kod nasih naroda, razlika izmedju radnika na bausteli koji ima 4 osnovne i intelektualca sa doktoratom je sve u 5 "deka". Stavi im rakiju na stol i nahuskaj da pricaju o svakodnevnici, pa ces vidjeti da je uvijek "neko kriv za nesto".

Ali odosmo dosta od teme. Generalno se Libijac slazem s tobom kada su u pitanju pogledi na BM. I sam spadam u grupu "shupaka" koji smatra da je dobra muzika, pa time i black metal umro tamo neke '95 ili '96. I nekako samo slusam i uvijek se rado vracam na te albume i te bendove. Pogotovo u zadnjih 10 godina i eksplozijom interneta nastaje obicna RECIKLAZA starih stvari. BM, kao ni bilo koji drugi vid umjetnosti nema neku buducnost. Dok god se muzika skida u gigabajtima i dok je dostupna na jedan klik misa nece biti misticiszma koji je pratio rane bendove. Da ne kazem o "bolesti" kolekcionarstva od koje svi mi stariji patimo. I onda si se stvarno mogao udubiti u svaku pjesmu i u svaki riff i uzivati u romantici koju su oni nosili. Jer si imao vremena, makar 7 dana, da preslusas album koji si tako dugo cekao i trazio. A danas... komercijala... ako ti se ne svidi privh 5 sekundi pjesme, ides na sljedecu, pa opet na sljedecu i "preslusas" album od 10 pjesama za cca. 5 min. Naravno da to onda nije umjetnost, nego komercijalizam u punom smislu. Uhvatim se i sam da razmisljam da recimo imam bend, pravio bih pjesme koje imaju najjebeniji riff (hajmo ga nazvati "refrenski rif") odmah na pocetku u prvih 10 sec samo da zadrzim paznju slusatelja. I onda se ponovo vracam na "umjetonost" black metala jer nemas vise tog iscekivanja, tog zapleta u pjesmi do prvog refrena, do srzi zla koje pjesma nosi sa sobom. Nema te potrebne analize muzike, analize koja neizbjezno prati svaku umjetonost. Sve je sada samo POTROSNJA.

Ali to je i logicno. Brzo se zivi. Pretrpani smo informacijama. "Nema se vremena". A sa svim tim dolazimo i do onoga "nema se vise ni volje". A kada nemas publiku koja je fanaticno pratila BM, onda i bendovi postaju zakurac.

Generalno, ne vidim bas dobru buducnost BM-u. Tanka je granica koja dijeli onaj BM na koji smo navikli nas dvojica od BM novog vala i valova koji ce tek doci u smislu da to ne preraste u "gitarsko preseravanje", recikliranje, kopiranje, monotoniju, kvazi izdrkavanje sa klasicnim instrumentima, uplitanje techna, rave-a, drum'n'bass-a i td. I samo rijetki bendovi su znali hodati po toj granici i stvarati "atmosferu", a ne primarno "muziku". Tesko da ce se, zbog svega pobrojanog, roditi neki novi Darkthrone, Burzum, Mayhem koji ce izroditi nove Under Funeral Moonove, DMDS-e, Transylvanian Hunger-e i sl. klasike. MOzda ce se novi klinci furati na neke nove podstilove black metala, ali mi stari kenjci necemo biti mjerodavni da im to komentarisemo jer smo previse vezani za neke uspomene i vremena kada su nas furali ovi albumi. Isto kao sto stari kenjci koji su furali Maidene, Sabbath i Motorhead nisu mogli shvatiti pojavu norveskog blacka, a mi klinci smo to prihvatili. Jebi ga, krug zivota se okrece i mi tu ne mozemo nista.

Jos jedna velika mana black metala kakvog poznajemo i postujemo nas dvojica je da on ne moze potaknuti na rusenje i agresivu u primarnom i impulsivnom obliku. A smatram da su pred covjecanstvom jebena vremena velikih socioloskih previranja. Velikih prosvjeda, nasilnih demonstracija, borbe protiv velikih drzavnih i bankarskih sistema. Vrijeme sirotinje koja ce se polako dizati i buniti protiv malog broja bogatih koji ce drzati vojsku i policiju. U takvim godinama, ljudi ce traziti agresivnu i "nabrijanu" muziku, pa ce sigurno i underground scena krenuti u tom pravcu. Bendovi ce stvarati muziku i kao odgovor na nemire, ali i kao poticaj da osoba usred demonstracija baci molotovljev koktel na kordon drotova. A to BM kakav mi poznajemo ne moze!

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 13:05 

Sto ste svi tolko pesimisti? Ako se pogleda svijet u globalu nikad se nije slobodnije i bolje zivjelo nego danas. I uz sva sranja koja su se desavala u proslosti, opet je bilo dobre umjetnosti. Iz vijeka u vijek. Zasto bi se to sad odjednom promijenilo? Meni se ta "kraja historije" (sto bi rekao Fukuyama) cini nerealna, cisto zato sto sam ubjedjen da su u svakom vremenu zivjeli ljudi koji su mislili da je bas tada dostignut vrhunac i da se neme vise gdje ici, i na kraju svi nisu bili u pravu.

Vidjet cemo mi jos zanimljivih stvari, ako nas sve ne sjebe ekoloska katastrofa :)

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 14:16 

glede norveske ex yu balkana i bleka, skroz druga je situacija bila. u titoizmu religija je bila tabu, pa nastajanjem novih drzava, ona je dobila zamah, naravno, nije tu bas bilo mjesta za blek, et i sad, vecina bleka se veze uz neki nacionalizam i idijotarije poput NSBM gdje im je po mentalitetu puno blizi tompson, no i takav, malo remeti ustaljene sheme, jer ovdje kao prvo poganstvo je savrseno asimilirano u postojece religije i u svom izvornom obliku je apsolutno izumrlo, sa te strane norvezani se jesu imali uhvatit za sta iz tradicije, ovdje, ako cemo iskreno, titoizam je bio blizi nekakvom antikrscanstvu a pogotovo (juzno)slavenstvu nego bilo koji nacionalizmi koji su svi bili i jesu izrazito klerikalni, no, to je jasno, ako se ima mozga :)

ja mislim da blek ako hoce bit iole autentican ovdje, moze itekako naci inspiracije, bas u cinjenici da zlo i patnja ostaju, samo se vanjske boje mjenjaju, iznutra isto monolitno crnilo. iz te rezignacije moze doci dobar crni zvuk, no sumjam da ce to uspjeti jer svi prate sta je trend vani, i niko blek i ne dozivljava vise tako, egzistencijalno. stoji da nam agresiva muzicki bolje lezi, ali bilo je odavde i odlicnog crnila, samo ne bas toliko u metalu.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 14:34 

ko zeli cuti pravi balkanski grim zvuk, neka poslusa npr TELO-NAUKA SOVRÅ ENA, makedonski post punk bend iz osamdesetih, inspiriran tad potisnutom romanticarsko nacionalistickom i vjerskom tradicijom, al crnje neg i masa tog iz norveske :mrgreen: eto takvi su uspjeli uhvatit to o cemu pricam, muzicki. hoce li to uspjet nekom u bleku, ja bi volio, da konacno cujem neki dobar domaci mrak koji ima veze s ovim vremenom.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 15:09 

Slusao sam taj bend dobri su nema sto...Ko bi reka da je toga bilo u makedoniji, pokusacu uploadad podgoricki band Little Radoica is not Able to Suffer Anymore, nazalost pjevac se ubio mlad bio je snaga benda...imali su interesantan psiho mracan zvuk, jednostavan i Ug al odlican.
Meni je Sat Stoicizmo i dalje jedan od naj bendova sa ovih prostora volio bi ploce nabavit al rijetke majku im...

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 15:16 

nikad cuo za Little Radoica, pliz digni ako mozes i daj mi link, ako mi se svidi stavim i na svoj ex yu 80's ug blog, jako me zanima! Sat Stoicizmo je enigma, radili u mom gradu, a ni stariji od mene ne znaju nist o njima, ja prvi put cuo za njih ovako na netu. ma juga je bila jedna od najnaprednijih zemalja muzicki, nema govora, nikad u centru paznje, al zato pravi biseri, snaga "periferije".

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 15:42 

Stargazer wrote:
I jos nesto. Ekstremni metal je muzika nadrkane omladine srednjeg staleza. Oni sa margina drustva nemaju vremena za umjetnost.

da. ali ipak, marginalci i autsajderi obicno pokrenu najbolje stvari u muzici, zato mi je moderna muzika bezveze, jer se ukus diktira odozgo, od insajdera muzicke industrije i mjesta za pravi izazovni underground u stvari nema. cak ni internet koji je u biti ko stvoren za marginalce da svoju muziku ucine "vidljivom" nije doneo nist novo a da stvarno vrijedi, mozda tek jos vise smeca i odozdo. sa te strane kao da je stvarno kraj povjesti, heh. tek "post modernisticko" radio friendly mjesanje zanrova bez ikakve nove sadrzine, a to nije nesto novo i izazovno, nije samo blek u krizi. al opet, da li bi se vratio na to da presnimavam odlicne stare demose nebi li poslao nekom i nest svoje, nebi.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 15:52 

takodjer, sta je margina? zapravo jos uvijek je vecina ta koja radi ono sto ne voli da bi prezivjela, al dobro, kuzimo se.

Profile  

PostPosted: 05. 08. 2010. 16:42 

Ma dobro, u tom kontekstu sam pod marginom podrazumjevao sve cija je prevashodna zanimacija prezivljavanje, one kojima je zivot fakat tezak :) A takvih je i dan danas jedno pola svjetske populacije, dok su u proslosti brojke bile daleko vece. Mada je svakom njegov problem najveci, tu nema nista sporno...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 51 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]