Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 21. 06. 2025. 19:40

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 733 posts ]  Go to page Previous  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 37  Next
Author Message
 Post subject: Re: ...only yours stuff...
PostPosted: 04. 07. 2008. 00:49 

ne znam, što se mene tiče džaba ti pjesma ako poslije moraš pisati tomove da objasniš o čemu se tu ustvari radi. to pjesma treba da radi sama za sebe inače meni nešto ne štima. ok forum rasprava lalala, al izgleda smiješno.
inače, uvijek kad čitam ove neke vaše pjesme ili generalno kod ljudi, svi nešto kao da se takmiče ko će više ekscentričnijih, neobičnijih, ezoteričnijih, ijijih itd riječi utrpati u jedan red i na kraju dobiješ neki bučkuriš koji nikog ne dotiče pretjerano... tj. mene bar slabo dotiče. kad bih mogla ikad da budem pjesnik, mislim da bih sigurno bila onaj ko sa malo riječi i što jednostavnijih kaže što više.
eto sere mi se, pa ne zamjerite na opservaciji.
inače, jedina pjesma koju sam odavde spasila na komp je ona od stoner witch. recimo to mi paše :)

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 01:00 

eto vidite kako sejla zna. bravo sejla. :lol:
ja svo vrijeme to pokusavam da kazem, al' nikako... uvijek vas krenem podjebavat...jer znam da je uzaludno da raspravljam o tome :lol: .
poezija nije doktorska disertacija i niste nista pametniji, niti vam je bolja ta pjesma ukoliko natrpate sto vise "nepoznatijih" (ne nepoznatih) rijeci, za koje dok pisete iste, gledate po wikipediji, google-u i rjecnicima, sta ustvari, one znace.

btw, primjetio sam da vecina raje po forumu fura te neke "zajebane" rijeci, (ono kao ne bi li ispao post na nekom visem intelektualnom nivou) a zapravo u vecini slucajeva, u totalno, pogresnom kontextu. al' ok, meni je to simpaticno i uvijek se rado nasmijem.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 01:41 
Moderator

Ne bih ovo ni pisao da nisam postovao nešto od svog. Znači: Niti se smatram niti želim da me smatraju nikakvim piscem ili umjetnikom ili bilo čime drugim u tom fonu. Aposlutno me boli k.... kako će ko i da li će uopšte protumačiti sliku koju sam imao u glavi i način na koji sam je iznio na papir (ili ovako u elektronskoj formi, same shit) a ako neko uhvati barem nit toga onda ću raspravljati i boli me k.... da li će to neko skontati ili ne i kako će to skontati. Ja na to mogu reći samo: vidio si/vidjela si šta i ja, ili ne. Prosto i jednostavno.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 01:48 

i uz to još ta osjetljivost...
aj ba chill piece lalal...

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 01:55 
Moderator

dronevil wrote:
i uz to još ta osjetljivost...
aj ba chill piece lalal...

Ni trunke osjetljivosti. Ti si pokrenula raspravu koja bi prirodno ovjde uslijedila jer sam i ja čitao nekih poema koje nisam razumio ali na to nisam bio osjetljiv ;-) . A ovjde ima i kratkih priča i neke haiku, ma uglavnom only your stuff. Ja ne znam koji je problem da me skontaš ako ti kažem da ne pišem da bi se tebi svidjelo i da me boli k.... šta o tome misliš.

artredis wrote:
ako neko uhvati barem nit toga onda ću raspravljati i boli me k.... da li će to neko skontati ili ne i kako će to skontati. Ja na to mogu reći samo: vidio si/vidjela si šta i ja, ili ne. Prosto i jednostavno.

Nemoj mi reći da ti smeta što se ovako izražavam. Sister please... Glupo je razgovarati na ovakav način. Ako hoćeš da nastaviš dobro početu i ovdje izgleda nužnu raspravu mojne si jebavat koncepciju sa ovakvim dječjim komentarima vezanim za osjeljivost jer nisam djete - pokušaj shvatiti da kad kažem boli me k.... to dolazi od osobe koja je sa svoje 22 godine i više nego dovoljno zrela 8) . Ako želiš sa ovakvim komentarima kao što je prijašnji ne očekuj konstruktivnu raspravu, a ja sam spreman za konstruktivnu, ne i za dječju.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 01:58 

sad mi se ne da. zaboravi :)

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 02:02 

eto, gledaj sta si sad uradila....

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 02:07 
Moderator

dronevil wrote:
ne znam, što se mene tiče džaba ti pjesma ako poslije moraš pisati tomove da objasniš o čemu se tu ustvari radi. to pjesma treba da radi sama za sebe inače meni nešto ne štima. ok forum rasprava lalala, al izgleda smiješno.
inače, uvijek kad čitam ove neke vaše pjesme ili generalno kod ljudi, svi nešto kao da se takmiče ko će više ekscentričnijih, neobičnijih, ezoteričnijih, ijijih itd riječi utrpati u jedan red i na kraju dobiješ neki bučkuriš koji nikog ne dotiče pretjerano... tj. mene bar slabo dotiče. kad bih mogla ikad da budem pjesnik, mislim da bih sigurno bila onaj ko sa malo riječi i što jednostavnijih kaže što više.
inače, jedina pjesma koju sam odavde spasila na komp je ona od stoner witch. recimo to mi paše :)

Odličan temelj za raspravu. Što se mene tiče, pošto sam ovdje postovao jedan svoj stuff - a već sam rekao u pretprethodnom postu - šta god ovdje da napišem samo bih ponavljao već napisano na nebitno drugačiji način.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 12:18 

Emalija I-IV

...par korak, to je san koji se nazire.
Par uzdaha to je glas koji me budi.
Blagi pokret kukova, rodjenih da zavode,
Hladan dodir noktiju,
Sto nekad trgali su kozu.
Ko si ti, do sunca tame, sto izniklo je
Iz kore abonosne, ko si ti?
Ime tvoje sam nekad znao,
I razlog sto si mi vazna bila,
To si ti Emalija, moja polu mrtva princezo,
Davno je bio dan naseg zadnjeg susreta,
Davno je bio dan naseg prvog dodira,
Davno je bio dan nasih uspomena,
Davno, davno, davno...

Secam se i tvoje domene!
Mirisa voska kojeg se cjedi,
I ciji vrh plamti vatrom strasti.
I mesta gde su ruze, plavo sive,
Mirisale ko one proljecnje poplave,
Sa okusom smrti utkane u svoje valove.
I onih runskih spisa, sto su ti zidove krasili,
Vecno isti znakovi, u stihovim i strofama,
I mislim da pamtim sta si rekla da se skriva,
Iza tih par runskih spisa...

Neka prica o onoj sto je dala 4 noci,
Za ogrlicu od zlata,
Neka prica o tajni,
Dubok skrivenoj u pesmi druida,
Neka prica iz koje nice jedna zimska ruza...
Sve su to bile, neke price, u kojim je zivela tvoja dusa.

A kad bi suton kroz guste niti,
Svile pokusao svoje zrake da provuce,
Onda si ko krojacica,
Starica plela svetlo u boje, u zvuke i miris...
I one tvoje ostre sjenkaste dodire.
A na mestu hrama za tugu i zalost, da bas tu,
Slike iz vekova palih iz davnih dana,
Poluspaljene, od vlage trule, sjaju i isijavaju secanja koja cuvaju...
i tu na samom dnu pokraj mrtvih trenutak,
tu je ona slike jednog punomesecnog-vucijeg-valcera...

Last edited by Gabrijel on 04. 07. 2008. 15:18, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 12:50 

dronevil wrote:

Da, zaista postujem stav koji si ovdje predocila, dozivljaj necega sto tezi da bude poezija UVIJEK, prije svega, zavisi od licne preferencije i dozivljaja, tako da mi ne pada na pamet da razglabam o tvojim preferencijama i dozivljaju iste, a, ne daj Vraze, da te i pokusam uvjeriti u suprotno. No, ovo dodati moram - osim istina koje samo majstori, ali pazi, veliki majstori crtanja stanja i fenomenologija putem jednostavnih, sasvim svakodevnih rijeci nama tako nekako pitko saopstavaju kroz kratak i jasan izraz (savrsen primjer je haiku) - btw., ja se zaista slazem da je ovakav oblik poezije nadsavrsenstvo i zahtjeva najvise majstorstva -; postoji i simbolicka, impresionisticka, postmodernisticka, bitnička, nadrealistička, moderna itd. poezija. Sve one imaju, vise ili manje, definisan prepoznatljiv stil, s tim, naravno, da se toga u poeziji uvijek treba cuvati, tih strogih okvira, bar u mojoj knjizi. Tebi se ti stilovi mogu vise ili manje dopadati, ali bi morala znati da oni postoje i da neki od njih, pazi, kao PRETPOSTAVKU, ako hoces DATOST, imaju upravo to - naknadnu raspravu brojenu tomovima o tome sta je "pjesnik" htio da kaze. To je, u artredisovom slucaju (iako ne bas strikno definisano jer ima dosta mijesanja sa drugim stilovima) SIMBOLIZAM. Bit simbolizma je da da pocetnu inicijaciju, intuitivnu naznaku, posebno kad je tema pjesme duboko filozofske prirode i to filozofije bitka, kao u artredisovom slucaju, dakle, da natjera na promisljanje. Kod mene je to upalilo, kod tebe nije, nista lose u tome, ljudi imaju razlicite preferencije, ali znas, ti bi nesto k'o biva i rekla, al' onda ne bi zalazila dalje. To ti je isto, bice pregrubo, znam - malo bi se ......, al' da ti ne udje ;-) Eto, meni je ta nedosljednost, recimo, smijesna, a jos mi je smjesniji pokusaj patronizitranja u folu: "i uz to još ta osjetljivost...". Pitam te, da li se od toga zaista RASTE, jer je, recimo, meni kao zeni, cija je profesija psihologije i to frommovsko/frojdovske orijentacije, takvo ponasanje i tipicno i znakovito, a nekako mi ne ide tvoj habitus (koji sam dozivjela uzivo) i tvoja pronicljivost uz TAKO CITLJIVE omaske (pride ih pravis namjerno da bi "rasla") koje te nakaradno crtaju smijesnom, da ne upotrijebim tezu rijec. Zadnje tri recenice mogu se odnositi i na bloodflooda.

Bilo kako bilo, sa ovim si, blago receno, ubola, bar u mom slucaju, boljka koja je kod ovog pokusaja stihoklepca izrazito izrazena, dakle:
inače, uvijek kad čitam ove neke vaše pjesme ili generalno kod ljudi, svi nešto kao da se takmiče ko će više ekscentričnijih, neobičnijih, ezoteričnijih, ijijih itd riječi utrpati u jedan red i na kraju dobiješ neki bučkuriš koji nikog ne dotiče pretjerano... tj. mene bar slabo dotiče. S druge strane, da me bolje poznajes, takav bi ti se nacin moje komunikacije vjerovatno zgadio i u sasvim obicnoj, da tako kazem, ulicnoj raspravi ili pukoj razmjeni misljenja. Evo, recimo o novim cipelama koje bi zeljela da kupis. Ja bih i tu nasla mjesta za neki termin habitus i slicno... Cega je to posljedica? Hmmmmm, vjerovatno jako puno Krleze i Tina Ujevica u vrijeme kada se djetetu, prosto, trebaju citati jebene bajke. Znas kad ti roditelji iz opanka uskoce u koznu cipelu, pa zele da se gradjanski/urbano samoostvare kroz potomstvo. No, u svakom slucaju, hvala im, ako nista drugo imam takvu moc komunikacije i temeljno postovanje prema sagovorniku da ne idem fonom - ...... bih se, a da mi ne udje ;-)

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 13:10 

pa očito si totalno upravu kada kažeš da postoje i drugi vidovi poezije od onog koji možda ja preferiram. zato sam i ušla u ovu raspravu pomalo s tim stavom jebala bih se a da mi ne uđe. imam opciju ne napisati ništa, al me vuče za jezik. mogu napisati joj što serete ali i to mi je dosadilo, a mogu i obrazložiti donekle jednostavno dojam neki koji sam ja stekla. s tim da i svoje te doživljaje uzimam sa rezervom, jer ima i druga strana koje sam jednako svjesna (od tog da je subjektivno, da je ovako onako blabla) i zato nemam neke apsolutne stavove niti želim nekome soliti pamet.

više je bilo zamišljeno kao eto ja to tako vidim, pa ti onda kažeš e znaš ja ovako itd. ali onda dođe artredis koji posta nešto što nema apsolutno nikakve veze s onim što sam ja napisala, eto njega boli kurac kako će neko shvatiti i on ne izigrava umjetnika i ovo i ono. mislim, kome čemu? da bi poslije prokomentarisao kako sam ipak dala dobar temelj za neku raspravu. voljela bih da se odmah nadovezao na tu raspravu, a ne nešto kurac pička to je tako, nisi doživjela kao ja boli me briga. ja tu ne vidim nikakvu konstruktivnost na koju se poziva. i to je ta "osjetljivost" na koju sam mislila i čime mi očito nije bio cilj nikakvo šukanje i uzdizanje putem toga. da sam htjela tako napisala bih u startu preseravate se i vozdra.
ono što je mene nekako asociralo, potaknulo, naumpalo mi iz pjesme i kasnijeg posta, vezano konkretno za njega ili ne nebitno, je to kako nekad ljudi više znaju o tome šta je njihovo djelo TREBALO predstavljati, a nekad možda uopšte to djelo nije na visini zadatka, bar ne još uvijek. opet kažem nije upućeno nikom konkretno, samo sam mislila da bi bilo zanimljivo o tome pričati.
ali sa takvim stavom s kojim je on meni odgovorio meni se onda ne da ni pojašnjavati šta sam ja mislila, ni jel to bilo zlonamjerno ili nije. dječija posla ma ja. ništa, nastavite... ;-)

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 13:45 
Moderator

Dole post - ovaj sam slučajno kliknuo na submit pa nema fajde od ponavljanja.

Last edited by artredis on 04. 07. 2008. 13:50, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 13:50 
Moderator

@dronevil
Gledaj sestro, sve je to slijed uzročno-posljedičnih događaja. Ja pročitam onaj tvoj post a i od bloodflooda koji je direktnom/indirektnom linijom išao na isfuravanje ovih što forumaša što pišu svoje stuff-ove, posebno ovaj bloodflood-ov, argument koji je toliko glup (bloodfloode nisi ti ali komentar jeste) da se na nj nisam ni osvrtati htio. Ovo nije ništa lično, ja sam se sinoć zadesio pa prvi i odgovorio. Dao sam svoj odgovor na "malu prozivku". I to na isti način na koji to radi Damir Avdić Diplomatz. Sad, ako pratiš njega znaš o čemu govorim, ako ne - onda ću ja onaj svoj post preformulirati mada mu se suština ne mijenja - kada kažem boli me k.... (ti si na ovo dodala ostatak slova ne ja) :

artredis wrote:
kako će ko i da li će uopšte protumačiti sliku koju sam imao u glavi i način na koji sam je iznio na papir (ili ovako u elektronskoj formi, same shit) a ako neko uhvati barem nit toga onda ću raspravljati i boli me k.... da li će to neko skontati ili ne i kako će to skontati. Ja na to mogu reći samo: vidio si/vidjela si šta i ja, ili ne. Prosto i jednostavno.

Ja mislim na sljedeće - ako imaš lične preferencije i moja ti se, ili bilo čija drugo, potpuno nebitno, ne uklapa u iste, ja ne vidim potrebu da kažem bilo šta drugo nego don't give a fuck a ti mi to počneš spočitavati (ovo mi - opet izgleda kao da je na ličnom planu a nije vjeruj i ja se obraćam svima u ime nekih što su pisali stuff-ove). Pa šta da kažem, ja ne ganjam nikakvu nagradu ni priznanje, ovdje ja ne vidim nikakav stručni žiri, ne pišemo da bi smo ostvarili takvu vrstu cilja. Ali, suština je, da ako ti uhvatiš nit moje misli onda ja mogu i normalno i konstruktrivno da razgovaram. Zar je ovo problem, zar bih trebao slijediti neki model ponašanja? Bogami ovdje NE. I opet si se uhvatila moga stava kao ličnog: "mene za tebe boli k....", zašto bih te onda zvao na raspravu? Poenta je - ne želim da slijedim pravila, ne želim da mislim da li će se to ikome svidjeti ili ne, ne želim da gubim vrijeme misleći o pravilima ako mi me neko optuži za njihovo nepridržavanje, a posebno na bilo kakvu konfliktno raspravljanje koje vuče na lično.

dronevil wrote:
je to kako nekad ljudi više znaju o tome šta je njihovo djelo TREBALO predstavljati, a nekad možda uopšte to djelo nije na visini zadatka, bar ne još uvijek. opet kažem nije upućeno nikom konkretno, samo sam mislila da bi bilo zanimljivo o tome pričati

Da je bogdom ovo bilo ovako jasno na početku. Sad jeste. Sve cool sve mornala, je li se možemo sada dalje pomaknuti od mojih stavova i od onakvih podbadanja iz vaša dva, od mene replicirana posta? Jer ok je raspravljati ali nikome ne nametati ni prozivati, da se ljudi ne bi osjećali ograničenim kada ovdje hoće postati svoj stuff. Za to je i predviđen topic, neka svako posta svoje, bez brige da će ga se za to podbadati. Daj slobodu, ukini ograničenja (u stvari ja sam je sebi već dao) nismo na poetskim večerima pred profesorima.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 13:59 

ne znam, sejla, stvarno si se nasla sad u nezavidnoj poziciji... odsad ces, ma sta god rekla il' uradila, uvijek biti "ona sto nam je srala na '...only yours stuff...' temi"...

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 14:54 

asti muke irudove :o

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 15:13 

jab stavila neku svoju krlju al mi bed :|

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 15:48 

NIKAD NISTA OD VAS...

SHEJLA

ta na na na naa...

:mrgreen:

Joj kako se ismija...

Chile prekini, zavadjas ljude bezveze, idi uci algoritme, zgubidane, bitango, barabo...

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 15:50 

stari serator wrote:
NIKAD NISTA OD VAS...

SHEJLA

ta na na na naa...

:mrgreen:

Joj kako se ismija...

Chile prekini, zavadjas ljude bezveze, idi uci algoritme, zgubidane, bitango, barabo...

algoritmi davno polozeni :mrgreen: . suti, sad rokam DBMS, tacnije SQL ;-) . ma jarane, dosadno, pa moram malo ovde... :D

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 15:52 
Moderator

~°~ wrote:
Da, zaista postujem stav koji si ovdje predocila, dozivljaj necega sto tezi da bude poezija UVIJEK, prije svega, zavisi od licne preferencije i dozivljaja, tako da mi ne pada na pamet da razglabam o tvojim preferencijama i dozivljaju iste, a, ne daj Vraze, da te i pokusam uvjeriti u suprotno. No, ovo dodati moram - osim istina koje samo majstori, ali pazi, veliki majstori crtanja stanja i fenomenologija putem jednostavnih, sasvim svakodevnih rijeci nama tako nekako pitko saopstavaju kroz kratak i jasan izraz (savrsen primjer je haiku) - btw., ja se zaista slazem da je ovakav oblik poezije nadsavrsenstvo i zahtjeva najvise majstorstva -; postoji i simbolicka, impresionisticka, postmodernisticka, bitnička, nadrealistička, moderna itd. poezija. Sve one imaju, vise ili manje, definisan prepoznatljiv stil, s tim, naravno, da se toga u poeziji uvijek treba cuvati, tih strogih okvira, bar u mojoj knjizi. Tebi se ti stilovi mogu vise ili manje dopadati, ali bi morala znati da oni postoje i da neki od njih, pazi, kao PRETPOSTAVKU, ako hoces DATOST, imaju upravo to - naknadnu raspravu brojenu tomovima o tome sta je "pjesnik" htio da kaze. To je, u artredisovom slucaju (iako ne bas strikno definisano jer ima dosta mijesanja sa drugim stilovima) SIMBOLIZAM. Bit simbolizma je da da pocetnu inicijaciju, intuitivnu naznaku, posebno kad je tema pjesme duboko filozofske prirode i to filozofije bitka, kao u artredisovom slucaju, dakle, da natjera na promisljanje. Kod mene je to upalilo, kod tebe nije, nista lose u tome, ljudi imaju razlicite preferencije, ali znas, ti bi nesto k'o biva i rekla, al' onda ne bi zalazila dalje.

Sve rečeno. Ali meni je mnogo interesantnije ovo sa različitim stilovima, različite kategorije oblikovanja misli u poseban diskurs ili naraciju, sliku. Nisam znao ovo za simbolizam, mislim, nisam imao taj pojam kojim bih objasnio šta radim. Hvala. Što se tiče tvog stila...some day, You just wait and You shall see 8) - rijetko čiju sam prozu i poeziju čitao a da sam takve slatke muke mučio kao sa njenom vizuelizacijom, ali uživam da istražujem.

Mi se uhvatili ove rasprave, može ovo ličiti da ja imam nešto protiv dronevil ali to uopšte nije tako. No beef sis'.

Gabrijel wrote:
Neka prica o tajni,
Dubok skrivenoj u pesmi druida,
Neka prica iz koje nice jedna zimska ruza...
Sve su to bile, neke price, u kojim je zivela tvoja dusa.

Gabrijele pjesma mi je prekrasna a posebno ovaj dio. Ako ko bude djelio moj utisak dobit ćeš kolektivni aplauz :) . Great.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 16:22 

Evo samo za dronevil :D

[omaž jednoj američkoj pjesnikinji]

MOZAICI

kad nebo prestane da bude plavo
i lišće padne na zemlju,
lagano - poput tek usnulog dječaka
i njegove glavice na jastuku
onda, možda možeš reći da...

kada moje ime bude
tek skup glasova na prvoj stranici
poklonjene knjige;
već odavno bačene u obližnji kontejner
možda, možda budeš mogao izustiti da...

kad zaboraviš na sve dječije osmjehe
na jastuku u jutarnjem dahu vjetra,
svaki tihi poljubac moje ključne kosti
utiskan na fotelji koju zovem mojom;

i svaku ružu koju sam ubrala,
baš sve ivančice koje si ti ubrao
kada je obraz bio hladan a mjesec pun;
nenin ručak -
- kad to zaboraviš!

sunce na prozoru, mene na tvom prozoru!
sklupčanu poput pospane mačke;
ruke oko moga struka -
- o, kada to bude zaboravljeno!

šah - pogotovo šah!
partije odigrane kod ekonomskog fakulteta;
sve ljude koje vidimo sa stepenica katedrale
i sve što vidimo u hladnoj prostoriji
pravoslavne crkve,
svaki kaleidoskopski vitraž!
tada,
tek tada, možeš reći...

da si me zaboravio.

27.5.2007.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 733 posts ]  Go to page Previous  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 37  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]