Ma i ja sam se upravo vratio... Proputovali smo cijelu Bosnu i pola Hrvatske da bi dosli do tog Zadra. S obzirom na to da sam propustio Exit i nastup Slayera za kojeg sam zivio, kontao sam da je MMS prilika da ipak mlo izadjem iz Bosne i prisustvujem jednom metal derneku (iako me niti jedan od headlinera nikada nije posebno odusevljavao). Izuzetak je mozda Rage i fakat sam imao zelju da ih vidim. I tako sam zapucao na put bez kraja sa svojim ahbabinama iz Toxicdeatha i jos dobre raje iz TZ.
Dolazimo i vec u startu problemi... Niti je bina postavljena, ni razglas, nista... Onda montiraju samo glavni stage, dok onaj sporedni prestaju montirati-sjebali su sve bendove koji su trebali svirati na tom stageu. Valjda je Therion vec bio tu, a pocinju glasine da je Rage otkazao. Onda nekakve beskrajne tonske probe i sranja, ali ne sa bendovima... I tako vrijeme prolazi, a niko nema pojma sta ce se desiti. Svi bendovi pricaju kako je sve otislo u kurac i niko nema predstave sta ciniti. U meduvremenu dolazi veliki dvospratni bus sa Soulfly-em. Nakon sat vremena, bus odlazi... Price pocinju da je i Soulfly razjebao stvar i otisao. Saznajemo poslije da je i Therion, koji se prvi pojavio, otisao. Kad je postalo jasno da je citava stvar otisla u kurac, raje je nadrkana kontala, neka bude sta bude. Nek svira ko moze i zabij mu kurac. I taman da to krene, ljudi iskljuce struju, jer agregat nije bio placen... I opet pocinju dugotrajna iscekivanja, nervoze. Na kraju ipak ukljucuju agregat i pocinje koncert, Äiji je program nabrzaka sklepan. Uglavnom od zvucnijih imena nastupio je samo Amon Amarth, barem koliko ja znam. Vidjeli smo i nekoliko jako dobrih mladjih bendova, koji su stvarno jako dobro odradili posao i vrlo pozitivno me iznenadili. Posebno bih istakao Zadrane Rising Dream.
S druge strane veliki broj bendova, medju kojima i Toxicdeath su ispusili, tako da smo se poslije Amon Amartha pokupili malo do rive, pa nazad u Tuzlu.
Citav ovaj put za mene predstavlja potpuni promasaj i uzalud bacenih 100-tinjak KM. Nadao sam se da cu prisustvovati jednom dobrom metal tefericu (bez obzira sto nisam neki fan bendova koji su trebali nastupati). Putovao sam cca 22 sata u prethodnih 36 sati. Eh, sad zamislite kako je mojim jaranima iz Toxicdeatha, ali i nizu drugih bendova. Ne zelim govoriti u njihovo ime, ali ako su pristali da sviraju djaba i da sve putne troskove snose sami - sigurno su trebali dobiti tih jebenih 25 - 30 minuta. Ali nisu... Da smo se makar okupali (raja koja je dosla sa Toxicom), nego u iscekivanju bilo kakvih informacija o festu citav dan smo protratili oko onog stadiona).
Iskreno, ne znam kakvo bi se cudo terbalo dogoditi, pa da opet zapucam u Zadar na taj MMS (za kojeg cisto sumnjam da ce se ikada vise odrzati nakon sranja na prva dva).
Na kraju, licno nisam bijesan, iako bih mozda trebao biti. Malo mi je zao para, jer mi nisu pale s neba, ali jebat ga. Samo koncerte, a posebno festivale ne mogu oraganizovati ljudi koji nisu sposobni za te stvari, ljudi koji nemaju pare i druge ljude iza sebe. Evo, npr. na pocetku se najavljivala reunion postava Anthrax-a kao headliner, zatim Seputura, Lost Horizon, itd. Drugi dan druga garnitura bendova, treci dan treca... Taj Stipe organizator, ili je stvarno nesposoban za organizaciju ili je klasicni hohstapler koji je sjebo raju...
|