dronevil wrote:
ne znam, Å¡to se mene tiÄe džaba ti pjesma ako poslije moraÅ¡ pisati tomove da objasniÅ¡ o Äemu se tu ustvari radi. to pjesma treba da radi sama za sebe inaÄe meni neÅ¡to ne Å¡tima. ok forum rasprava lalala, al izgleda smijeÅ¡no.
inaÄe, uvijek kad Äitam ove neke vaÅ¡e pjesme ili generalno kod ljudi, svi neÅ¡to kao da se takmiÄe ko će viÅ¡e ekscentriÄnijih, neobiÄnijih, ezoteriÄnijih, ijijih itd rijeÄi utrpati u jedan red i na kraju dobijeÅ¡ neki buÄkuriÅ¡ koji nikog ne dotiÄe pretjerano... tj. mene bar slabo dotiÄe. kad bih mogla ikad da budem pjesnik, mislim da bih sigurno bila onaj ko sa malo rijeÄi i Å¡to jednostavnijih kaže Å¡to viÅ¡e.
eto sere mi se, pa ne zamjerite na opservaciji.
inaÄe, jedina pjesma koju sam odavde spasila na komp je ona od stoner witch. recimo to mi paÅ¡e

Da, zaista postujem stav koji si ovdje predocila, dozivljaj necega sto tezi da bude poezija UVIJEK, prije svega, zavisi od licne preferencije i dozivljaja, tako da mi ne pada na pamet da razglabam o tvojim preferencijama i dozivljaju iste, a, ne daj Vraze, da te i pokusam uvjeriti u suprotno. No, ovo dodati moram - osim istina koje samo majstori, ali pazi, veliki majstori crtanja stanja i fenomenologija putem jednostavnih, sasvim svakodevnih rijeci nama tako nekako pitko saopstavaju kroz kratak i jasan izraz (savrsen primjer je haiku) - btw., ja se zaista slazem da je ovakav oblik poezije nadsavrsenstvo i zahtjeva najvise majstorstva -; postoji i simbolicka, impresionisticka, postmodernisticka, bitniÄka, nadrealistiÄka, moderna itd. poezija. Sve one imaju, vise ili manje, definisan prepoznatljiv stil, s tim, naravno, da se toga u poeziji uvijek treba cuvati, tih strogih okvira, bar u mojoj knjizi. Tebi se ti stilovi mogu vise ili manje dopadati, ali bi morala znati da oni postoje i da neki od njih, pazi, kao PRETPOSTAVKU, ako hoces DATOST, imaju upravo to - naknadnu raspravu brojenu tomovima o tome sta je "pjesnik" htio da kaze. To je, u artredisovom slucaju (iako ne bas strikno definisano jer ima dosta mijesanja sa drugim stilovima) SIMBOLIZAM. Bit simbolizma je da da pocetnu inicijaciju, intuitivnu naznaku, posebno kad je tema pjesme duboko filozofske prirode i to filozofije bitka, kao u artredisovom slucaju, dakle, da natjera na promisljanje. Kod mene je to upalilo, kod tebe nije, nista lose u tome, ljudi imaju razlicite preferencije, ali znas, ti bi nesto k'o biva i rekla, al' onda ne bi zalazila dalje. To ti je isto, bice pregrubo, znam - malo bi se ......, al' da ti ne udje

Eto, meni je ta nedosljednost, recimo, smijesna, a jos mi je smjesniji pokusaj patronizitranja u folu: "i uz to još ta osjetljivost...". Pitam te, da li se od toga zaista RASTE, jer je, recimo, meni kao zeni, cija je profesija psihologije i to frommovsko/frojdovske orijentacije, takvo ponasanje i tipicno i znakovito, a nekako mi ne ide tvoj habitus (koji sam dozivjela uzivo) i tvoja pronicljivost uz TAKO CITLJIVE omaske (pride ih pravis namjerno da bi "rasla") koje te nakaradno crtaju smijesnom, da ne upotrijebim tezu rijec. Zadnje tri recenice mogu se odnositi i na bloodflooda.
Bilo kako bilo, sa ovim si, blago receno, ubola, bar u mom slucaju, boljka koja je kod ovog pokusaja stihoklepca izrazito izrazena, dakle:
inaÄe, uvijek kad Äitam ove neke vaÅ¡e pjesme ili generalno kod ljudi, svi neÅ¡to kao da se takmiÄe ko će viÅ¡e ekscentriÄnijih, neobiÄnijih, ezoteriÄnijih, ijijih itd rijeÄi utrpati u jedan red i na kraju dobijeÅ¡ neki buÄkuriÅ¡ koji nikog ne dotiÄe pretjerano... tj. mene bar slabo dotiÄe. S druge strane, da me bolje poznajes, takav bi ti se nacin moje komunikacije vjerovatno zgadio i u sasvim obicnoj, da tako kazem, ulicnoj raspravi ili pukoj razmjeni misljenja. Evo, recimo o novim cipelama koje bi zeljela da kupis. Ja bih i tu nasla mjesta za neki termin habitus i slicno... Cega je to posljedica? Hmmmmm, vjerovatno jako puno Krleze i Tina Ujevica u vrijeme kada se djetetu, prosto, trebaju citati jebene bajke. Znas kad ti roditelji iz opanka uskoce u koznu cipelu, pa zele da se gradjanski/urbano samoostvare kroz potomstvo. No, u svakom slucaju, hvala im, ako nista drugo imam takvu moc komunikacije i temeljno postovanje prema sagovorniku da ne idem fonom - ...... bih se, a da mi ne udje